rss

90 de ani de la primul record mondial pentru BMW

  1. 10/07/2009
  2. Categoria: BMW
  3. Tags: BMW

Altitudinea de croaziera a aeronavelor moderne variaza astazi intre 10 şi 12 kilometri. Insa un pilot a reusit sa atinga aceasta inaltime in urma cu 90 de ani, in perioada de pionierat a aviatiei. Un motor BMW a fost cel care, la 17 iunie 1919, l-a ridicat pe Franz Zeno Diemer la o altitudine de 9.760 metri. Astfel, motoarele BMW au atins recordul mondial in vara anului 1919, pe aerodromul Oberwiesenfeld din München. Nimeni nu mai reusise sa piloteze un avion la o altitudine atat de mare

 

Pentru a indeplini solicitarile de functionare la inaltimi mari, a fost conceput un carburator special, care avea rolul de a furniza o presiune constanta de supraalimentare si de a asigura un raport consistent al amestecului aer/combustibil. Carburatorul era controlat prin doua manete, una pentru operare normala si una pentru altitudini mari. Prin intermediul acestor doua leviere, pilotul putea controla supapele-fluture ale carburatorului BMW in asa fel incat amestecul optim sa fie pregatit pentru a se potrivi, in orice moment, cu altitudinea avionului. Supapele-fluture erau deschise complet numai cand se atingea o altitudine cuprinsa intre 3.500 si 4.000 de metri. Aceasta configuratie insemna ca pierderea de putere a motorului IIa la altitudine era mult mai mica decat in cazul altor propulsoare.

 

Pentru primul propulsor BMW IIIa s-au utilizat componente ultra usoare. Carterul si pistoanele erau facute din aluminiu, ceea ce asigura o masa de numai 285 kg si un raport masa-putere de 1,54 kg/CP. Motorul cu care Diemer a stabili recordul, BMW IV, avea un raport de aproape 1,24 kg/CP. Consumul de combustibil a demonstrat superioritatea motoarelor BMW in fata concurentei. In timpul operatiunii de accelerare, la o turatie de aproximativ 1.050 rpm, BMW IIIa consuma 200 grame per CP si ora, ceea ce reprezenta o treime mai putin decat un motor "normal" de avion in acea clasa de performanta. In practica, aceasta insemna ca, in conditiile unui plin de circa 200 kg de combustibil - aproximativ 260 litri -, un avion cu motor BMW IIIa avea o raza de actiune de 1.200 kilometri, in timp ce aceeasi cantitate de carburant ajungea pentru numai 730 km in cazul unui propulsor normal.

 

In acelasi timp, BMW IIIa asigura si o viteza excelenta de transport. Intr-unul din zborurile de testare, Diemer a ajuns de la Augsburg la Döberlitz, via Leipzig, in mai putin de patru ore, in conditiile in care motorul BMW IIIa al avionului a consumat numai 84 litri de combustibil. Pe aceeasi distanta, o masina din acele vremuri facea intre 14 si 16 ore si consuma 100-120 litri.

 

Vizualizari: 1468