In urma cu 75 de ani, pe 21 mai 1939, Petre Cristea si al sau BMW 328 castigau cursa Eifelrennen, pe Nurburgring.
Era o victorie spectaculoasa, realizata in fata echipei oficiale BMW pe unul dintre cele mai dificile si mai faimoase circuite din lume – Marele Premiu al Germaniei.
Pilotul Roman realiza si un record de circuit, cu o viteza de 115 km/h
International Eifelrennen, etapa a doua a campionatului german, programa curse de motociclete si automobile clasele Sport (sub 1500 cmc si sub 2000 cmc) si Competitie. Clasa sport sub 2000 cmc era practic confiscata de BMW 328, toti participantii folosind o versiune a acestui model. Cursa presupunea parcurgerea a 6 tururi de circuit totalizand 138,86 km.
17 concurenti si-au anuntat prezenta, dar numai 10 au luat startul. Dintre acestia, 5 au reusit sa termine cursa care avea sa fie castigata de un roman: Petre Cristea.
Cristea era cu o victorie importanta pe scena international alaturi de cei mai mari piloti ai vremii si se impunea impotriva echipamentelor de uzina.
Cu modestie, Cristea marturisea la inceputul anilor `90, rememorand celebra cursa, faptul ca cei care se ocupau de paza circuitului, cu putin inainte de startul cursei, nu voiau sa-i permita accesul in zona boxelor, vazandu-l imbracat de strada. Celebra sa basca inlocuia castile nelipsite din echipamentul adversarilor, purtarea acestora fiind obligatorie. Brasarda cu inscriptia “Fahrer – Eifelrennen 1939” a fost cea care l-a scos pe pilotul roman din incurcatura.
Masina pe care a condus-o in acea cursa Petre Cristea apartinea prietenului sau, inginerul Petru Iscu, care isi achizitionase un BMW 328 nou cu un an in urma. Petru Iscu nu numai ca pune la dispozitia prietenului sau masina, dar accepta si ca aceasta sa fie radical modificata pentru performante mai bune: caroseria originala este inlocuita cu una din aluminiu, aripile fata sunt inlocuite cu unele minimaliste, se renunta la parbriz si sistemul de decapotare.
Cum s-a desfasurat cursa
“Circuitul Nurburing (bucla mare) masura atunci 22 de km, avand 173 de viraje de toate felurile. In cele trei zile de antrenament am inregistrat cei mai buni timpi (cu cronometraje oficiale electrice). Frumusetea era ca toti concurentii la categoria 2000 cmc (circa 20) erau numai cu masini BMW tip 328. La plecarea in cursa, masina cu cel mai bun timp la antrenamente era plasata langa capatul din dreapta al liniei de stard, avand in stanga pe cei cu timpii 2,3 si 4. Numai ca primul viraj, plasat la circa 150 m de la linia de start, era o curba rapida la stanga. Asa ca, in mod automat, dupa acest viraj m-am pomenit pe locul 5! De ce? Foarte simplu: toti cei din stanga mea s-au aflat automat pe coarda virajului! Ba inca s-a bagat printre ei si cel din extrema stanga a celui de-al doilea rand de concurenti (…) pe la jumatatea primului tur, ajunsesem deja in fruntea coloanei. Cel mai mult de furca am avut cu amicul meu Huschke von Hanstein, care pana la urma a avut nenorocul sa rupa o supapa, fiind silit sa abandoneze”, spunea Petre Cristea intr-un interviu din 1989 in Almanahul.
Recordul lui Petre Cristea – de 115 km/h – a ramas valabil pana in 1953, cand a fost deposit de catre Stiriling Moss.
Un alt record pe care l-a stabilit Cristea in acea cursa a fost faptul ca a reusit sa castige cursa, in pofida faptului ca participa pentru prima data. Acest record a rezistat pana in 1970, cand Jackie Stewart, fost campion mondial de Formula 1, a invins pe Nurburing de la prima participare.
Petre Cristea a participat intre anii 1931-1950 la 80 de competitii automobilistice (45 nationale si 35 internationale), urcand de 55 de ori pe podium.
O alta performanta remarcabila a lui Cristea a fost victoria din 1936 in Raliul Monte Carlo cu un Ford V8 Special, prima victorie in aceasta competitive optinuta de marca Americana.