© 2024 Auto.ro
Te-ai hotarat sa iti cumperi o masina insa nu stii care se potriveste personalitatii, nevoilor si asteptarilor tale? Vesti bune: pentru a o gasi ai nevoie flerul unui psiholog, al unui bancher , al unui individ pragmatic, dar si al unui pasiont. Nici cunostintele de mecanica nu trebuie sa-ti lipseasca sau macar amici cu ceva cunostinte in domeniu. In cautarea unui model care sa corespunda cerintelor tale intra, desigur si pretul.
Acest cerc vicios format din o multitudine de factori de care trebuie sa tii cont trebuie urmat pentru a te asigura ca, la final, ai facut o achizite corecta si informata. Asadar ia in calcul:
1. Scopul principal al masinii. Daca doresti un automobil pentru rutina zilnica intr-un oras aglomerat, cea mai buna varianta o reprezinta o citadina. De mici dimensiuni, consum redus si versatila, aceasta varianta te ajuta sa te strecori chiar si acolo unde nu credeai ca ai sa reusesti, o poti parca cu usurinta, iar banii pe care ii arunci pe combustibil vor reprezenta o pierdere suportabila.
Daca scopul principal il reprezinta calatoriile si aventura, atunci trebuie sa iti iei un SUV. Tractiunea integrala este esentiala, iar nivelul de confort este direct legat de bugetul alocat pentru aceasta investitie.
Evident, tinerii aflati in goana dupa senzatii tari vor alege o sportiva de genul BMW Seria 3 Coupe, Hyundai Coupe, Honda Civic, Mitsubishi Lancer sau de ce nu Subaru Impreza. Familistii, in schimb, vor opta pentru versiunea de caroserie break implementata pe un model cat mai spatios, mai versatil si mai sigur.
2. Raportul calitate/pret. Analizeaza minutios toate ofertele dealerilor auto. Mare grija la preturile mici! Acestea nu sunt intotdeauna o afacere rentabila. Este preferabil sa iti iei o masina “de cursa lunga” decat un model low-cost, dar care sa nu se ridice la inaltimea nevoilor si asteptarilor tale. In plus, siguranta trebuie sa fie factorul principal in achizitia masinii cu care, probabil, vei face fooarte multe drumuri. (numarul de airbag-uri, ABS, ESP etc).
3. Consumul. Totodata trebuie sa iei in calcul consumul de combustibil: mai putini bani dati pe bezina, mai multi bani pentru placerile proprii (atentie: nu se aplica impatimitilor de cai putere, indivizi in general orientati catre propulspare puternice si gurmande). Vorba ‘ceea: mai bine sa “iti faci treaba” cu masina, decat sa o lasi in parcare din cauza consumului ridicat.
4. Costurile de intretinere. Un criteriu esential in achizitionarea unei masini il reprezinta costurile de intretinere. Asigura-te ca piesele de schimb nu inseamna un nou credit la banca. Reviziile ieftine si rare reprezinta cheia succesului. Asadar daca nu te dau banii afara din casa, renunta la BMW pentru Opel si la Audi pentru un Chevrolet. PS: Daca optezi pentru o masina noua, asigura-te ca beneficiezi de o garantie mare.
5. Ia-ti cu tine rabdarea! Nu este musai sa cumperi masina acum! Mai poti astepta cateva saptamani pana vei gasi autoturismul potrivit. Pana atunci poti solicita mai multe teste la dealerii auto. Modul in care se conduce si “se simte” o masina iti pot influenta decizia intr-o foarte mare masura. De aceea trebuie sa aloci suficient timp pentru a cerceta si a analiza piata.
Alte sfaturi: 1. Pentru a face cea mai buna alegere solicita parerile altora: de la prieteni, familie, pana la ingineri sau mecanici auto. 2. Nu lua mai multi Cai Putere decat ai nevoie. 3. Cumpara o masina populara si care nu se devalorizeaza cat ai clipi pentru a o putea scoate la vanzare cu usurinta si fara a iesi in pierdere.