© 2024 Auto.ro
Foto & video: Sorin Miclau
Galerie foto aici
Video aici
Nissan Qashqai este un compromis izbutit dintre un automobil de oras si un SUV soft. Din unitatea celor doua contrarii a rezultat un automobil cu o personalitatea distincta, plina de imaginatie si surprinzator – Nissan Qashqai.
Nissan Qashqai te intampina cu un design inedit, proportiile ansamblului declansand o curiozitate instantanee. La dimensiunile de gabarit Nissan Qashqai se situeaza in clasa compacta alaturi de VW Golf, Ford Focus, Opel Astra, sau fratele sau dimensional mai vechiul Nissan Almera. Ceea ce intriga vizual este atitudinea de SUV mai corect spus de crossover compact fiind situate sub SUV get-beget Nissan X-Trail. Nissan Qashqai este un pionier in felul lui pentru ca o data cu lansarea sa a inaugurat si segmentul crossover-elor compacte. Cu un ampatament de 2360 mm, Nissan Qashqai are urmatoarele dimensiuni: lungime – 4310 mm, latime – 1780 mm si inaltime 1610 mm.
De ce crossover
Pentru ca la ampatament si latime Nissan Qashqai se inscrie in valorile medii ale clasei compacte. La lungime este cu fix 10 cm mai lung decat un automobile compact si cu 95 mm mai scunda decat SUV-ul Toyota RAV4 .
Nissan Qashqai la drum
www.auto.ro a testat un model Nissan Qashqai 2.0L dCi in echipare Tekna. Am condus Nissan Qashqai atat on cat si off-road, cu o starea a suprafetei rezonabila nu va ganditi la un drum forestier. In mediul urban Nissan Qashqai este un automobil agreabil – designul, atitudinea si performantele dinamice plus cutia automata te relaxeaza si te binedispune.
Nissan Qashqai este confortabil la drum lung, avand o tinuta de drum excelenta, in cazul virajelor repetate (a se citi serpentine), negociate cu o viteza moderata. Functia cruise control este o incantare la drum lung. De mentionat ca Nissan Qashqai are niste stergatoare absolute eficiente, fapt demonstrat in conditiile unei ploi torentiale de munte. Gratie stergatoarelor ne-am putut continu drumul la munte in conditiile cand multi participanti la trafic au tras pe dreapta.
On road suspensia era reglata pentru confort fara a fi insa prea moale.
Deliciul copiilor si al pasagerului din dreapta soferului l-a constituit plafonul vitrat generos, care ofera senzatia virtuala a unui cabriolet, dar protejeaza efficient ocupantii minori ai interiorului. Un alt punct forte de o reala utilitate in condus este vizibilitatea excelenta oferit de oglinzile retrovizoare: cele laterale sunt supradimensionate, iar cea din interior are exact forma lunetei, fapt ce ajuta la drum eliminand din campul vizual montantii lunetei.
La capitolul confort in mers on-road adaugam si instalatia de climatizare automata cu reglare bi-zona care a facut fata cu succes soarelui arzator de dupa ploaie.
Consumul mediu a fost dupa calculele noastre de 11.2 l/100 km.
Motorul diesel de 2.0 litri dezvolta o putere maxima de 150 CP si un cuplu maxim de 320 Nm. Propulsorul diesel de doi litri care lucreaza cu o transmisie automata cu sase trepte ii permite lui Nissan
Qashqai un sprint 0-100 km/h in 10.5 secunde, iar viteza maxima anuntata este de 192 km/h.
In off-road trebuie avut in vedere ceea ce afirma si Nissan: cu toate ca automobilul are tractiune 4x4 All-Mode, disponibila doar pentru motorizarile de 2.0 litri, preluata de la Nissan X-Trail, iar garda la sol de 200 mm este mai mare decat la berlinele compacte, Nissan Qashqai nu este un SUV. Nissan Qashqai este ideal la o iesire la iarba verde, chiar si pe drumuri mai putin amenajate. Trebuie amintita asistarea electrica a directiei (EPS), sistem ce ofera asistenta marita la viteza mica, directia intarindu-se progresiv o data cu cresterea vitezei. EPS-ul verifica viteza masinii la fiecare 40 de milisecunde, sensibilitatea lui la viteza fiind de 0,01 km/h.
Nissan Qashqai – un compromis
Interiorul automobilului exploreaza contrastele si urmareste satisfacerea exigentelor diferite - deseori opuse - ale soferului si pasagerilor. Postul de conducere este inalt, comenzile sunt dispuse ergonomic, iar volanul este bine proportionat si prevazut cu multe comenzi pentru usurarea manevrarii si cresterea sigurantei in mers. Materialele folosite pentru interior sunt de o calitate foarte buna, rafinate si placute la atingere, cu un miros neutru.
Scaunele fata, bine profilate si imbracate in piele, asigura un confort deplin, iar bancheta spate, tot cu tapiterie din piele si fractionabila 60/40, permite calatoria confortabila a trei persoane. Automobilul testat de noi in echipare Tekna dispune de o optiune unica in aceasta clasa: acoperisul vitrat panoramic, ce masoara 1037 x 880 mm, este fix si se intinde deasupra a doua randuri de scaune, generand o senzatie extrema de spatiu, luminozitate si aer.
Fabricat din sticla stratificata, el ofera o protectie suplimentara in cazul unei rasturnari sau tentative de efractie. Modelul testat de noi dispunea de cheie inteligenta, radio-CD (cu Bluetooth) plus 4 boxe, cruise control, aer conditionat automat bi-zona, volan imbracat in piele, senzori de parcare, etc. Mai multe gasiti pe www.nissan.ro . La capitolul siguranta - una dintre valorile principale ale lui Qashqai - amintim ultima generatie a ESP-ului, programul de control al stabilitatii si sistemul de franare performant, cu compensarea hidraulica a efectului de supraincalzire a franelor.
Pretul comunicat, pentru versiunea testata de noi Nissan Qashqai 2.0L Tekna este de 25782 euro fara TVA sau 30680 Euro cu TVA.