rss

Sistemul eCall va deveni obligatoriu pentru toate autoturismele

  1. 25/08/2009
  2. Categoria: Cat
  3. Tags: Accidente, autoturism

Ecall este un sistem care presupune apelarea numarului de urgenta 112 fie automat, datorita senzorilor din vehicul, fie prin apasarea unui buton, dupa un accident.

 

Este foarte posibil ca acest sistem sa devina obligatoriu pentru toate autoturismele. Comisia Europeana a solicitat instalarea acestora pana in 2014. CE sustine ca prin eCall se reduce timpul de raspuns al serviciilor de urgenta, se pot salva pana la 2500 de vieti anual si reduce gravitatea ranilor suferite.

Majoritatea studiilor asupra accidentelor rutiere vorbesc despre “ora de aur”, ca fiind intervalul crucial ce ofera cele mai mari sanse victimelor.

 

In general, imediat dupa accident, persoanele sunt fie prea socate pentru a apela un numar de urgenta si a oferi informatii, fie ranite grav si se afla in dificultate de a mai apela la ajutor.

 

Sistemul 112 functioneaza in toate statele membre UE, deci si in Romania. Toate apelurile catre acest numar provenite din diverse retele sunt directionate automat catre Public Service Answering Point (PSAP), de unde operatori special pregatiti contacteaza apoi Centrele de Control care la randul lor alerteaza serviciile necesare pentru a rezolva urgenta.

 

Sistemul eCall functioneaza astfel: echipamentul de la bordul autovehiculului initiaza automat sau prin apasarea unui buton un apel catre 112. Apelul este preluat de cel mai apropiat PSAP si se stabilesc doua legaturi: una de voce si una de date.

Prin voce se transmit informatii de la pasagerii vehiculului catre operator, iar prin date se trimit informatii despre: momentul producerii accidentului, localizare precisa, identificatorul vehiculului s.a. Pe baza informatiilor primite, operatorul de la centrul PSAP va directiona rapid serviciile de interventie catre locul accidentului, dand astfel victimelor sanse mult mai mari de supravietuire.

 

Conform unui comunicat CE, prima masina echipata cu eCall va intra in circulatie anul viitor. Se pare ca 15 state membre susţin propunerea. In schimb, Danemarca, Franta, Irlanda, Letonia, Malta si Marea Britanie nu sunt interesate sa implementeze acest sistem. Anul trecut, 39.000 de oameni au murit in accidente rutiere pe drumurile din Uniunea Europeană.

 

Vizualizari: 1476