© 2024 Auto.ro
Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a intocmit un raport, in care estimeaza ca in 15-20 de ani, aproximativ un sfert din energia si combustibilii utilizati la nivel mondial vor proveni din biomasa sau din surse alternative.
Biocombustibilii au inceput procesul de substituire treptata a combustibililor conventionali cu acest nou tip de carburant. Extinderea acestora are insa argumente pro si contra.
Ce este biocombustibilul?
Combustibilul bioorganic - biocombustibilul – reprezinta in general, orice material de origine naturala care poate fi folosit ca sursa de energie. Forma cea mai simpla de biocombustibil este lemnul. Alti biocombustibili comuni sunt fabricati din porumb, trestie de zahar, soia, alge, uleiuri vegetale, si chiar din resturile animale dintr-un grajd.
In prezent, biocombustibilii sunt adesea considerati a fi o alternativa mai responsabila fata de mediu, comparativ cu petrolul si alti combustibili fosili, deoarece biocarburantii au multe avantaje din punct de vedere al durabilitatii ecologice.
Diferiti biocarburanti prezinta avantaje si dezavantaje, insa au si argumente generale pentru si impotriva acestui tip de resursa de energie regenerabila, aplicabile la toate tipurile de biocombustibili si biodiesel.
Avantaje
Sustinatorii biocombustibilului subliniaza in mod frecvent avantajele acestei alternative de baza, cum ar fi:
Costul: odata ce tehnologia este disponibila la scara larga, biocombustibilul poate fi mult mai putin costisitor decat benzina si alti combustibili fosili, mai ales ca cererea mondiala de petrol creste, prin urmare, pretul litrului de benzina, poate atinge cote maxime.
Materiale: intrucat uleiul este o resursa limitata, care vine de la materialele specifice, biocarburantii pot fi fabricati dintr-o gama larga de materiale, inclusiv a deseurilor vegetale, resturi animale din grajd, si a produselor inrudite, ceea ce face un pas eficient in reciclare.
Siguranta: prin reducerea dependentei de alte surse de combustibil straine, tarile pot proteja integritatea resurselor energetic.
Stimularea economica: de vreme ce biocombustibilii sunt fabricati la nivel local, uzinele de fabricare a biocarburantilor pot crea noi locuri de munca prin angajarea a sute sau mii de muncitori. Productia de biocombustibili va creste, de asemenea, cererea pentru culturile adecvate de biocarburanti si va furniza stimulare economica a industriei agriculturii.
Biodegradabilitate: biocarburantii sunt usor biodegradabili si mult mai usor de manevrat decat combustibilii traditionali, ceea ce face scurgerile mai putin periculoase si mai putin costisitoare
Scaderea emisiilor de carbon: cand biocombustibilii sunt arsi, acestia produc CO2 si toxine intr-o cantitate semnificativ redusa, facandu-le o alternativa mai sigura pentru pastrarea calitatii atmosferice, alaturi de micsorarea gradului de poluare al aerului.
Dezavantaje
Energia produsa: biocarburantii au o putere mai scazuta decat combustibilii traditionali si, prin urmare, necesita o cantitate mai mare de consum, cu scopul de a produce acelasi nivel de energie.
Emisiile de carbon mari in cadrul productiei: mai multe studii au fost efectuate pentru a analiza amprenta de carbon a biocombustibililor. Rezultatele arata ca, in timp ce ele pot fi mai curate la ardere, exista indicii conform carora procesul puternic de productie - inclusiv mecanismele necesare pentru a cultiva culturile si plantele necesare pentru a produce combustibil – emana emisii solide de carbon.
Cost ridicat: rafinarea biocarburantilor catre rezultate mai eficiente si construirea unor instalatii de productie potrivite pentru cresterea cantitatilor de biocombustibil necesita o investitie initiala mare.
Utlizarea apei: cantitati masive de apa sunt necesare pentru irigarea corespunzatoare a culturilor biocombustibililor, precum si pentru fabricarea de combustibil, care ar putea tulpina resursele locale si regionale de apa.
Disponibilitate: Biocarburantii nu sunt disponibili la scara larga pentru achizitionare iar cele mai multe vehicule nu sunt echipate pentru a rula pe biocombustibil. Disponibilitatea limitata reduce necesitatea de biocombustibilil ca sursa alternativa de energie.
Biocarburantii sunt o resursa alternativa fiabila de energie, insa este necesara mai multa dezvoltare si cercetare pentru a depasi avantajele si dezavantajele biocombustibililor si de a le face potrivite pentru utilizarea la scara larga.
In cazul in care tehnologia este disponibila, multe dintre dezavantaje vor fi limitate iar consumatori vor putea incepe sa se bucure de toate beneficiile durabile ale sursei de energie regenerabila.