© 2024 Auto.ro
Dupa ce ieri, aproape 50 de angajati si propietari de service-uri auto, au protestat impotriva cresterilor repetate a preturilor la RCA si mai ales a datoriilor acumulate de catre asiguratori, Comisia de Supraveghere a asigurarilor, a luat decizia de a modifica Normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA).
Principalele modificari aduse acestor norme sunt:
- Partea pagubita are dreptul de a solicita despagubiri pentru prejudiciile produse autovehiculului, inainte de efectuarea reparatiei acestuia. Asiguratorul RCA are obligatia de a stabili cuantumul despagubirii la valoarea preturilor practicate de catre unitatile de specialitate sau prevazute in cataloagele de specialitate astfel incat despagubirea primita sa-i permita pagubitului efectuarea reparatiilor.
Pana acum, in aceste situatii, costul reparatiilor era stabilit pe baza evaluarii asiguratorilor, iar preturile erau cel mult la nivelul celor practicate de catre unitatilede specialitate. Aceasta masura va permite pagubitilor sa solicite intai plata despagubirilor si ulterior sa efectueze reparatiile necesare.
- Asiguratorul RCA are obligatia, in situatia in care are suspiciuni intemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, de a comunica in scris asiguratului si pagubitului, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, intentia de a desfasura investigatii. Aceste investigatii nu pot dura mai mult de 3 luni de la data avizarii daunei;
- Asiguratorul RCA are obligatia de a efectua plata dosarelor de dauna, in maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei fata de 15 zile asa cum era stabilit pana acum.
Totodata, in orice situatie, pagubitii au posibilitatea de a efectua reparatia la orice unitate reparatoare doresc, indiferent daca aceasta se afla sau nu pe lista service-urilor cu care societatea de asigurare are incheiate conventii de colaborare.
“Am decis modificarea normelor RCA pentru a sprijini si mai mult interesele asiguratilor si imi exprim speranta ca aceste demersuri vor conduce la imbunatatirea serviciilor prestate de catre companiile de asigurare. Daca pana acum societatea de asigurare stabilea valoarea despagubirilor potrivit propriilor criterii, acum valoarea pagubei se stabileste avand in vedere preturile practicate de catre unitatile de specialitate sau cele din cataloagele de specialitate”, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, doamna Angela Toncescu.
Modificarile prezentate vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial.