© 2024 Auto.ro
Scumpirile repetate ale carburantilor in cursul anului trecut care au culminat cu noile scumpiri de la inceputul lui 2011 din cauza cresterii accizelor, i-au determinat pe romani sa organizeze online si chiar si in benzinarii proteste pentru a-si arata nemultumirea.
Pe internet nemultumirile au inceput sa se manifeste inca din luna octombrie cand, desi pretul barilului de petrol a scazut peste tot in lume, in Romania preturile carburantilor au ramas aceleasi.
Ulterior, in ultima saptamana a anului 2010, s-a ajuns la formarea unor grupuri de protestatari care s-au deplasat in benzinariile din Bucuresti, Ploiesti, Baia Mare, Iasi, Targu-Jiu, Bacau sau Medias, unde au aplicat tehnica “maruntisului”, in sensul ca au alimentat cu litri putini si au platit in monede de valoare foarte mica, astfel incat sa-i determine pe cei care asteptau sa alimenteze sa renunte.
Protestatarii acuza neconcordanta dintre cresterea preturilor la combustibili si salariile foarte mici ale romanilor,care nicidecum nu se maresc, ba dimpotriva.
La nivel european, tarifele la benzina au urcat in acest an, in medie, cu 17,2%. In ciuda faptului ca preturile au crescut semnificativ, soferii romani platesc semnificativ mai putin decat in restul tarilor europene.
Anul 2010 a adus pentru soferii din Romania preturi mai mari cu 24% la benzina, aceasta evolutie fiind cea mai puternica scumpire in randul producatorilor de petrol din intreaga Uniune Europeana, conform informatiilor oferite de Bruxelles, citate de money.ro.
Conform datelor Comisiei Europene, componenta taxelor si accizelor din pretul final al benzinei s-a marit cu 27% in 2010, mai putin decat la proprietarii de benzinarii, unde scumpirea litrului de carburant a fost de 21%. Aceste statistici releva faptul ca atat firmele, cat si statul au generat aproape in egala masura scumpirea benzinei in 2010.