© 2024 Auto.ro
Cine ar fi crezut acum 2-3 ani ca asemenea cuvinte vor iesi vreodata din gura marelui sef de la Toyota, cand gigantul nipon se gandea la un viitor cu 10 milioane de masini vandute pe an si profituri operationale masurate in zeci de miliarde de $?
Cu siguranta nimeni, mai ales in conditiile in care fiecare produs lansat de numarul unu mondial devenea automat un hit. Iata insa ca o criza precum cea prin care trecem acum nu iarta pe nimeni si nimic, iar Toyota pare sa fii ajuns la fundul sacului.
Japonezii au anticipat probleme de natura economica inca de la mijlocul lui 2008, cand au prezis un sfarsit de an financiar cel putin slab. Avea sa fie de-a dreptul dezastruos, iar diminuarea target-ului comercial de la 10 la 7,3 milioane de masini vandute pe an nu a facut decat sa evidentieze si mai mult gravitatea situatiei.
Acum, Akio Toyoda, nepotul fondatorului Kiichiro Toyoda si presedintele executiv al conglomeratului nipon, vine sa puna cireasa pe tort cu o declaratie in care problemele lui Toyota sunt rezumate printr-o expresie preluata din cartea How the Mighty Fall, scrisa de Jim Collins.
Pe scurt, in respectiva opera literara, Collins identifica cinci stagii ale declinului unei companii, penultimul dintre ele fiind cel in care aceasta se agata de ultimele sale sanse pentru a se salva. Respectiv, starea in care crede Toyoda ca se afla Toyota acum.
Problema nu este neaparat insa prezentul, ci viitorul: ultimul stagiu se numeste “Capitularea in fata irelevantei si a decesului”. OK – este greu de crezut ca cel mai de succes constructor auto din ultimul deceniu poate ajunge atat de rapid cu un picior in groapa, mai ales in conditiile in care gigantilor din Detroit le-au trebuit zeci de ani de inadaptare pentru a intra in faliment.
Cu toate acestea – si dincolo de efectele crizei –, liderii lui Toyota trebuie sa constientizeze faptul ca numeroasele rechemari din ultima vreme, fluctuatiile la nivelul schimbului monetar si agresivitatea prin care concurenta din Coreea, SUA si Europa incearca sa schimbe ierarhiile nu au cum sa nu-i afecteze stabilitatea.
Cel putin, au inceput sa vorbeasca deschis despre asta...