© 2024 Auto.ro
Text: Florin Oprea, Sorin Miclau, Foto: Sorin Miclau, Video: Alexandru Enache
Galerie foto completa aici
De la 4000 de ture in sus e mai bine sa devina politicos. Ca sa livreze senzatii de top fara a se tranforma intr-o bestie necivilizata. Nu ca pe noi ne-ar deranja, insa cei de la Nissan mai au un atu: GT-R. Poate doar pentru altii. Sau cine stie - 400Z?
www.auto.ro a testat, in premiera nationala online, un model impresionant: Nissan 350Z Roadster. Inca de la introducerea sa pe piata, in 2003, Nissan 350Z se anunta ca un model de top cu un pedigree greu de trecut cu vederea. Zestrea sa genetica provine de la Datsun 240Z, un model sport care impunea respect in trecut prin look-ul sau de Jaguar E-Type si prin pretul bun pentru o masina sport – aproape 4000 de dolari. De-a lungul anilor, Datsun 240Z s-a mai implinit, a primit un surplus de putere, iar cand i-a venit vremea, a fost schimbat cu Nissan 300 ZX, un automobil sport, rigid, cu veleitati de top sport. Pretul a urcat la aproape 36.000 USD. Dupa un timp, adica in 2003, “Z”-ul este din nou in carti sub forma lui 350Z, dar cu spiritul stramosului sau, Datsun 240Z. De cand a fost lansat, 350Z a primit numeroase premii (42), 12 dintre acestea fiind acordate de publicatii sau alte medii de presa europene, iar 19 au fost primite de la organizatii media din SUA. In martie 2005, de altfel anul introducerii sale pe piata europeana, versiunea Nissan 350Z Roadster a primit reputatul titlu de Cabriolet of The Year, acordat de juriul “Cabriolet Committee”, juriu care premiaza cabrioletele in fiecare an, cu ocazia Salonului Auto de la Geneva. In 2006 Nissan 350Z apare cu modificari de forma si fond. La capitolul motorizare acesta a primit un surplus de 20 CP, ridicand varful de putere la 300 CP. Comportamentul supersportiv a fost accentuat, elasticitatea propulsorului ramanand la fel de impresionanta ca la versiunile anterioare.
Acum noul Nissan 350Z Roadster capteaza atentia la fel ca predecesorii sai. Nu se poate sa nu exclami un strigat de admiratie la observarea formelor musculoase atletice, dar totusi fluide, incarcate de aerodinamicitate. Dincolo de bagajul sport provenit din caietul de sarcini: directie intarita (volanul necesita un spor de forta in manevrare), suspensii tari (dar setate spre un confort discordant cu nota generala a masinii), scaune cu suport bun, cutie cu trepte etajate scurt, sasiu rigid, motor de turatie ridicata, pedalier din aluminiu, franele Brembo, exista zgomotul… Acel zgomot care incepe ca o fierbere apoi creste in intensitate si incepe sa te prinda in mreje daca esti neexperimentat. Dincolo de gluma, sunetul motorului contribuie dramatic la aura supersportiva a lui 350Z Roadster. Daca treci de aerodnamicitatea exteriorului si ridici capota din aluminiu, vei descoperi un motor nou in proportie de 80% si cu 8 mm mai inalt.
Proeminentul V6 de 3.5 litri cilindree, aspirat,capabil de 313 CP/6800 rpm si un cuplu maxim de 358 Nm/4800 rpm, imbina cu succes maxim performantele de functionare atat in mediul urban, cat si pe autostrada , gratie distributiei variabile si celor doua conducte de evacuare, de egala lungime. Pentru prima oara sunt integrate in motor colectoare de admisie duale. Inovatiile tehnice operate pe motor permit masinii un comportament linistit la valori joase ale cuplului, dar si o atitudine supersportiva la sarcinile mari specifice autostrazilor. Unul dintre sistemele interesante este dispozitivul drive-by-wire, de control al obturatorului de admisie, care, printre altele, verifica daca exista pierderi de aderenta la roti inainte de a deschide clapeta de acceleratie. Nissan ne asigura ca acest check-in dureaza fractiuni de secunda, lucru care il face insesizabil.
Raportul de comprimare a fost modificat de la 10.3 la 10.6 :1, fapt ce duce mai departe la calitatea motorului de a furniza 313 CP, un surplus de 13 CP fata de versiunea din 2006 sau 33 CP fata de versiunea coupe din 2003. Caii putere sunt un” must” pentru toate automobilele sport Nissan.
Solutia clasica de tractiune, cu motor fata si tractiune spate, nu se inscrie in regnul supercar pursange unde, dupa cum bine stiti, motorul este situat in fata puntii spate si tractiunea se face pe puntea spate. Insa trebuie mentionat ca inginerii Nissan au reusit cu aceasta solutie de organizare o repartitie de mase de 53/47 pe punte fata, respectiv spate.
Poate un mic amanunt de greutate pe fata ar intari stabilitatea la virajele rapide. Totusi solutia aleasa de Nissan echilibreaza manevrabilitatea cu precizia directiei. 350Z Roadster inspira incredere la rularea pe suprafete plane sub vant normal, lucru care se observa din materialul filmat. La viteze mari, peste 160 km/h, in afara de zgomotul aerodinamic, produs de rezistenta aerului, nici un alt inconvenient nu tulbura rulajul si senzatiile extraordinare pe care le simti la bordul roadster-ului. Soferul se bucura explicit de cockpit, scaunele au sustinere laterala excelenta, instrumentarul de bord este lizibil amplasat, zona de vizibilitate centrala fiind ocupata de turometru, detaliu provenit de la masinile de curse. De remarcat lumina rosie care se aprinde in centrul turometrului, spunandu-ne ca ar fi bine sa schimbam treapta. Insa dispunerea, dimensiunile si cromatica acestui indicator sunt o garantie a faptului ca va trece neobservat, deoarece urechile si degetele sunt conectate primele la zgomotul motorului si celelalte pe levierul schimbatorului de viteze, iar actiunea se va petrece inainte sau dupa aprinderea luminii rosii.
Cei 313 CP imping masina 0-100 km/h in 6.1 secunde, iar viteza maxima a fost limitata electronic la 250 km/h. Consumul exista, dar cui ii pasa? Cine isi cumpara un roadster si are grija de consum? Dar orice imbunatatire va fi binevenita, iar Nissan are potential si diplomatie.
Nissan 350 Z Roadster este un sportscar fin. Livrarea energiei motorului se face progresiv politicos, neexistand ruperi de ritm sau acel binecunoscut “iti rupe capul”. Docilitatea poate placea unora , dar altora nu, totul fiind o chestiune de cunoastere si gust. Daca vrei sa te joci, poti cupla sau decupla ESP-ul.
350Z Roadster se lupta cu Audi TT Roadster si BMW Z4 Roadster. Insa limita este Porsche Cayman, care, fie vorba intre noi, un 350 Z Roadster cu echiparea de top este sub pretul de baza a lui Cayman. Dar nu incercam aici o antiteza Porsche – Nissan. Nu ca nu s-ar putea (atentie la GT-R versus Porsche Turbo), dar fara compromisuri 350 Z Roadster este un automobil sport veritabil, select si politicos. Modelul condus de noi avea un pret de 42.297 euro (fara TVA) sau 50.333 euro (cu TVA) pentru echiparea Pack Plus.
Din echiparea de mai sus enumeram:
Culoare rosu Temper Orange A53
Nivel de poluare Euro 4
Exterior
Jante 18" RAYS Forged Alloy Wheels
Confort
Aer conditionat automat
Computer de bord + indicator de temperatura exterioara
Cruise control
Sistem de Navigatie (monitor LCD 7", DVD)
Sistem audio BOSE, radio casetofon + 6 CD changer + 6 boxe + subwoofer (250W)
Comenzi audio + cruise control pe volan
Geamuri actionate electric
Oglinzi actionate electric si incalzite
Prize 12V x 2
Reglaj coloana volan pe inaltime
Volan, frana de mana si schimbator de viteze imbracate in piele
Tapiterie piele neagra
Scaune reglabile electric si incalzite
Faruri Bi-Xenon
Siguranta
ABS + EBD + BA (asistenta la franarea de urgenta)
ESP + TCS (Traction Control System)
Airbag sofer + pasager + airbaguri laterale fata.
Centuri pretensionate cu limitator de efort
Sistem imobilizare NATS (antidemaraj)
Inchidere centralizata si telecomanda
Alte informatii plus specificatiile tehnice le gasiti pe www.nissan.ro