Plenul Senatului a adoptat un proiect de lege prin care se urmareste anularea
taxei speciale pentru
autoturisme si restituirea banilor incasati pana acum din aceasta taxa, releva Mediafax.
Propunerea legislativa a fost initiata de PDL si adoptata cu 45 de voturi "pentru", 6 "impotriva" si o abtinere, urmand ca in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, Ministerul Economiei si Finantelor sa elaboreze si sa propuna Guvernului normele metodologice de punere in aplicare a prevederilor.
Printre motivele invocate de initiatorii legii se aminteste ca introducerea acestei
taxe speciale contravine Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, nivelul taxei este "foarte ridicat, devenind o povara fiscala exagerata pe care cetatenii trebuie sa o suporte la achizitionarea
autoturismelor" si nu in ultimul rand, taxa speciala creeaza un tratament discriminatoriu intre companiile prezente pe
piata auto romaneasca. De asemenea, initiatorii proiectului de lege sustin ca renuntarea la aceasta taxa nu va avea un impact financiar negativ semnificativ asupra bugetului de stat, proiectul de buget pe 2008 prevazand incasarea sumei de 600.800.000 lei.
Guvernul a respins proiectul legislativ, sustinand ca "introducerea taxei speciale a fost efectul eliminarii sistemului de accizare, la care se adauga masurile privind protectia mediului". Executivul a mai aratat ca, potrivit Comiesiei Europene, Romania taxeaza excesiv masinile aduse la "mana a doua" din alte state membre UE, iar CE a solicitat tarii noastre inlocuirea acestei taxe, nicidecum eliminarea ei.
Initiativa legislativa mai are de trecut, insa, un hop: forul de decizie in privinta actului normativ este Camera Deputatilor.
In urma deciziei Senatului, Premierul Romaniei,
Calin Popescu Tariceanu, a reactionat imediat si a declarat ca problema returnarii
taxei auto a fost rezolvata deja prin acea ordonanta de urgenta care a transformat "
taxa auto" in "
taxa de poluare auto". "Ordonanta de urgenta privind taxa de poluare auto vorbeste si despre returnarea sumelor calculate de Ministerul Finantelor. Guvernul a facut astfel un pas, inainte de a-l face Senatul", a spus Tariceanu, citat de Mediafax.