rss

Test Drive (cu video) – Subaru Outback Diesel

  1. 08/07/2008
  2. Categoria: Subaru
  3. Tags: Diesel, Outback

Text: Florin Oprea; Foto: Sorin Miclau; Video: Alexandru Enache

Galerie foto aici

Video aici

Pentru prima oara in istoria sa, Subaru dispune de un propulsor turbo diesel desigur boxer. Motorul construit in intregime de Subaru , are 2.0 litri cilindree, dezvolta o putere de 150 CP/3600 rpm si un cuplu maxim de 350 Nm/1800 rpm. Motorul lui Subaru Outback este dotat cu un filtru de particule, iar emisiile de dioxid de carbon se situeaza in zona neutra de 156 g/km. Noul diesel va intra si in dotarea lui Forester.
Subaru a facut un pas important. Nevoia unui diesel se simtea de cel putin o decada, Subaru fiind printre ultimii constructori din lume care inca nu aveau un diesel. Ca sa intri intr-o piata dominata de TDI, HDi, dCi sau TDCi, si sa faci profit trebuie sa pui pe “masa” un produs de exceptie. Avantajul este ca motorul turbodiesel va lucra cu unul dintre cele mai performante sisteme de tractiune integrala permanenta din lume, Subaru Symmetrical AWD .


www.auto.ro a testat un model Subaru Outback Diesel in echiparea de top ZS. Modelul testat de noi este un automobil superlativ din mai multe puncte de vedere. Faptul ca Subaru Outback este animat de un motor diesel nu penalizeaza cu nimic performantele dinamice de exceptie cu care ne-a obisnuit Subaru.

Subaru Outback Diesel – Dinamica

Subaru Outback Diesel este definit ca un crossover derivat dintr-un break. Vorbim de un automobil diesel cu calitati reale de “sports car” pe on-road si cu un comportament surprinzator pe un traseu off-road soft. Subaru Outback Diesel are o garda la sol de 195 mm, mai inalta decat cea a lui Legacy (145 mm).

Pe traseu on-road Subaru Outback Diesel dispune de o tinuta de drum exemplara, sistemul de tractiune integrala, Subaru Symmetrical AWD ajuta rotile sa beneficieze de aderenta pe orice stare a drumului si in orice conditii meteo. Manevrabilitatea excelenta a lui Subaru Outback Diesel este tot o rezultanta a sistemului Subaru Symmetrical AWD. Directia asistata electric este precisa, la viteze mai ridicate fiind resimtita o relaxare ciudata a acesteia. Poate fi o scapare ce va fi revizuita.
Motorul Diesel de 2.0 litri si 150 CP dezvolta un cuplu maxim de 350 Nm/1800 rpm. De sorginte sportiva turbodiesel-ul isi face treaba constiincios, agilitatea sportiva a masinii nefiind deloc penalizata. Motorul lucreaza, deocamdata, cu o cutie manuala cu cinci trepte, etajate scurt. Ce impresioneaza la tot ansamblul motor, cutie si Subaru Symmetrical AWD este senzatia lina la demarare, un comportament demn de o cutie automata. Motorul diesel are un sound caracteristic, dar insonorizarea facuta de Subaru reduce dramatic nivelul de zgomot produs de acesta, chiar daca propulsorul lucreaza in sarcina mare. Vibratiile produse de motorul boxer exista, dar sunt greu de perceput, comparativ cu cele produse de motoare similare diesel, de doi litri, dar cu cilindri dispusi in linie.

Un atu redutabil al lui Subaru Outback Diesel este consumul redus. Subaru ne comunica niste cifre ametitoare pentru un automobil de 1570 kg dotat cu sistem de tractiune integrala permanenta - Subaru Symmetrical AWD. Subaru Outback Diesel consuma: urban -7.2 l/100 km, extraurban – 5.2 l/100 km si mixt – 5.9 l/100 km. In sfarsit Diesel-ul a rezolvat problema de consum pentru Subaru. O cutie automata performanta sau una manuala cu 6 trepte ar contribui decisiv alaturi de motorul turbodiesel la o economie crescuta de combustibil. Motorul diesel ii permite lui Subaru un sprint 0-100 km/h in 9.2 secunde, iar viteza maxima comunicata este de 200 km/h.
Sistemul de suspensii al lui Subaru Outback Diesel s-a dovedit eficace atat on-road cat mai ales off-road denivelarile fiind filtrate eficient si confortabil. Puntea fata dispune de suspensie independenta tip Mac Pherson cu arcuri elicoidale, iar puntea spate beneficiaza de suspensie independenta multilink cu arcuri elicoidale.

  Franarea este buna, dar nu iesita din comun, si dispune de aportul unui sistem ABS cu patru canale suplimentat de actiunea EBD-ului (distributia electronica a fortei de franare). Pe fata avem discuri ventilate, iar pe spate discuri normale.

Subaru Outback Diesel – La volan

Pozitia la volan este sportiva, echiparea ZS oferindu-ne scaune fata reglabile electric (cu memorii) care permit configurarea precisa si corecta a pozitiei de condus. Scaunele ui Subaru Outback Diesel, imbracate in pielel, sunt pozitionate foarte jos pentru un crossover, aproape de podea, (se aseamana mai mult cu dispunerea scaunelor in automobilele sport). Acest layout nu penalizeaza vizibilitatea deoarece inclinarea parbrizului si a lunetei sunt alese special pentru cerintele de vizibilitate crescuta specifice automobilelor cu capacitate marita de trecere. Volanul este reglabil pe inaltime si axial, contribuind astfel la configurarea unei pozitii comode a soferului. Plansa de bord este simpla, dar nu simplista, ceasurile si comenzile fiind ergonomic dispuse.

Ambianta generata de interior este una de robustete si de lucru bine facut, majoritatea materialelor plastice bine finisate sunt placute la atingere avand acel sarm tactil. Subaru are o reputatie exceptionala pentru fiabilitate, iar Outback Diesel nu va dezamagi cu siguranta.

 

Spatiul oferit de interior este suficient pentru persoane de talie mare. In spate, gratie layout-ului scaunelor si pavilionului exista suficient loc pentru doua persoane inalte, atat pentru cap cat si pentru picioarele acestora. Locul din centrul banchetei este timorat din cauza tunelului care acopera arborele cardanic al sistemului Subaru Symmetrical AWD.

Portbagajul cu podeaua plata ofera un volum de incarcare de 459 litri, iar cu bancheta rabatata 60% spatial creste la 989,4 litri, iar prin rabaterea totala a banchetei se obtine o podea aplatizata si un volum cargo de 1649 litri.

Subaru Outback Diesel – Echipare si pret

Dieselul vine cu un bun pret vizavi de BMW X3 sau Volvo XC70. In echiparea ZS (full de full) Subaru Outback ofera la capitolul siguranta urmatoarele dispozitive: Symmetrical AWD - Tractiune integrala simetrica / LSD - diferential cu alunecare limitata / VTD - sistem de distributie variabila a cuplului / VDCS - sistem de control al dinamicii autovehiculului / ABS cu 4 senzori / 4 canale + EBD (distributie electronica a fortei de franare) / Imobilizator motor / Airbag-uri frontale duble (cu deschidere in 2 trepte) / Airbag-uri laterale duble (pentru sofer si pasager) / Airbag-uri cortina / Self Levelizer - sistem de mentinere constanta a garzii la sol / centuri de siguranta fata cu pretensionare / ranforsare usi laterale / stergatoare tip modul detasabile / coloana volan deformabila / tetiere active fata / centuri de siguranta fata reglabile pe inaltime / a treia centura spate cu fixare în trei puncte / ISOFIX - sistem fixare scaun copii / blocarea usilor spate pentru siguranta copiilor (ambele parti).
Restul de dotari din varianta de echipare ZS il gasiti accesand site-ul www.subarumotors.ro .

 

Pretul modelului testat Subaru Outback Diesel ZS este de 28.000 euro fara TVA sau 33.320 euro cu TVA. Subaru Motors Trading ofera o garantie de trei ani fara limita de kilometri si 12 ani garantie la perforarea prin coroziune.

Ce ne rezerva viitorul? Subaru lucreaza la un upgrade de 177 CP si 204 CP pentru motorul diesel. Deja se lucreaza pentru anul viitor la dieselul cu 6 cilindri boxer care va intra in dotarea modelelor Legacy/Outback, Forester si Tribeca. Mai mult, unele surse afirma aparitia unui diesel de 3.0 litri de 240 CP sau un altul de 3.6 litri capabil de 300 CP. Pana la un Impreza WRX STI Diesel nu mai este mult.Fiti pe faza.








Vizualizari: 6027