© 2024 Auto.ro
La 1 ianuarie 2008, ECC (Centrul European al Consumatorilor) Romania s-a alaturat retelei ECC-Net, pentru a-i sprijini pe cetatenii UE in domeniul achizitiilor transfrontaliere.
ECC Romania sprijina consumatorii care au probleme, pentru a ajunge la o intelegere cu operatorii economici pe calea mijloacelor de solutionare alternativa a disputelor (ADR)
ECC Romania este cofinantat de Comisia Europeana si de Guvernul Romaniei prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si functioneaza in cadrul Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania).
Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a insemnat, printre altele, si eliminarea taxelor vamale pentru bunurile achizitionate in Statele Membre. Astfel, romanii au obtinut de la 1 ianuarie 2007 accesul la o piata multa mai mare, deci si la toate ofertele existente.
Acest lucru este valabil si pentru automobile. Insa, achizitionarea si aducerea unui automobil nou sau second-hand de pe piata UE ridica anumite probleme.
1. Alegerea unui automobil
Pana la cumparare trebuie sa obtineti toate informatiile de la diferiti vanzatori si concesioanri de automobile: ce modele ofera spre vanzare, caracteristici si dotari suplimentare, ce reduceri de pret sau facilitati acorda, care sunt conditiile de vanzare si de garantie.
Este bine sa stiti ca in scopul accesibilitatii la piata interna a automobilelor Comisia Europeana publica de doua ori pe an tabelele comparative de preturi ale celor mai vandute automobile din Europa. Gasiti aceste informatii la adresa: https://ec.europa.eu/competition/sectors/motor_vehicles/prices/report.html.
2. Automobil nou sau second-hand - unde se plateste TVA-ul?
Automobil nou
Un autovehicul este considerat nou din punct de vedere fiscal daca:
a. a fost livrat in cel mult 6 luni de la data intrarii in functiune
b. a efectuat deplasari care nu depasesc 6000 de km
In aceasta situatie puteti cumpara automobilul din strainatate ( celelalte State Membre UE) fara a plati TVA.
TVA-ul se plateste insa in statul in care se face inmatricularea (de obicei in statul de rezidenta)
Atentie!
Pretul platit trebuie sa fie fara TVA si precizati de la inceput ca automobilul este destinat exportului. Altfel, puteti ajunge sa platiti TVA de doua ori (in tara de unde ati cumparat masina si in cea in care o inmatriculati).
Automobil second-hand
Un vehicul este considerat din punct de vedere fiscal folosit daca:
a. a fost livrat dupa trecerea a 6 luni de la data intrarii in functiune sau
b. a efectuat deplasari de peste 6000 de km.
Pentru automobilele second-hand nu trebuie sa mai platiti TVA in statul de inmatriculare.
Daca achizitionati autoturismul de la o persoana individuala care nu actioneaza in calitate de comerciant, pretul platit nu va contine TVA.
Daca achizitionati masina de la un comerciant, pretul platit va cuprinde TVA, la nivelul din statul in care faceti achizitia.
Nivelul TVA in Statele Membre UE:
Austria - 20% Germania - 19% Polonia - 22%
Belgia - 21% Grecia - 19% Portugalia - 20%
Bulgaria - 20% Irlanda - 21,5% Romania - 19%
Cehia - 19% Italia - 20% Regatul Unit al Marii Britanii - 15%
Cipru - 15% Letonia -21% Slovacia - 19%
Danemarca - 25% Lituania - 19% Slovenia - 20%
Estonia - 18% Luxemburg - 15% Spania - 16%
Finlanda - 22% Malta - 18% Suedia - 25%
Franta - 19,6% Olanda - 19% Ungaria - 25%