© 2024 Auto.ro
Noua demonstratie de forta a bavarezilor poarta numele BMW X6 si este un Sport Activity Coupe (SAC). X6 demonstreaza înca o data ca BMW se îngrijeste de toti clientii sai si are resurse nebanuite în jocul sau cu legile fizicii. BMW X6 are un rol pragmatic. Dupa unul sau doua X5-uri, obisnuinta va poate duce la gasirea unei alternative care poate fi Audi Q7, Porsche Cayenne sau Range Rover Sport. Ca sa stii ce alegi ai la dispozitie un automobil impresionant jumatate coupe, jumatate SUV cu motorizari cel putin extraordinare.
www.auto.ro a testat pentru dumneavoastra un model de exceptie: BMW X6 xDrive35d
Pentru a desavârsi acest model, BMW n-a insistat in retinerea plafonului lui X5, din care deriva X6. Prizele de aer din spoiler, farurile modificate si supraînaltate pe aripi precum si spatele impozant ce integreaza o piesa similara cu un difuzor de curent, sunt elemente ce marcheaza diferenta clara fata de BMW X5. Referindu-ne la dimensiuni acestea au crescut: mai lung cu 3 cm (4.88 m), mai lat cu 5 cm (1.98 m) si mai înalt cu 8 cm (1.69 m), X6 si-a asigurat un statut de automobil diferit de normele în vigoare. Pe unde trece genereaza discutii de cele mai multe ori pozitive. El intriga, ravaseste reperele, dar sigur nu lasa pe nimeni indiferent. Desigur, efectul de noutate conteaza pentru toti, însa este deja o victorie.
BMW X6 – Dinamica
Modelul BMW X6, de test, este animat de un diesel de referinta 35d. Propulsorul este un sase cilindri in linie cu supraalimentare prin intermediul unui sistem Variable Twin Turbo, si beneficiaza de injectie common-rail generatia a treia. Are o capacitate cilindrica de 2993 cmc si dezvolta o putere maxima de 286 CP/4400 rpm si atentie, un cuplu maxim de 580 Nm pe plaja de turatie - 1750-2250 rpm , cuplu resimtit din plin la un demaraj brusc. Bi-turbodieselul lui BMW X6 da dovada de o suplete extraordinara si de o mobilizare absolut fascinanta, raspunsul acestuia fiind rapid la apasarea pedalei de acceleratie, fara “gol-ul turbo”.
Nivelurile de zgomot interior datorate motorului sunt acceptabile, motorul “mormaind” la sarcini mici si “urland” la sarcini pline, oferind senzatii pe care numai un BMW X6 le poate ceda, în ciuda fizicului impunator al acestei “ torquei beast”. Accelerarea 0-100 km/h dureaza 6.9 secunde, iar primii 1000 metri cu start de pe loc se parcurg dupa 27.3 secunde. Pentru comparatie un BMW 335i coupe are nevoie de 25 de secunde pentru aceeasi proba, ecartul de timp nefiind asa de mare. Poate doar dimensional. Viteza maxima comunicata este de 236 km/h, iar consumul mediu inregistrat de noi a fost 9.8 l/100 km pe un parcurs mixt si cu succesiuni de demaraje si deceleratii.
BMW X6 se comporta admirabil indiferent unde rulezi, gratie tehnologiei Active Steering folosita pentru asistarea directiei. Acest sistem modifica raportul de transmitere al directiei în functie de viteza automobilului. De exemplu la manevrarea la viteze reduse specifice rularii pe autostrazile „foarte încete” este necesara o rotire mai mica a volanului decât la viteze mari pentru a obtine acelasi unghi de bracare a rotilor. Un automobil ca BMW X6 cu dimensiuni apreciabile este deosebit de usor manevrabil în garaje sau locuri similare gratie acestei tehnologii.
Vizavi de sasiu, boss-ul X5 a furnizat trenul de rulare si sistemul de transmisie integrala xDrive. Pe drum insa, diferentialul spate face diferenta. Fata de repartitia clasica a cuplului între puntea fata si puntea spate, BMW X6 poate conta în plus pe variatia cuplului pe fiecare roata din spate. Sistemul DPC (Dynamic Performance Control) oferit standard pe toate echiparile, accelereaza roata exterioara la viraj pentru a ajuta SUV-ul sa pivoteze, permitându-i lui BMW X6 sa iasa rapid din viraje. Un fenomen particular este marcat în "acele de par". Soferul este în permanenta informat de lucrul transmisiei via unui afisaj explicit din plansa de bord. Printre principalele atu-uri ale lui BMW X6 care amplifica placerea de a conduce, amintim absenta cvasitotala a ruliului, agilitatea remarcabila si directia pe cât de precisa pe atât de intuitiva. Pe scurt, BMW tine sa dea o replica pertinenta lui Porsche Cayenne.
BMW X6 – La volan
În fata, plansa de bord preluata de la X5, ireprosabila ca design, este refacuta pe alocuri. Un detaliu: protectiile pentru genunchi apar de sub consola centrala, ca la automobilele sport.
Joystick-ul cutiei de viteze automate, secventiale, cu sase trepte (standard pe toate modelele) este o reusita nu atât estetica, ci mai ales ergonomica, care se comanda cu gesturi rapide si mai ales precise spre deliciul soferilor mai sportivi. Cine stie, utilizeaza cu succes padele de sub coroana volanului pentru un spor de senzatii. BMW X6 impune si unele compromisuri. Bancheta nu poate oferi loc decât pentru doua persoane, pentru ca cele doua locuri sunt separate de o consola cu multiple functiuni de depozitare - „Nu amestecam conceptele, pentru întreaga familie exista X5”, se apara BMW. Locurile din spate dispun insa de un confort sporit de spatiul remarcabil pentru gambe. În ciuda curburii inedite a pavilionului, portbagajul lui BMW X6 ofera un volum de 570 de litri. Un X5 nu ofera decât un plus de 50 de litri.
Din cauza aceleiasi curburi pronuntate a pavilionului, vizibilitatea spate este penalizata, fiind necesara asistarea electronica la manevrele cu spatele.
BMW X6 – Echipare si pret
Modelul BMW X6 are o echipare standard de invidiat pe care o gasiti pe www.bmw.ro . Automobilul de test BMW X6 xDrive 3.5d avea urmatoarele optiuni incluse (preturile sunt in euro fara TVA):
Culoare Space Grey metalizat - 781,51
Piele 'Nevada', perforata - 1.815,13
Pachet Sport - 2.184,87 - contine urmatoarele echipamente optionale:
- Scaune reglabile, electric cu memorie
- Scaune sport pentru conducatorul auto si pasagerul fata
- Pachet BMW Individual Shadow lucios
- Capitonaj plafon BMW Individual în antracit
- Tuning pentru viteza mare
Continut suplimentar:
- Priza de aer fata în centru si în partea de jos (în spatele grilei) în culoare contrastanta
Jante de aliaj usor Star-spoke de 20" tip 259 cu anvelope mixte - 1.075,63
Adaptive Drive - 2.764,71
Directie activa - 1.092,44
Suspensie pneumatica cu reglarea automata a garzii la sol - 663,87
Camera de luat vederi pentru mersul înapoi - 352,94
Roata de rezerva de urgenta de 18" - 117,65
Sistem de alarma - 386,55
Functie de închidere asistata a usilor - 537,82
Telecomanda universala integrata - 210,08
Grila aluminiu - 277,31
Finisaje interioare cu aplicatii de aluminiu cu striatii longitudinale - 285,71
Oglinzi retrovizoare interioara si exterioare cu functie automata anti-orbire - 428,57
Scaune cu ventilatie activa, fata - 991,60
Scaune Confort fata, reglabile electric - 495,80
Suport lombar pentru conducator auto si pasager fata - 0,00 (inclus in Scaune Confort)
Pachet compartiment de depozitare - 226,89
Asistent faza lunga - 109,24
Park Distance Control (PDC) - 285,71
Faruri adaptive - 378,15
Control automat al vitezei de croaziera cu functie de frânare - 260,50
Pachet de lumini - 277,31
Sistem de navigatie Professional (versiuni doar în limba engleza si germana) - 2.057,14
Pregatire pentru telefon mobil cu interfata Bluetooth - 647,06
Este interesant de observat daca aceasta încrucisare genetica dintre un SUV si un coupe va placea clientilor, fenomen testat si de Mercedes-Benz cu modelul CLS, primul coupe cu patru usi. Însa demarajul comercial al lui BMW X6, cel putin pe piata europeana, unde unele surse afirma ca stocul pe 2008 este epuizat deja, da fiori de satisfactie lui BMW, care mizeaza pe vânzarea unui X6 la cinci X5-uri.
Mai scump, dar mai bine echipat decât X5, BMW X6, modelul testat de noi, se vinde cu pretul de 71.205 euro fara TVA sau 84.733 euro cu TVA.
Foto: Florin Oprea
Video: Alexandru Enache