© 2024 Auto.ro
Aceasta inseamna sa stai cu capul sus si sa te uiti la drum.
Multi soferi se concentreaza la drum doar cateva secunde. Ar trebui sa fii conectat permanent la ce vezi in fata, dincolo de botul masinii pe care o conduci, mai departe, daca poti. In acest fel ai timp sa observi si sa eviti cele mai multe potentiale pericole inainte ca acestea sa devină o problema. Vei avea timp sa vezi benzi cu restrictii, zone in constructie, trafic congestionat, camioane, gropi etc. Aceasta tehnica este, de asemenea, utila pentru soferii incepatori, atunci când invata sa conduca. Pastrarea privirii mai departe de botul masinii, pe distanta mai mare, iti poate crea o mai buna stabilitate pe drum. Cu alte cuvinte, ajuta la eliminarea ezitarii si nesigurantei unui sofer incepator.
Exista si alte modalitati de a folosi privirea ca instrument-cheie pentru siguranta in conducere. Soferii ar trebui sa vada, si sa fie constienti, de tot ce se afla in jurul lor pe ambele parti si alte cateva sute de metri mai departe (in jur de doua blocuri) si, de asemenea, la partea din spate. Fa acest lucru si vei avea posibilitatea sa remarci si sa eviti pericolele imediate pe care altfel nu le-ai observa sau ai face-o prea tarziu: mingi scapate pe strada dupa care alearga copiii, masini care ies din parcare in paralel, pietoni ascunsi intre vehicule, etc.
Si inca o sugestie. Nu te concentra pe un singur lucru din campul vizual pentru mai mult de o secunda. Campul vizual pe care te concentrezi este foarte ingust. Orice altceva observi este prima data captat de vederea periferica, cea care este buna pentru a detecta miscarea, dar nu oferă o vedere clara. Ea reprezinta “alerta de miscare”.
Privirea este probabil cel mai important instrument pe care il ai in timpul ce conduci. Utilizeaza-l in mod eficient!