rss

Test Drive (cu video) – Saab 9-3

  1. 10/09/2008
  2. Categoria: Saab
  3. Tags: Saab

Cu un numar de peste 2000 de retusuri, de altfel cifra normala de revizuiri pentru tunelurile aerodinamice, cu un motor Fiat revizuit si adaugit si cu un sasiu preluat de la Opel Vectra ultima editie, Saab 9-3 editia cu face lift a intrat si pe piata romaneasca. Mult mai agresiv decat modelul precedent, Saab 9-3 este neted privit din lateral multumita absentei ornamentului lateral; un plus pentru look un minus pentru protectia la micile socuri.

Auto.ro a testat un model Saab 9-3 Sport Sedan cu motorizarea 1.9 TTiD in echiparea Vector. Saab 9-3 este un model premium, destinat tinerilor manageri, medicilor, avocatilor, notarilor, sau tuturor celor ce doresc sa-si afirme delicat status-ul fara a iesi in evidenta strident sau comun. Noul Saab 9-3 puncteaza in fata concurentei prin design-ul exterior si noua tehnologie bi-turbo folosita la motorizarea diesel de 1.9 litri cilindree.

Saab 9-3 – Dinamica

Sub capota lui Saab 9-3 gasim un motor provenit de la Fiat. Rebotezat din JTD in TiD, motorul a primit o turbina in plus si un T suplimentar devenind TTiD. Pe hartie motorul de 1.9 TTiD al lui Saab 9-3 este capabil de niste performante exceptionale pentru cilindreea lui vizavi de ceilalti competitori din segmentul premium: Audi A4, BMW seria 3, Jaguar X-Type sau Merc clasa C. Astfel 1.9 TTiD dezvolta 180 CP/4000 rpm si un cuplu monstruos de, atentie, 400 Nm/1850-2750 rpm. Sunt performante de referinta greu de egalat in clasa lui Saab 9-3. Motorul, modelului Saab 9-3 testat de noi, lucra cu o cutie automata Sentronic cu 6 trepte, un pic cam prea lungi pentru look-ul automobilului. Cutia lui Saab 9-3 schimba treptele la peste 2500 de ture in regim normal. In partea superioara a consolei centrale a lui Saab 9-3, am remarcat butonul S (Sport), care modifica pe de o parte, raspunsul cutiei, aceasta schimband treptele mai rapid la peste 4500 de ture, iar pe cealalta parte micsorand timpul de raspuns al sistemului de franare la apasarea pedalei de frana. De precizat, ca motorul lui Saab 9-3 face nazuri in regimul Sport, in utilizarea urbana, unde automobilul ruleaza cu viteze medii de deplasare reduse.

Acceleratia 0-100 km/h dureaza 8.9 secunde, iar viteza maxima comunicata este de 220 km/h. Consumul insa face diferenta: Saab 9-3 consuma in medie, pe hartie, urban - 9.7 l/100 km, extraurban – 5.2 l/100 km, mixt – 6.9 l/100 km. Noi, in test, am utilizat masina in mediu preponderant urban, unde consumul afisat de computerul de bord n-a trecut de 8.2 l/100 km.

Motorul lui Saab 9-3 beneficiaza de noua tehnologie de supraalimentare cu doua turbine. Aceasta va permite sa dispuneti de valori impresionante de cuplu inca de la turatii joase, comportament caracterizat de agilitate, sportivitate si un feedback uluitor al motorului la apasarea pedalei de acceleratie. Aranjamentul furnizeaza soferului ce este mai bun din ambele lumi: cuplu instant la turatii joase – via turbinei mici cu inertie mica, cand presiunea gazelor din evacuare este mica – si un cuplu puternic la turatii mari atunci cand este angajata turbina mare. Astfel de la 1500 rpm gazele de evacuare actioneaza turbina mica. Intre 1500 si 3000 rpm debitul de gaze din evacuare este divizat spre ambele turbine, care dau un imbold puternic asigurand totodata o faza de tranzitie lina catre sarcina plina cand, la peste 3000 rpm functioneaza numai turbina mare. TTiD-ul lui Saab 9-3 este de fapt dezvoltarea substantiala a propulsorului Fiat 1.9 JTD, care foloseste pentru alimentare, common rail si injectie directa multipla. TTiD-ul lucreaza cu o presiune de supraalimentare de 1.8 bar (fata de 1.4 bar cat are motorul curent) si un raport de comprimare destul de mic 16.5:1 (fata de 17.5:1). Toate piesele interne ale motorului au fost insa adaptate la noul regim termic al motorului.

In rulare motorul cedeaza liniar cuplul necesar rotilor. Am remarcat existenta unui gol-turbo la intrarea in functiune a turbinei mari, gol ce este evident la regimul de functionare cu sarcini joase si medii specifice unui trafic citadin aglomerat. La demaraj pe drum liber, intins, cutia automata cu trepte lungi, care de altfel produce confort, penalizeaza dinamica celor 400 Nm care sunt livrati toti, dar dupa prea mult timp. Motorul TTiD al lui Saab 9-3 este zgomotos, insa am observat ca zgomotul creste pana la un anumit nivel apoi se stabilizeaza nemaicrescand, fapt care poate duce la obisnuinta la un drum lung, devenind astfel nederanjant. Zgomotul datorat curentilor de aer are un nivel scazut gratie si formei aerodinamice si coeficientului de forma Cx-0,28, destul de scazut, situat sub media segmentului (0,30).

Saab 9-3 are o tinuta de drum exemplara si o stabilitate redutabila, gratie atat sasiului performant cat si sistemului de suspensii tari, dar confortabile. Accestea se simt ferm la filtrarea denivelarilor sau a gropilor, insa nu tortureaza deloc rinichii. Am remarcat un usor ruliu, iar directia asistata electrohidraulic este melanjata, noi asteptandu-ne la un raspuns mai ferm, direct al acesteia la manevrarea volanului.
Sistemul de franare este competent si eficient, asistarea acestuia fiind facuta de electronica (ABS, TCS - controlul tractiunii, EBD – distributia electronica a energiei de franare, CBC – controlul franarii in viraje), sisteme oferite in standard. Saab 9-3 dispune de discuri de frana ventilate, din otel, atat pe rotile fata si cele spate.

Saab 9-3 – La volan

Asa cum ne si asteptam interiorul noului Saab 9-3 respecta ingredientele suedeze de succes obisnuite. Plansa bord are un design simplu nicidecum simplist, toate elementele componente au un rol bine definit nefiind folosit niciun exercitiu de surplus (puzderii de comenzi, display-uri, etc). Ceasurile existente sunt un exemplu de lizibilitate. Designul tipic Saab fara intruziuni ale plansei de bord spre interior, si cockpit-ul aerisit vine din ADN aviatic al reputatului constructor suedez, aflat in proprietatea gigantului General Motors. Din acelasi ADN vine si butonul Night Panel care stinge toate luminile din bord pe timp de noapte lasand aprinse doar vitezometrul intr-o maniera nefrustranta pentru sofer. Contactul, de asemenea tipic pentru Saab, se afla pe tunelul central in spatele levierului selector al cutiei, din acelasi motive de economie si ergonomie a designului cockpitului. Inedit este pozitia manetei pentru frana de parcare (frana de mana) care se desprinde din ornamentul lateral stanga al tunelului central.

  Una dintre specialitatile suedeze sunt scaunele. Noul Saab 9-3 nu se abate de la regula, scaunele fata avand un contur care mentine un excelent sprijin lateral apreciat mai ales in sicane. Scaunele, dar si volanul beneficiaza de reglaje pentru gasirea solutiei optime de relaxare proprie anatomiei fiecaruia. Pasagerii din spate au spatiu suficient pentru cap si unul decent pentru picioare. Trei adulti pot incapea pe bancheta, insa spatiul pentru umeri este cam stramtorat.
Portbagajul este un alt exemplu de spatiu extins, spatiu care inghite o multime de bagaje, iar la nevoie spatarul banchetei se fractioneaza 60/40. De asemenea, daca vreti sa luati schiuri cu dvs le puteti depozita in portbagaj si le puteti scoate prin trapa speciala practicata in spatarul banchetei. Volumul portbagajului lui Saab 9-3 este de 450 litri.

Saab 9-3 – Echipare si pret

Avand de-a face cu un automobil premium, echiparea, atat cea standard cat si optionalele, este pe masura. Din echiparea standard al lui Saab 9-3 Vector am retinut: instalatia de climatizare automata, bi zona, actionarea electrica a celor patru geamuri, pachet conducere : pilot automat, computer de bord, volan sport îmbracat în piele, suspensii sport. La capitolul siguranta Saab 9-3 Vector are: airbag inteligent, (doua trepte de deschidere), airbaguri laterale (fata,), airbaguri cortina (fata si spate), tetiere active SAHR II (fata), scaune cu protectie la anti-alunecare, program electronic al stabilitatii (ESP). Pentru divertisment aveti CD player cu 6 discuri (MP3 CD compatible), radio, 7 boxe, comenzi sistem audio pe volan.

  Modelul testat de noi Saab 9-3 Vector (www.saab.ro ) avea si urmatoarele optionale incluse (euro fara TVA): Vopsea "Polar" white – 283, cutie automata 6 trepte Sentronic – 1.500, controale pe volan pentru cutia Sentronic – 211, faruri Xenon – 647, instalatie spalare faruri sub presiune - 70, scaune fata încalzite, 2 nivele – 180, pachet Aerveccomf (Senzor de ploaie, Oglinzi retrovizoare interioare si exterioare cu atenuare automata a luminii , Oglinzile retrovizoare exterioare pliabile electric, Ferestre si trapa actionate electric, Senzor parcare) – 667.

Pretul automobilului Saab 9-3 Sport Sedan 1.9 TTiD Vector este de 28.090 euro fara TVA, la care se adauga optionalele in valoare de 3.275 euro fara TVA, pretul final fiind pentru modelul testat de 31.365 euro fara TVA sau 37.324 euro cu TVA.

Foto: Sorin Miclau; Video: Alexandru Enache

Vizualizari: 12724