© 2024 Auto.ro
Inchirierea unei masini iti poate conferi libertate si flexibilitate atunci cand calatoresti, iar in unele parti ale lumii este singura cale posibila de a te deplasa.
O masina de inchiriere poate adauga uneori complicatii calatoriei tale, cum ar fi incercarea de a gasi cea mai buna masina, cu exact optiunile de asigurare de care ai nevoie.
Mai jos ai cateva dintre sfaturile noastre practice cu privire la economisirea banilor si intelegerea acordului de inchiriere pentru a evita eventualele probleme.
1. Gandeste-te cu atentie la ce fel de vehicul ai avea nevoie. Daca ai alaturi de tine copii sau o multime de bagaje, ti-ar trebui un sedan mai mare sau chiar un SUV. Daca pur si simplu vrei sa economisesti banii de inchiriere si de combustibil, vei dori poate sa-ti rezervi un model mai mic.
Dimensiunea nu este singurul factor. Cauti ceva ecologic? Comapniile de inchirieri au inceput sa-si doteze parcurile cu masini eco-friendly. Asigura-te de asemenea, ca inchiriezi o masina care iti ofera dispozitive necesare pentru vacanta ta, precum un suport de schi, scaun pentru copil sau sistem GPS. Bineinteles, ca exista anumite accesorii care au un cost extra, insa nu e nimic din ce nu poti negocia.
2. Pentru ce perioada vrei sa inchiriezi? Daca este mai putin de o saptamana, cel mai bine te-ai indrepta catre o companie de inchirieri auto prolifica. Pentru inchirieri de o saptamana sau mai mult, poti obtine discount-uri semnificative de la companii locale, in special de la dealerii auto.
Cu toate acestea, tine cont de reputatia companiilor locale, daca ai de gand sa conduci pentru o buna bucata de vreme. Nu doar o data clientii au simtit acut lipsa serviciilor de sprijin in cazul unor accidente.
3. Fa o buna documentare inainte de plecare. Verifica cele mai importante companii auto de inchirieri din zona unde urmeaza sa pleci prin intermediul site-urilor agregate, pentru a-ti face o idee despre costuri.
Acestea includ: pe langa suma aferenta, o garantie, asigurare de persoana, asigurare de accident, protectie in caz de furt sau o asigurare zilnica, care poate fi taxata pentru responsabilitate zero in caz de paguba sau furt, caz in care nu ar mai fi nevoie de garantie, plus costul accesoriilor.
4. Plata se face la livrare, insa atentie! Perioada minima de inchiriere este de o zi. Aici, ar trebui sa mentionam ca exista si companii care nu au o astfel de perioada, insa au un numar limitat de km pe zi, care oscileaza intre 300-500 km/zi.
Din randul taxelor aditionale fac parte si taxele de aeroport, in cazul in care doresti ca la coborarea din avion sa te astepte o masina.
5. Pentru a reduce costurile, intreaba de reduceri. Firmele de inchirieri au frecvent oferte de vacanta.
Poti regasi la categoria oferte speciale, o zi gratis la patru zile de inchiriere, preturi speciale pentru weekend, in care firmele de inchirieri pregatesc de regula, discount-uri de aproximativ 10% incepand cu ziua de vineri, sarbatori legale sau ore netarifate intre anumite intervale orare. Astfel, poti incerca planuirea unei vacante in functie de promotiile firmelor de inchirirere, consultand discount-urile care sa vina in avantajul nevoilor tale.
6. Daca faci o rezervare online, citeste cu atentie termenii si conditiile inainte de a confirma rezervarea. Daca faci rezervare prin telefon, intreaba agentul despre restrictii. Asigura-te ca ai inteles conditiile de rezervare. Exista o sanctiune pentru neprezentare? Cat timp va fi masina rezervata daca esti blocat in trafic in drum spre firma de inchirieri si nu ajungi la timp? Iti va fi protejata rezervarea? Exista o taxa pentru soferi suplimentari si trebuie ca numele lor sa apara in contract?
7. Pentru protectie, in caz de defectare a masinii, asigura-te ca firma are birouri in toate zonele stabilite in itinerarul tau.
8. Intotdeauna umple rezervorul inainte de a returna vehiculul, astfel incat sa platesti doar pentru cantitatea de combustibil efectiv utilizata de tine. Incearca sa eviti statiile de carburanti de langa aeroportul unde ti-ai lasat masina - preturile tind sa fie mai mari acolo.
9. Poate parea contraintuitiv, dar sa returnezi masina mai devrme te poate costa bani.
Exista companii de inchirieri care cer o taxa pe zilele “nefolosite”. Desigur, returnarea masinii tarziu ar putea costa mult mai mult. De regula, firmele dau totusi o perioada de gratie de 30 de minute pana sa inceapa sa taxeze. Nu-ti ramane deci decat sa fii punctual.
Inainte de a parasi vehiculul, verifica, pentru a fi sigur ca nu ai lasat in masina obiecte personale.
10. Asigura-te de asemenea ca agentul inspecteaza caroseria in prezenta ta si ca va puneti de acord cu privire la orice daune.
Daca toti pasii au fost urmati, va uram drum bun!