rss

Ce intrebari sa adresezi la cumpararea unei masini second hand

  1. 28/01/2013
  2. Tags: Masina, second hand

Nu putine sunt cazurile in care regretam ca nu am adresat anumite intrebari la momentul potrivit. Indiferent ca am fost fost distrasi sau nu am dorit sa parem insistenti, la final realizam ca nu cunoastem toate detaliile necesare care sa ne convinga ca am luat decizia corecta.

In aceeasi ordine de idei achizitionarea unei masini second hand este o investitie substantiala, pe termen lung, care se resimte atunci cand vine vorba de bugetul personal. In plus, pe langa suma ceruta de fostul proprietar, ulterior pot interveni cheltuieli neprevazute, pe care le-ati fi putut evita cu intrebarea potrivita.

Pentru a va asigura ca nu va scapa niciun aspect si ca veti afla toate detaliile care va intereseaza, sau macar le veti putea deduce, luati o foaie de hartie si notati intrebarile pe care doriti sa le adresati vanzatorului.

1. De ce vindeti masina? Raspunsul actualului proprietar va poate ajuta sa obtineti un pret mai bun sau chiar sa va formati o idee despre persoana cu care ati putea incheia o afecere. Daca pleaca din tara, puteti obtine un pret mai mic fata de media pietei, iar daca nu-si mai poate achita ratele la banca, sansele sa scada suma ceruta sunt foarte mari. In cazul in care doreste sa isi cumpere o masina nou, autoturismul pe care intentionati sa il achizitionati reprezinta avansul, deci nu va fi usor sa obtineti o reducere de pret.

2. In ce stare se prezinta autoturismul? In ciuda caracterului general si prea putin precis, raspunsul proprietarului va poate oferi informatii pretioase privind modul in care a fost intretinuta. Asigurati-va ca ati retinut toate detaliile si verificati veridicitatea spuselor intr-un service ales de dumneavoastra. In cazul in care au avut loc reparatii, solicitati cartea de service si chitantele care sa dovedeasca cele mentionate.

3. Sunteti primul proprietar? Daca raspunsul este negativ, atunci starea masinii este afectata nu doar de cel cu care negociati, ci si de ceilalti proprietari. Aflati de cat timp are masina. Astfel puteti stii daca aveti de-a face cu un vanzator de week-end (samsar), care a cumparat masina pentru a face profit si pentru a o plasa cat mai repede, ascunzand pe cat posibil eventualele defecte.

4. Ati avut vreun accident? Chiar daca vanzatorul va raspunde negativ, un service serios, ales de dumnneavoastra, va va ajuta sa aflati adevarul. Totodata, este posibil sa recunoasca, iar atunci veti sti ca discutati cu un individ sincer.

5. Care este consumul? Daca va raspunde cu o cifra exacta, de exemplu, 8,5%, atunci este poarte posibil sa aveti de-a face cu un proprietar onest si meticulos, care ofera informatiile in forma lor bruta. Daca marja de eroare este prea mare, 8-10%, atunci va puteti pune semne de intrebare asupra consumului real. In cazul in care masina are montata o instalatie GPL, aflati daca este omologata, cand a fost montata, daca mai are garantie, daca reviziile a fost realizate la timp.

6. Care este starea instalatiei electrice? Intrebati-l in primul rand de baterie. Cat de noua este? Ce marca este? Cele contrafacute va pot da reale batai de cap chiar si atunci cand ascultati muzica. Exista pierderi de energie, scurt-circuite in sistem? Exista vreo eroare in bord, luminile functioneaza toate?

7. Ce ar mai trebui sa stiu? Cutia de viteze intra usor in trepte?
Ambreiajul scoate vreun sunet specific? Ce rulaj au anvelopele? Sunt noi sau achizitionate la mana a doua? Are roata de rezerva? Cu tip de jante este echipata?

Desi unele detalii ies la iveala dupa ce o duceti la un mecanic profesionist sau dupa ce o supuneti unui test de drum, este recomandat sa incercati sa aflati aceste informatii direct de la proprietar. Daca l-ati prins cu mata in sac, puteti renunta la tranzactie fara regrete.

8. Mai lasati la pret? Cu riscul de a parea agansat, este important sa puneti aceasta intrebare. Un mic indiciu vi-l poate oferi pretul suma afisata. Daca suma ceruta este 6.200 euro, fiti sigur ca a ales acest pret tocmai pentru a avea de unde scade. Mai mult decat atat, in functie de raspunsurile la intrebarile adresate anterior, puteti incepe negocierea.

Daca vanzatorul este grabit, vorbeste incredibil de mult, nu va da sansa se adresati intrebari sau evita sa dea raspunsuri clare si concrete, atunci este cazul sa mai analizati piata. Nu vizionati masina in locuri cu luminozitate scazuta, pe timp de noapte, in locuri obscure sau pe timp de ploaie. In toate aceste situatii realitatea va fi deformata.

Vizualizari: 43492