Conform istoricilor marcii Skoda, pasionatii asociaza initialele RS – care inseamna Rally Sport – cu automobilele foarte sportive, stilate si dinamica. Povestea Skoda RS a inceput in 1974, cu masinile de curse Skoda 180 RS si Skoda 200 RS. Legendara Skoda 130 RS din anii 1970 si 1980 a fost una dintre cele mai de succes masini sport din acea perioada.
„Modele noastre RS sunt masinile sport puternice ale marcii Skoda. Iar acest lucru este la fel de adevarat astazi, cum era si acum 40 de ani. Initialele RS denota succesul Skoda in motorsport, precum si performantele ridicate si pasiunea pentru anumite modele din productia de serie”, declara Prof. Dr. h. c. Winfried Vahland, CEO SKODA.
Abrevierea RS a fost utilizata de Skoda pentru prima data in 1974. Automobilele de curse Skoda 180 RS si 200 RS sunt considerate a fi masinile RS originare. Ele au fost ulterior dezvoltate, din dorinta de a concura in clasele prestigioase ale curselor auto, precum si din dorinta de a aduce pe pistele de curse marci care aveau succes la vanzari la nivel international.
In primavara anului 1974, dupa o pregatire de numai o jumatate de an, Skoda lansa trei modele supersport (un 180 RS si doua 200 RS), care concurau pentru prima data intr-o competitie oficiala de motorsport in luna iunie a aceluiasi an, cunoscute apoi drept Skoda Rally.
Capota ascundea un motor de doi litri si 120 kW (163 CP), cu un arbore cu came in cap. Viteza maxima atinsa de modelul 200 RS era de 210 km/h. Masina impresiona prin acceleratie, prin viteza sa maxima si prin manevrabilitatea extraordinara. Transmisia provenea de la Porsche.
Un an mai tarziu dupa experienta pozitiva cu modelul 200 RS, cei de la Skoda au lansat modelul 130 RS. Skoda 130 RS a devenit una dintre cele mai de succes masini din timpul sau si a fost un concurent puternic in raliuri si in curse pana la inceputul anilor 1980. Impatimitii motorsport-ului au denumit modelul Skoda „Porsche-ul din Est”. Palmaresul modelului cuprinde: o dubla victorie la Raliul Monte Carlo din 1977, o victorie la editia din 1981 a Campionatului European de Turisme, victorii la Barum Rally, Bohemia Rally sau Sumava Rally din Republica Ceha.
Masina de curse cu tractiune spate era propulsata de un motor de 1,3l, 103 kW (140 CP), cu patru clinidri. Carburatoarele Weber erau responsabile pentru amestectul carburand/aer. Automobilul avea aproape patru metri lungime, o latime de 1,72 metri si doar 1,34 metri inaltime si atingea o viteza maxima de 220 km/h.
In anul 2000, Skoda lansa modelul Octavia RS. Cu patru ani inainte de acest eveniment, noua Octavia isi sarbatorise debutul – era primul model al marcii care fusese dezvoltat de la zero dupa caderea Cortinei de Fier si de la asocierea dintre Volkswagen si producatorul din Republica Ceha. Acum, noul best-seller de la Skoda era primul care primea propria versiune RS ca model de productie de serie. Avea un motor mai puternic, manevrabilitate excelenta si sportivitate, combinate cu toate avantajele unui automobil compact pentru familie. Automobilul avea un motor turbo de 1,8l, cu patru cilindri, care dezvolta 132 kW (180 CP), transmisie manuala cu cinci trepte de viteza. Octavia RS accelera de la 0 la 100 km/h in 7,9 secunde si atingea o viteza maxima de 235 km/h.
In 2001, cu ocazia celebrarii primului centenar al Skoda Motorsport, marca a lansat o editie limitata de 100 de exemplare a modelului Skoda Octavia RS WRC Edition. Masina era dotata cu anumite caracteristici de design sport, precum jante din aliaj de 17 inch si faruri cu xenon si dispunea de ESC in dotarea standard.
In 2003, producatorul a extins gama RS cu un al doilea model si a dat unda verde automobilului sport de dimensiuni mici, Skoda Fabia RS. Primul model hatchback sport al marcii era propulsat de un motor turbo diesel de 1,9 l de 96 kW (130 CP) si avea o transmisie cu 6 trepte de viteza. Automobilul ajungea la 100 km/h in 9,6 secunde si la o viteza maxima de 204 km/h. Prima generatie Skoda Fabia RS a iesit de pe linia de productie intre 2003 si 2007.
A doua versiune RS pentru Skoda Octavia RS a aparut in 2005. Automobilul a fost fabricat pana in 2013. In plus fata de limuzina, versiunea RS era disponibila si pentru Skoda Octavia Combi. Noul model era dotat cu doua versiuni de motorizare: motor turbo, pe benzina, de doi litri si 147 kW (200CP) si un turbo diesel de doi litri si 125 kW (170 CP). Motoarele puteau fi cuplate la transmisie manuala cu sase trepte de viteza sau, pentru prima data, la o transmisie automata DSG cu sase trepte. Modelul impresiona prin acceleratia semnificativ imbunatatita (7,2 secunde pentru a ajunge de la 0 la 100 km/h) si viteza maxima (240 km/h).
La Salonul Auto de la Geneva din 2010, Skoda lansa noua generatie Skoda Fabia RS. De atunci, acest automobil compact a devenit disponibil in versiunile hatchback si Combi. Automobilul dispune in dotarea standard de o transmisie automata DSG cu sase trepte, un motor pe benzina 1.4 TSI cu dubla supraalimentare, care produce 132 kW (180 CP) si accelereaza masina de la 0 la 100 km/h in doar 7,3 secunde. Viteza maxima este de 224 km/h.
A treia generatie Skoda Octavia RS continua sa stabileasca noi standarde. Clientii pot alege intre versiunile liftback sau Combi, in combinatie cu un motor pe benzina 2.0 TSI, care produce 162 kW sau diesel supraalimentat 2,0 TDI (135 kW). Versiunea pe benzina a modelului Skoda Octavia RS atinge o viteza maxima e 248 km/h, fiind cel mai rapid model din toate timpurile produs in serie in gama Skoda Octavia.