© 2024 Auto.ro
Pentru ca este vara gandurile noastre o iau la sanatoasa pe meleaguri straine cu mult inainte de data plecarii. Iar printre destinatiile preferate de romani se numara Grecia, Turcia, Bulgaria si Croatia. Daca ati ales rasfatul turcilor si aveti de gand sa ajungeti la destinatie cu masina care nu este proprietate personala trebuie sa stiti ca aceasta tara aplica un tratament special care da multa bataie de cap turistilor din cauza unei birocratii aparent excesive.
De aceea, Ana Nicula, reprezentat al biroului de traduceri Cameleon Consulting, ne-a ajutat sa facem putina lumina pentru a nu lasa ca formalitatile sa se transforme intr-o adevarat aventura si sa ne strice cheful de vacanta.
De ce acte este nevoie pentru a iesi cu masina din tara?
In esenta de toate actele masinii: cartea verde, extinderea politei CASCO, daca este cazul, dar si de o imputernicire din partea proprietarului.
Cand este nevoie de o imputernicire?
Imputernicirea (sau procura) este necesara atunci cand soferul care iese cu masina din tara nu este proprietarul masinii. Exista 3 situatii posibile: masina este achizitionata in leasing, masina se afla in proprietatea unei societati comerciale sau proprietarul este o persoana fizica, alta decat conducatorul auto. In oricare dintre situatii, proprietarul masinii trebuie sa-l imputerniceasca pe sofer pentru ca acesta sa nu aiba probleme la granita.
In general, in statele membre UE, prezentarea imputernicirii nu este necesara decat in cazul producerii unui accident.
Exista insa si situatii speciale, cum este cazul Turciei, unde intrarea pe teritoriul acestui stat NU ESTE PERMISA fara acest document.
Imputernicirea pentru Turcia este diferita de cea pentru orice alt stat?
Da. Pentru orice alt stat european, membru sau nu al UE, imputernicirea poate fi prezentata in limba engleza. Acelasi document insa, pentru a fi acceptat de autoritatile vamale turce, trebuie sa parcurga mai multe etape: 1) traducere autorizata (efectuata OBLIGATORIU de catre un traducator autorizat de Ministerul Justitiei) din limba romana in limba turca si 2) autorizarea documentului la Sectia Consulara a Ambasadei Turciei.
Aceasta procedura este mult mai simpla decat cea afisata pe site-ul MAE sau chiar al unor companii de leasing. De ce?
Ei bine, in urma cu cativa ani, procedura era mult mai complicata: era nevoie de data certa pe documentul original, apostila si legalizare notariala. Intre timp, Sectia Consulara de pe langa Ambasada Turciei a simplificat procedura, dar pe site-ul MAE nu a mai facut nimeni modificarea. Exista chiar unele birouri de traduceri care aplica in continuare acest sistem. Turistii nu au probleme la vama, dar procedura este mult mai costisitoare si necesita mult mai mult timp.
Acum este mult mai simplu.
Cat dureaza si cat costa?
Biroul nostru de traduceri ofera un pachet special in aceasta perioada: 110 lei pentru livrare in regim normal (2 zile lucratoare) sau 150 lei pentru livrare in regim de urgenta (1 zi lucratoare).
Mai este nevoie si de altceva pentru a intra linistit in Turcia cu masina?
Nu. Motivul neplacerilor de la vama este legat, in general, de aceasta imputernicire. Daca, insa, actul este in regula, cu siguranta nu veti avea probleme.
Acum ca am rezolvat problema formalitatilor, ne putem canaliza intreaga energie spre deliciile unui sejur bizantin. Nu uitati sa conduceti prudent si responsabil.
Distractie placuta!