© 2024 Auto.ro
Guvernul va inapoia romanilor 200 milioane de euro daca toti proprietarii de masini care si-au inmatriculat masina potrivit OUG 50/2008 vor solicita diferenta de bani dintre taxa veche si noua taxa, scrie Capital.
Noua formula de calcul a fost aprobata de Guvern si prevede reducerea cuantumului cu pana la 25%. In plus, proiectul de lege prevede returnarea diferentei de bani rezultata din vechea si noua taxa auto. Daca toti cetatenii vor cere banii, Fondul de Mediu va plati in jur de 200 milioane de dolari.
Noua taxa va intra in vigoare dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna ca cei afectati vor fi nevoiti sa mai aiba putina rabdare pana sa formuleze cererea de restituire la Administratia Financiara de care apartin. In situatia in care suma platita dupa 15 iulie 2008 este mai mica decat cea rezultata in urma aplicarii noii legi, nu se vor solicita bani in plus.
Banii vor fi inapoiati de indata ce datele solicitantului introduse in cerere vor fi verificate. Toate cererile vor fi centralizate la Bucuresti, fapt ce ar putea intarzia termenele de restituire.
De cealalta parte, Ministrul Mediului si al Padurilor, Laszlo Borbely, ne asigura ca functionarii sunt pregatiti sa faca fata unei cereri mari de returnarea a banilor.
Noua taxa auto prevede o reducere a cuantumului cu pana la 25% si are la baza principiul "poluatorul plateste". Taxa este calculata in functie de "criterii obiective" precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de dioxid de carbon, norma de poluare, precum si deprecierea autoturismului.
Taxa de poluare se va achita o singura data atat pentru autovehiculele noi, cat si pentru cele second-hand inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent de tara in care a fost produs autoturismul.
Mai mult decat atat, si pentru autovehiculele inscrise inainte de anul 2007, pentru care nu a fost platita o astfel de taxa, se va plati taxa de poluare, la momentul transcrierii dreptului de proprietate. Aceasta prevedere naste o serie de proteste in randul celor afectati, la acea vreme existand o serie de taxe vamale destul de mari.