© 2025 Auto.ro
Drum national, rezervat exclusiv circulatiei autovehiculelor, prevazut cu doua artere unidirectionale. Are cel putin doua benzi si banda de urgenta pe fiecare sens, separate printr-o zona mediana sau prin alte modalitati. Intrarea si iesirea pe autostrada sunt limitate, fiind permise numai prin locuri special amenajate.
Vehicul dotat cu motor in scopul deplasarii pe drumurile publice. Sunt considerate autovehicule si troleibuzele si tractoarele rutiere. Nu sunt considerate autovehicule mopedele, vehiculele care se deplaseaza pe sine (denumite tramvaie), tractoarele folosite in exploatarile agricole si forestiere, precum si vehiculele pentru efectuarea de servicii sau lucrari, care se deplaseaza numai ocazional pe drumul public.
Subdiviziunea longitudinala a partii carosabile, delimitata prin marcaje rutiere. O banda de circulatie trebuie sa aiba o latime corespunzatoare pentru circulatia intr-un sens a unui sir de vehicule, altele decat vehiculele care se deplaseaza pe doua roti.
Subdiviziunea longitudinala suplimentara a partii carosabile, situata la extremitatea din partea dreapta a autostrazii, in sensul de circulatie, destinata exclusiv stationarii autovehiculelor in cazuri de urgenta.
Banda de circulatie, situata langa axul drumului, care in functie de intensitatea traficului este destinata circulatiei autovehiculelor intr-un sens sau in altul.
Prescurtare a celor de la Mercedes pentru asistarea franei.
Componenta ce furnizeaza energie tuturor sistemelor electrice dintr-un autovehicul.
Reprezinta o componenta specifica motoarelor cu explozie, prevazuta cu doi electrozi intre care se formeaza o scanteie ce face ca amestecul de aer-benzina sa se aprinda.
Termen folosit pentru a masura puterea efectiva a unui automobil. Cu cat un vehicul are mai multi cai-putere, cu atat poate atinge o viteza de deplasare mai mare. Un cal-putere este echivalent cu 736 W.
Automobil mare, destinat transportului de bunuri, prevazut cu cabina si platforma fixa.