© 2024 Auto.ro
Pentru ca traim vremuri de criza, care ne-au invatat sa readucem la viata spiritul econom si cumpatarea, astazi va vom pune la dispozitie cateva sfaturi care va vor ajuta sa economisiti carburant.
Verificati starea tehnica a masinii. Nu uitati ca un motor neingrijit poate consuma cu pana la 50% mai mult. Apoi, asigurati-va ca anvelopele au presiunea corespunzatoare, cele fara presiune reusind sa mareasca consumul de carburant cu 4-5%. Totodata verificati in mod regulat starea bujiilor.
Un alt factor care influenteaza cantitatea de combustibil consumat este filtrul de aer. Un filtru murdar restrictioneaza circulatia aerului in motor, ceea ce afecteaza performanta si economia. Filtrele de aer sunt usor de verificat si de schimbat: scoateti filtrul si indreptati-l spre lumina. Daca nu vedeti lumina prin el, este clar: aveti nevoie de unul nou.
Viteza mananca benzina! Daca simtiti in mod frecvent nevoia de adrenalina, trebuie sa luati in calcul si banii irositi pe franarile bruste, condusul sportiv si viteza mare. Incercati sa conduceti lin, constant si sa anticipati miscarile celorlalti participanti la trafic pentru a nu accelera inutil. Lasati suficient spatiu intre dumneavoastra si masina din fata pentru a evita manevrele bruste. Opriti motorul la semafor la lumina rosie (in cazul in care dureaza mai mult de 1 minut).
Evitati sa porniti in tromba, cu scartait de roti, pentru ca, nu numai ca vor fi afectate anvelopele, dar si consumul ca creste. Daca vantul sufla prin portmoneu, luati aminte ca o viteza de 90 km/h poate readuce consumul de benzina cu 10% fata de 100 km/h. Asigurati-va ca sunteti in treapta de viteza corespunzatoare.
Folositi cu moderatie si daca este cazul aerul conditionat. Cei mai multi soferi, din dorinta de a se racori instant, pornesc aerul conditionat pe maximum rece, marind considerabil consumul de carburant. Unde mai pui ca va puteti alege cu o raceala pe cinste?
Indicat este sa deschideti geamurile pentru a iesi aerul cald si apoi sa setati o temperatura de 22-23 de grade Celsius si ventilatia la maxim. Pe timp de iarna curatati rotile de zapada depusa care poate ingreuna deplasarea si care pune greutate in plus, deci un consum de carburant mai mare. Luati in calcul ca anvelopele de iarna trebuie montate atunci cand temperatura exterioara este sub 7 grade Celsius, indiferent daca pe strada exista zapada sau nu.
Bagajele inutile cresc consumul de combustibil. Verificati-va portabagajul si eliberati-va de toate acele lucruri care, adunate, in mod sigur ajung la 20-30 kg. Bagajele de pe portbagajul de acoperis pot creste consumul de carburant cu 5% pe autostrada. Pana si un portbagaj de acoperis gol poate mari consumul cu 1%. Daca portbagajul nu este atasat masinii si nu il utilizati, inlaturati-l inainte de a porni la drum.