© 2024 Auto.ro
Taxa auto va fi inlocuita de timbrul de mediu, care va lua in calcul in intregime emisia de dioxid de carbon, si nu doar 30% ca in prezent. Noul bir nu va mai taxa si capacitatea cilindrica si se va aplica numai masinilor cu pana la 8 locuri.
Noua taxa auto ia forma asa-numitului timbru de mediu, care va fi achitat doar in cazul autovehiculelor cu cel mult 8 locuri, nu si pentru celelalte tipuri de autovehicule (tiruri, autocare sau microbuze), pentru care va fi achitata in continuare actuala taxa auto.
Potrivit propunerii Ministerului Mediului, in noua formula de calcul va intra in intregime emisia de CO2, si nu doar 30% ca in prezent, in timp ce capacitatea cilindrica nu va mai fi o variabila.
Totodata, timbrul de mediu va fi calculat si in functie de cota de depreciere a masinii, rezultata din vechimea acesteia. Astfel, cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2, cu tehnologii mai invechite, va fi redus, considerandu-se ca acest tip de masini are o durata scurta de functionare si, deci, va polua pentru un interval de timp mai mic.
Plata pentru timbrul de mediu va fi facuta o singura data pe toata durata de functionare a masinii, indiferent de cate ori aceasta isi va schimba proprietarul.
Propunerea a fost prezentata Guvernului de catre ministrul Mediului, Rovana Plumb, in sedinta de miercuri a Guvernului.
Premierul Victor Ponta anuntase anterior ca proprietarii de vehicule inmatriculate inainte de anul 2007 ar putea fi scutiti de la plata taxei de prima vanzare auto. Taxa de inmatriculare pentru acest tip de autovehicule a fost introdusa de fostul Guvern, in ianuarie 2012. Ulterior, pe fondul protestelor, aceasta taxa a fost suspendata pana la inceputul acestui an, prin urmare este din nou obligatorie incepand cu 1 ianuarie.