© 2024 Auto.ro
Text: Florin Oprea, Foto: Sorin Miclau, Video: Cristian Omat
Cadillac este un automobil emblema, atat pentru gigantul General Motors, cat si pentru presedintia Statelor Unite sau Secret Service. Brand-ul favorit al oamenilor trecuti de prima tinerete vine cu o noua abordare a clientilor, coborand decisiv media de varsta a potentialilor clienti. Cati dintre bunicii nostri isi doresc un automobil cu sistem multimedia, cu previzionarea meteorologica pe cateva zile, gratie unei conexiuni cu satelitul, care stocheaza continutul CD-urilor sau DVD-urilor pe un HDD cu o capacitate de 40 GB? Sau poate inregistra emisiunile preferate in lipsa dumneavoastra, multumita posibilitatii de personalizare a sistemului Driver Information Center, oferit atat in echiparea Elegance, cat si in Sport Luxury. Toate noile ingrediente de comunicare ,precum si adorabilul sistem de navigatie cu display pop-up (navigatorii stiu) cu utilizare touch screen si diagonala de 8 inci au condus modelul Cadillac CTS pe un domeniu pastorit de teutoni. Si ostilitatile au inceput.
Modelul testat de Auto.ro a fost un Cadillac CTS4 Sport Luxury cu motorizare 3.6 litri V6, cutie de viteze automata si tractiune integrala permanenta. Interesant de condus pentru ca intra in competitie directa cu Audi A6, BMW seria 5 si Mercedes Benz E-Klasse.
La capitolul dinamica, Cadillac CTS4 are multe de oferit si la nivel comparativ cu Audi A6, Mercedes E Klasse. Noul Cadillac este un automobil silentios la sarcini mici si medii. La un kick down incepi sa constientizezi ca sub capota ai o herghelie de 311 CP, nu neaparat din fuleul destul de temperat, cat mai ales din sunetul specific al amortizorului de zgomot (n.r. - tobei de esapament).
Automobilul nostru era propulsat de un motor V6 de 3.6 litri cilindree, capabil de o putere maxima de 311 CP la 6400 rpm, cum am amintit mai sus, si un varf de cuplu de 374 Nm la 5200 rpm.
Motorul lui CTS4 foloseste injectia directa de benzina si distributie variabila, tehnologii care permit combustibilului sa fie pulverizat direct in camera de ardere, creand un amestec eficient de aer si benzina, amestec care optimizeaza arderea cu efecte benefice asupra performantelor de consum ale motorului si a scaderii emisiilor poluante. Numai aplicarea injectiei directe de combustibil contribuie major la o crestere cu 15 procente a puterii maxime , un plus de 8 procente la cuplul motor si 3 procente la economia combustibilului, obtinute din imbunatatirea franarii. Mai mult ,aplicarea injectiei directe reduce cu 25 de procente nivelul de emisii de hidrocarburi datorate pornirii la rece a motorului.
Cu aceasta motorizare , Cadillac CTS4 sprinteaza 0-100 km/g in 6.7 secunde , iar viteza maxima este de 225 km/h. Consumurile anuntate de producator sunt: urban- 16.8 l/100 km, extra-urban - 8.0 l/100 km, iar cel mixt - 11.2 l/100 km. Capacitatea rezervorului este de 68 de litri.
Cadillac a indicat ca in 2009 va fi disponibil si mult doritul turbodiesel de 2.9 litri cilindree, V6, capabil de 250 CP si un cuplu de 550 Nm, disponibil de la 2000 rpm.
Propulsorul lui CTS4 lucreaza cu o cutie automata cu sase trepte, cu poarta secventiala. Singura observatie vizavi de cutie o avem in cazul traficului citadin unde selectarea manuala nu lasa motorul sa expandeze la tot ce stie, lucru datorat sincronizarii comenzilor electronice din cutie cu cele ale motorului si, in principal , cu actionarea clapetei obturatoare din admisie. Demarajul in ambele cazuri, la plecarea de pe loc sau kick down, face ca banii dati pe sistemul de tractiune integrala sa merite cu prisosinta. CTS4 dispune de aderenta maxima ,atat datorita sistemului AWD, cat si dispozitivelor de asistare StabiliTrac (sistemul de control al stabilitatii) sau DTC (sistemul de control al tractiunii).
Interesant de amintit este ca CTS4 are un comportament neutru in cazul unui viraj prelungit, lucru datorat aceluiasi sistem AWD. La test am sesizat ca automobilul are un usor delay de lansare, fapt care se datoreaza in parte masei proprii destul de ridicate (1882 kg) si, in parte, sistemului de suspensii, cu inaltime de lucru adaptiva in functie de sarcina, oferit standard pentru CTS4. Suspensiile sunt setate mai mult spre confort decat spre sport, cum ne precizeaza constructorul in specificatiile tehnice, chiar si in cazul nostru unde CTS4 dispunea de echiparea Sport Luxury. Vizavi de acest lucru competitia sta mai bine daca ne gandim la echiparea M Sport a lui BMW 530xi sau S line a lui Audi A6.
La drum intins, Cadillac CTS4 este un partener admirabil care te invaluie cu: siguranta, dinamica, cu sistemul multimedia si interfata de comunicare si, nu in ultimul rand, cu relaxare si confort. In mediu urban volanul, cu un aspect masculin, este usor manevrabil, asistarea facilitand manevrele de parcare, eschiva sau ruperi de ritm si directie. Situatia se schimba pe autostrada unde, din conditii de siguranta, asistarea directiei devine mai ferma, generand un halou de incredere in tine si in cei 311CP de sub capota. Sistemul de franare cu discuri pe toate cele patru roti, intr-un prim contact cu el se dovedeste nu atat de puternic pe cat te-ai astepta. Dupa ce ne-am obisnuit cu el, sistemul de franare este eficient si isi face treaba corect.
Oprirea este asistata la franarea de urgenta (PBA- Panic Brake Assist), de sistemul de control dinamic al franei spate (DRB- Dynamic Rear Brake Proportioning) si de ABS.
Interiorul este admirabil si plin de gust si rafinament. Consola centrala aparent incarcata se dovedeste ergonomica, iar display-ul flotabil al sistemului de navigatie este absolut incantator, mai ales datorita manevrarii prin touch-screen. In cazul automobilului nostru , pielea, de culoare bej Cashmere, era risipita cu generozitate, pe plansa de bord , pe volan si consola acestuia, pe scaune si pe selectorul de trepte al cutiei. Scaunele fata aveau ajustare electrica pe 8 directii, suport lombar reglabil electric pe 2 cai si, in plus, dispuneau de incalzire.
Mai mult, scaunul soferului avea posibilitatea memorizarii pozitiei setate. Finisarea de exceptie se ramarca atat la imbinarea diferitelor sectiuni din interior, cat si la ornamentele cu aspect de lemn, fibra de carbon sau aluminiu polisat. Interesante de amintit sunt si zona volanului si a coloanei centrale a acestuia, unde pielea ofera o senzatie soft simtului tactil si ,in plus ,aspectul este classy. In plus, multitudinea de controale de pe volan, alaturi de celelalte ingrediente folosite ne aminteste de intentia lui Cadillac de a fi foarte atent la ceea ce se cere pentru a avea succes in acest segment.
Iluminarea interiorului este absolut senzationala: incepand cu reflexiile generate de LED-uri pentru simpla clapeta de deschidere a usilor din interior, trecand pe la zona de interferenta a plansei de bord cu consola inferioara a acesteia si, nu in ultimul rand, trebuie amintita iluminarea albastruie de gheata a ceasurilor de bord sau cea reglabila manual a display-ului de bord. De altfel, filozofia sistemului de iluminare absolut distinctiva a blocurilor optice exterioare se regaseste plina de bun gust la interior.
Spatiul interior este suficient si pentru persoane mai inalte, dar totusi Cadillac CTS4 este un automobil de patru locuri. Una dintre colegele noastre a avut nevoie de putina obisnuinta pentru a rezista pe locul central al banchetei, in interior fiind cinci persoane. In schimb, in spate se sta confortabil, spatiul pentru picioare oferit de CTS4 fiind indestulator, insa cel pentru cap trebuie un pic revizuit. Caddy pluseaza insa cu trapa electrica transparenta pe care a botezat-o Ultraview.
Portbagajul este generos, oferind un volum de incarcare de 373 litri.
Automobilul Cadillac CTS4 testat de www.auto.ro , pe langa echiparea Sport Luxury, mai includea si doua optionale: sistemul de navigatie si cel multimedia BOSE 5.1 Surround Sound cu DVD si HDD de 40 GB, precum si vopseaua metalizata.
Pentru ca toate acestea sa aiba un pret, el este de 44.513 euro fara TVA sau 52.970 euro cu TVA inclus.
La final, multumim companiei Radacini Motors SRL (www.radacinimotors.ro ) pentru facilitarea acestui test.