© 2025 Auto.ro
Reprezinta volumul dislocat de pistoane, intr-un motor cu ardere interna, in cursa lor de la punctul mort interior pana la punctul mort exterior. Se exprima in cm³ sau in litri.
Componenta caroseriei ce are rolul de a acoperi si proteja motorul unui automobil.
Element al unui motor cu ardere interna, cu aprindere electrica, ce are rolul de a atomiza aerul si combustibilul si de a le introduce la motor intr-o proportie controlata.
Componenta unui autovehicul, amenajata pentru transportul oamenilor si al marfurilor, asezata deasupra osiilor si a rotilor.
Element al sistemului de evacuare a gazelor de esapament, ce are rolul de a reduce poluarea atmosferica prin rearderea gazelor. Este format dintr-o carcasa din otel ce cuprinde in interior mai multi faguri cu suport ceramic sau metalic pe care se depun substantele cu rol catalitic.
Denumire a firmei Mercedes pentru Common-Rail-Diesel-Injektion-Direkteinspritzer (injector diesel comun)
Document care atesta dreptul de proprietate asupra unui vehicul. In certificatul de inmatriculare sunt scrise informatii detaliate despre proprietar si despre vehicul.
Numar care masoara rezistenta benzinei la detonatie (aprindere prematura). Cu cat este mai mare cifra octanica, cu atat mai mica este probabilitatea unei detonatii.
Montatul usilor din fata, apartine elementelor verticale portante ale caroseriei; de ele sunt fixate usile din fata. Se continua sub forma de coloana a plafonului si formeaza conturul parbrizului, la berline. Stalpul B este partea de sutinere a plafonului masinii dintre geamul usii din fata si geamul celei din spate, daca masina are doua usi. Stalpul C este partea care sustine plafonul masinii si care este situata intre luneta si geamul din spate. La un vehicul cu patru stalpi laterali, partea de sutinere din spate se mai numeste stalp D.
Vehicule care circula pe drumul public si sunt insotite de autovehicule ale politiei rutiere, care au in functiune semnale speciale de avertizare sonore si luminoase de culoare rosie