© 2024 Auto.ro
In rafinata lume a sedanurilor sport, Volkswagen Passat, model aparut prin 1973, a fost intotdeauna o masina de referinta: eleganta, performanta si conservatoare.
Daca prima, a doua si a patra generatie au avut multe elemente in comun cu contemporanele Audi 80 si A4, iar cea de-a treia generatie parea din punct de vedere mecanic un Golf ceva mai mare, ei bine, Volkswagen s-a gandit sa schimbe aceasta imagine.
Din aceasta dorinta s-a nascut noul Passat CC, un coupe cu patru usi neconventional, care inaugureaza un nou segment de nisa, dorindu-se a fi un fel de Mercedes CLS pentru omul de rand, dar mai putin radical, si, nu in ultimul rand, intregeste gama Passat cu o a treia versiune de caroserie.
Nu va ganditi ca este vorba de noua generatie a sedanului, si nici de un coupe-cabrio clasic, asa cum s-ar putea interpreta prin prisma numelui. Trebuie stiut faptul ca particula „CC” nu inseamna „Coupe Cabrio”, ci „Confort Coupe”, o denumire inventata de nemti pentru a descrie noua masina cat mai pe scurt si cat mai relevant.
Cine vede masina pentru prima data i s-ar putea parea cel putin ciudat numele, insa mai-marii de la VW au ales aceasta denumire, si nu, sa zicem, Passat Coupe, din cauza ca piata nord-americana – tinta principala a modelului – nu recunoaste un coupe decat daca acesta are doar doua usi, nicidecum patru ca „CC”.
Desi este gresit, din punct de vedere tehnic, sa denumesti coupe un model cu patru usi si patru locuri, totusi, exista un dram de libertate sa faci acest lucru in lumea elegantei. Nu este nici o idee noua pentru nemti. Mercedes a fost primul constructor care a pus in practica acest concept, realizand Vision CLS – masina care a devenit ulterior marele succes de piata CLS. Mai nou, BMW tocmai ce a lansat noul X6, un Sports Activity Vehicle cu alura de coupe.
Revenind, noul Passat CC este construit pe o versiune imbunatatita a platformei pe care a fost realizat si sedanul aparut in 2005. Este cu 31 mm mai lung si cu 36 mm mai lat comparativ cu sedanul din care deriva, si, cel mai important, pentru fluidizarea liniilor, inginerii germani au redus inaltimea masinii cu nu mai putin de 50 mm, ceea ce nu a afectat foarte tare spatiul la cap pentru cei doi pasageri care ocupa locurile individuale din spate.
Totodata, garda la sol a fost coborata cu 15 mm gratie suspensiilor sport, dar si a amortizoarelor reglabile electronic, care sunt oferite optional. Pe fata avem de-a face cu suspensii de tip MacPherson, iar pe spate s-a optat pentru o setare multilink.
In ceea ce priveste aspectul exterior, principala caracteristica a noului Passat CC o reprezinta linia acoperisului, care este plonjata spre partea posterioara, din dreptul montantului C spre portbagaj, tipic pentru coupe-urile traditionale. Linia mediana a masinii si cuta din partea inferioara a portierelor sunt ascendente catre partea din spate pentru a crea o si mai pronuntata forma de pana, iar usile fara rama la geam (inclusiv geamul mic triunghiular din spate) intaresc profilul coupe al modelului.
De asemenea, masina a primit noi blocuri optice. Cele din fata au o forma elipsoidala, mai dinamica fata de farurile modelului clasic si amintesc de cele ale limuzinei Phaeton, in timp ce stopurile au fost la randu-le alungite, seamanand cu cele ale unui Jaguar. Totodata, noul Passat CC a primit o grila a calandrului mai mare care inglobeaza acum mai putine traverse cromate si o capota a motorului bombata.
La interior, Passat CC beneficiaza de materiale si finisaje de foarte buna calitate, in timp ce plansa de bord arata mult mai bine decat in cazul sedanului. Demn de remarcat este si display-ul color touchscreen montat pe consola centrala, pe care sunt afisate toate informatiile oferite de computerul de bord sau de radio CD, precum si tastatura pentru telefonul mobil, care este ascunsa in partea superioara a consolei si poate fi accesata ori de cate ori aveti nevoie prin simpla apasare a casetei in care este montata.
La capitolul spatiu, pasagerii din fata nu se pot plange de nimic, in timp ce persoanele care iau loc pe scaunele din spate trebuie sa se aplece atunci cand urca sau coboara din masina pentru a nu se lovi la cap. Masina dispune de numeroase spatii de depozitare si suporturi pentru pahare, iar in spate, cele doua locuri sunt despartite de un imens spatiu care inglobeaza si doua suporturi pentru pahare si care poate fi ascuns cu ajutorul unei trape glisante. Sub nici o forma nu poate lua loc o a treia persoana pe acest loc de depozitare.
Noul VW Passat CC este disponibil in cinci versiuni de motorizare. Avem in gama trei benzinare cu injectie directa, 1.8 TSI/160 CP, 2.0 TSI/200 CP si varful de gama V6 3,6 FSI/300 CP, acesta din urma capabil de un sprint de pe loc de la 0-100 km/h in 5,6 secunde si de o viteza de top de 250 km/h, si doua propulsoare turbodiesel de 2,0 litri, care dezvolta 140 CP si, respectiv, 170 CP.
Modelul testat era echipat cu propulsorul 1.8 TSI care genereaza 160 de cai-putere si 250 Nm de cuplu, disponibili pe o plaja de turatie cuprinsa intre 1.500 si 4.200 rpm. Intrebarea care se punea era daca acesta este suficient de puternic pentru a impinge cele 1.430 de kilograme ale Passat-ului CC. Ei bine, raspunsul este DA, insa daca vi se pare totusi putin, mai ales daca vreti sa mai luati 2-3 persoane alaturi de dumneavoastra in masina, atunci celelalte doua versiuni sunt si mai indicate.
Motorul 1.8 TSI este silentios chiar si la turatii inalte, si vorbim aici de 6.000-6.500 de „ture”, dar si viguros, ceea ce nu va va face sa va mai ganditi la alta varianta de motorizare. Transmisia manuala cu sase trepte este foarte bine etajata, lucreaza in deplina armonie cu propulsorul, dovada ca, daca rulati in treapta a sasea cu o viteza de 50 km/h (adica la vreo 1.000 rpm), coupe-ul va accelera foarte-foarte usor. De altfel, efortul maxim depus de noul „CC” pentru atingerea „sutei” este de 8,6 secunde. Chiar si in conditiile unui condus cuminte, consumul de carburant mediu in regim urban s-a situat in jurul valorii de 13,5 litri / 100 km, in timp ce „afara” a coborat doar pana la 9,2 litri pentru fiecare 100 km parcursi.
Comportamentul rutier este impecabil, si asta se datoreaza in primul rand suspensiilor, a caror setare este un compromis intre sportivitate si confort, dar si pneurilor cu profil mic (235/40), care imbraca jantele de 18 inch. De asemenea, un rol important il are si directia ferma si precisa, asistata electro-mecanic.
Pozitia la volan este mai joasa decat la sedan, dar foarte confortabila datorita reglajelor electrice ale scaunului si cele ale volanului multifunctional, volan care, spre deosebire de Passat-ul clasic, are trei spite. Desi este vorba despre un coupe, Passat-ul CC ofera soferului o vizibilitate foarte buna in spate, datorita noului sistem Park Assist Vision, care, odata cuplat marsarierul, se activeaza automat usurand misiunea soferului la manevrele de parcare in locurile stramte.
Pretul modelului testat Passat CC 1.8 TSI este de 21.783 de euro fara TVA (25.922 de euro cu TVA inclus).
DETALII TEHNICE
VOLKSWAGEN PASSAT CC 1.8 TSI 160 CP
Motor: 4 cilindri in linie, montat fata transversal
Combustibil: benzina
Cilindree: 1.798 cmc
Putere maxima: 160 CP / 5.000-6.200 rpm
Cuplu: 250 Nm / 1.500-4.200 rpm
Demaraj 0-100 km/h: 8,6 secunde
Viteza maxima: 222 km/h
Consum mediu: 7,6 litri / 100 km
Transmisie: manuala, 6 trepte
Lungime: 4.799 mm
Latime: 1.855 mm
Inaltime: 1.417 mm
Ampatament: 2.711 mm
Ecartament fata/spate: 1.552/1.559 mm
Greutate: 1.430 kg
Rezervor: 70 litri
Portbagaj: 532 litri