Taxa de prima inmatriculare isi va schimba de anul viitor denumirea in taxa de mediu, urmand ca fondurile colectate sa fie varsate in
Fondul pentru Mediu.
Decizia este inca la stadiul de proiect, urmand ca
Ministerul Mediului sa o inainteze
Guvernului.
Ministrul mediului, Attila Korodi, a declarat ca va propune Guvernului directionarea sumelor incasate din taxa de prima inmatriculare de la bugetul de stat la Fondul pentru Mediu, pentru finantarea proiectelor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.
Korodi sustine ca taxa de prima inmatriculare este o taxa de protectie a mediului si nu o taxa fiscala, lucru reiterat de ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, saptamana trecuta, la finalul sedintei de Guvern.
Potrivit lui Korodi, din fondurile provenite din taxa auto si incasate de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) vor fi finantate proiecte de mediu, care vizeaza reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
"Daca banii din taxa de prima inmatriculare vor ajunge la Fondul pentru Mediu vom putea, in primul rand, sa suplimentam fondurile destinate programului de innoire a parcului national auto", a adaugat ministrul de resort.
In acest sens, acesta a precizat ca, in 2007, AFM a oferit prima de casare, in valoare de 3.000 de lei, pentru un numar de 16.454 de masini din cele 16.500 incluse in programul Rabla.
De asemenea, ministrul Korodi a mai aratat faptul ca schimbarea destinatiei fondurilor incasate din taxa auto vizeaza si accesul direct al persoanelor fizice la acesti bani, prin depunere de proiecte.
"Un exemplu de astfel de proiecte care sa poata fi depuse de orice cetatean il constituie pompele termice, care scad factura cu pana la 30%. Dorim ca, in acest fel, sa facem dintr-o neplacere fiscala un avantaj atat pentru mediu, cat si pentru cetatean", a mai spus Korodi.
Premierul Tariceanu si ministrul Korodi s-au intalnit miercuri cu reprezentantii organizatiilor neguvernamentale din domeniul protectiei mediului pentru o discutie pe tema taxei de prima inmatriculare.