© 2024 Auto.ro
Text: Florin Oprea, Sorin Miclau
BMW What’s Next-Tour este un turneu de promovare a celebrei tehnologii BMW EfficientDynamics. Toate reprezentantele BMW din reteaua Automobile Bavaria au gazduit evenimentul dedicat potentialilor clienti si presei, acoperind nu mai putin de 10 orase importante din Romania.
Pe parcursul desfasurarii evenimentului, participantii au aflat ultimele noutati de la trainerii BMW si au aplicat cunostintele noi intr-o sesiune de test-drive cu automobile BMW echipate cu tehnologiile BMW EfficientDynamics.
Toata lumea vorbeste despre schimbarea climatica, CO2 si consum de combustibil -BMW actioneaza in acest sens , si asta nu se intampla doar incepand de ieri. Efficient Dynamics este raspunsul la multe intrebari ale vremurilor noastre.
Principalele tehnologii dezvoltate de BMW EfficientDynamics sunt:
- Anvelopele cu rezistenta redusa la rulare; au in compozitia benzii de rulare si a flancurilor materiale speciale care reduc constant consumul de combustibil
- Servodirectia electrica:foloseste puterea unui motor electric ce are nevoie de energie doar la manevrarea volanului.
- Sistemul Air Vent Control: deschide si inchide clapetele de racire ale radiatorului pentru imbunatatirea performantelor aerodinamice si reducerea consumului de combustibil.
- Franarea regenrativa: transforma fiecare watt al energiei de franare in putere utila.
- Indicator de schimbare a treptelor de viteza: indica pe Info Display momentul optim de schimbarea a fiecarei treptei.
- Functia Auto Start Stop: reduce consumul prin inchiderea automata a motorului de fiecare data cand opresti: la semafor, la manevrele de parcare, etc.
- Injectie de inalta precizie: pentru a obtine mai multa putere din fiecare picatura de combustibil.
Metodele de dezvoltare inventate de inginerii BMW micsoreaza consumul de combustibil cu mai mult de 20%:
Functionarea motorului cu cilindri in linie cu injectie directa
Inovatie: Injectia de inalta precizie
Reducerea consumului de combustibil: opt procente
Amestecul aer-combustibil ars de un motor conventional pe benzina ramane acelasi tot timpul. Injectia de inalta precizie, pe de alta parte, presupune un proces de ardere cu totul nou. Un jet mic de amestec inflamabil este generat in jurul unei scantei electrice, in timp ce restul camerei de ardere este umpluta indeosebi cu aer. Injectoarele piezo pulverizeaza benzina in cantitati foarte mici cu o presiune de peste 200 de bari, exact la momentul potrivit. Comform spuselor inginerului proiectant: “ fiecare injectie dureaza cam 0.12 miimi de secunda, pulverizandu-se doua miligrame de combustibil, de fiecare data. O putere mai mare si un consum mai mic de combustibil sunt recompensele acestei metode extrem de eficiente de ardere pura.
Energy Management
Inovatie : Regenerarea energiei de franare
Reducerea consumului de combustibil : trei procente
Pana acum, generatorul unei masini era alimentat cu putere constanta de catre motor prin intermediul unei curele de transmisie, iar acesta incarca bateria in mod constant. Aceasta alimentare continua cu putere nu este necesara si foloseste un nivel ridicat de benzina. Acum, generatorul produce in principal putere, cand soferul elibereaza acceleratia, facand surplusul de energie cinetica aparut din supraturarea motorului, disponibila pentru o utilizare ulterioara. Autorul explica: Este o idee stralucit de simpla, dar implementarea ei este extrem de complexa. Problema principala este in modificarea tensiunii electrice de la generator la baterie in reteaua automobilului de la 15 la 12 volti si viceversa. Un automobil contine cam 300 de componente ce folosesc energia electrica, unele dintre ele fiind ultra sensibile la schimbarile bruste ale tensiunii electrice. Masuratorile trebuie sa se faca pe fiecare dintre aceste componente si modificarile se vor face la sursa de putere a automoblului. “A fost o incercare grea, si a durat trei ani si jumatate sa o finalizam” spune inginerul Hafkemeyer.
“Regenerarea energiei de franare are un efect secundar benefic. Daca generatorul nu mai este alimentat cu putere constanta, motorul beneficiaza si de acest plus, la demaraje.
Tyre Concepts
Inovatie: anvelope cu rezistenta scazuta la rulare
Reducerea consumului de combustibil: 0.7 %
Cu cat mai usor ruleaza pneul pe drum, cu atat mai putina putere de la motor este necesara acestei actiuni. Ca o regula, o scadere cu 10 procente a rezistentei la rulare echivaleaza cu o reducere a consumului de combustibil cu 1 procent. Imbunatatirile in constructia de pneuri au permis anvelopelor BMW de ultima generatie sa aiba o rezistenta la rulare mai mica cu 7 procente. “Reducerea rezistentei la rulare nu este o problema; in principal ai de facut un pneu mai fiabil”, explica Dirk Bode, autorul inovatiei. “Rezistenta la rulare unui pneu din otel ar fi zero. Arta adevarata, este sa nu compromiti alte caracteristici ale pneului, cum ar fi, tractiunea, distanta de franare, aderenta, amortizarea, zgomotul la rulare, performantele la virare si stabilitatea pe suprafete ude”. La fel ca si siguranta activa si confortul conteaza, nu exista compromisuri la BMW. Predezvoltarea este deja pe drum pentru generatia urmatoare de anvelope ce vor fi gata de productie in 2012. Bode ne dezvaluie: “Telul nostru ambitios este da folosim materiale noi si tehnologii innovative pentru reducerea si mai mult a rezistentei la rulare.”
“Noile anvelope sunt dezvoltate specific pentru fiecare model BMW si sunt croite precis pentru fiecare automobile in parte.”
Departamentul de simulare si testare a mecanicii motorului si managementul caldurii
Inovatii: pompa de apa electrica, pompa cu ulei controlata electronic
Consumul de combustibil: 2 procente per pompa
Pana acum, pompa de apa a masinii era alimentata cu putere constanta de catre motor. Daca pompa trebuie sa mentina o circulatie suficienta a fluidului de racire in orice moment, este necesara o energie de 2000 wati. “Astazi folosim o pompa de apa electrica care raspunde necesarului nostru” spune Thomas Bruner, seful departamentului mentionat mai sus. Ea necesita un maxim de 200 de watti – doar 10 procente din ceea de consuma predecesoarea ei – iar lichidul de racire este pompat in cantitatea de 120 l/min ca rezultat al altor optimizari pe care le-am operat la circuitul de racire. Este o istorie similara si pentru pompa de ulei, care acum lucreaza cu sistemul de management al motorului pentru a furniza ulei in cantitatea si la presiunea ceruta pentru fiecare situatie.” Asta ne permite sa economisim 2 kilowati de energie cu pompa de ulei”, explica Bruner. BMW este primul constructor de automobile care a obtinut reducerea consumului de combustibil si scurtarea fazei de incalzire a motorului doar prin folosirea pompei de apa electrice.
“In viitor, caldura motorului va putea fi folosita pentru a genera putere electrica”,
spune Dr Johannes Liebl, vice presedinte al departamentului de management al Energiei, Aerodinamica, Constructii usoare, Performanta si CO2.
Inca de la inceputul noului mileniu, BMW s-a axat in munca sa pe reducerea consumului de combustibil, dincolo de incercarea motorului singur sa masoare automobilul ca un intreg asa cum explica Johanes Liebl: “ In 2001 am fost numit la ceea ce ati putea numi ministerul energiei BMW. De atunci am examinat toate fluxurile de energie din automobil si am recunoscut pentru prima data cat de multa energie luam de la motor sa alimentam cu putere alte sisteme. Aceasta este energia care in definitiv vine din rezervorul de combustibil. Optimizari meticuloase pentru toate fluxurile de energie si alte inovatii au permis reducerea consumului de combustibil mai mult de 20%, depinzand de model, iar puterea produsa de motor a crescut cu 17 procente in acelasi timp. Rezultatul este ca automobilele BMW stau cu un cap peste modelele rivale ale altor constructori, in termeni de raport performante/consum de combustibil. “Urmatoarea provocare este sa punem la munca caldura produsa de motor pentrua genera extra tractiune sau putere electrica folosind un generator termoelectric”, spune Liebl, care a fost recent premiat cu un doctorat onorific al Universitatii Tehnice din Dresda. BMW este implicat acum in cercetarile acestui tip de sistem, care ar putea permite reducerea consumului de combustibil cu alte 10 procente.
Sisteme de clapete obturatoare
Inovatie: clapete obturatoare active
Reducere in consumul de combustibil: un procent
Mutati privirea dincolo de “boabele de fasole” ale grilei si in admisie dincolo de capota din fata si veti gasi un grup de clapete in miscare.
Acestea raman inchise in timp ce motorul nu are nevoie de aer pentru racire, taind rezistenta aerului cu 7 procente. “La o prima privire este o inovatie simpla insa incorporarea ei este extrem de grea din cauza lipsei de spatiu din compartimentul motor,” spune inginerul Vanja Zivkov. Sistemul de control pentru clapete este foarte complex, luand in considerare cel de racire pentru aerul conditionat, directia si generatorul.” Reducerea consumului de combustibil este cam mica, fiind calculata dupa ciclul de conducere european. Altfel spus, daca automobilul este folosit frecvent pe distante lungi sau pe autostrazi, economia de combustibil este dubla sau chiar tripla. Pe vreme relativ rece, clapetele de aer pot ramane inchise la o viteza de 180 km/h. Adaugati la aceasta ca in noul BMW seria 5 conductele de aer ale sistemului de franare sunt inchise de clapete aditionale, inovatie ce “rade” alte 0.3 procente din consumul mediu de combustibil, explica Zivkov. BMW este singurul constructor ce foloseste sisteme cu clapete de aer.
Functiile Energiei
Inovatii: Functia Auto Start-Stop
Reducerea in consumul de combustibil: trei procente
Zero km/h, zero consum de combustibil, zero emisii. Schimband levierul in neutru si luand piciorul de pe ambreiaj la semafor, de exemplu, duce la oprirea automata a motorului. Imediat ce puneti piciorul pe ambreiaj, motorul se trezeste la viata. Acest lucru poate parea un proces foarte avansat pe hartie, decat in realizarile tehnice. “ Pana acum, cand opreai motorul el mergea la culcare, asa cum era,” explica Stefan Wolff. “ Acum toate sistemele trebuie sa ramana de veghe, atunci cand masina decide automat daca motorul trebuie sa porneasca din nou, cand nu mai ai putere de la baterie sau nu ai suficienta presiune de franare”. Sau daca motorul trebuie sa nu fie restartat automat din motive de siguranta, pentru ca soferul nu si-a cuplat centura de siguranta, de exemplu. “Sistemul trebuie sa reziste la operatiile incorecte si sa se asigure ca motorul poate porni fara probleme in orice circumstante,” explica Wolff. BMW este primul constructor care introduce o functie start-stop pe piata in echiparea standard pe o gama larga de modele.
Sisteme de asistare electrica a directiei
Inovatie: Directia asistata electric
Reducerea in consumul de combustibil: trei procente
Asistarea hidraulica a directiei este intotdeauna sub presiune, veti putea spune chiar si atunci cand soferul nu avea nevoie. Pompa de ulei este pusa in miscare de motor via unei curele de transmisie si foloseste de la 0.5 kW pana la 3 kW la viteze mari. Altfel spus, cand mergeti cu viteza si in linie dreapta nu aveti de obicei nevoie de nici un fel de asistare a directiei. Cum Christian Debusmann ne dezvaluie: “ Sistemul de asistare electrica este condus de un motor electric care foloseste energie – 1 kW, doar in cele mai grele sarcini – cand soferul de fapt vireaza.” In medie, asta echivaleaza cu o economie de combustibil de 2 kW, in cursul unei zile, si poate fi regasita in motor sub forma de extra putere. Toate acestea sporesc nu numai caracteristicile de rulare economice, dar si placerea de a conduce. “ Plus ca, asistarea electrica activa amortizeaza orice miscari in gol si pune volanul automat in pozitie dreapta la iesirea din curbe,” spune Debusmann. Confortul si siguranta sunt invingatorii.