© 2024 Auto.ro
Daca fiecare calatorie cu masina vi se pare o corvoada, iar numai gandul ca mergeti la drum lung va sperie, sunt cateva trucuri prin care puteti pacali raul de masina.
Inainte de a exemplifica sfaturile cu ajutorul carora veti reusi sa alungati starea de ameteala, de voma sau durerea de cap, trecem in revista cauzele raului de masina sau a kinetozei (denumirea stiintifica). Fenomenul apare in urma unor transformari pe care organismul le sufera in momentul in care percepe miscarea.
Senzatia de rau apare dupa ce o serie de receptori intervin: urechea interna, care, prin intermediul receptorilor din canalele semicirculare, transmite informatii asupra sensului de miscare-sus-jos-dreapta-stanga-inainte-inapoi, ochii si o serie de receptori situati in piele, muschi si articulatii (ce transmit informatii despre pozitia corpului sau despre rapoartele dintre diferitele segmente ale acestuia).
Informatiile transmise sunt prelucrate la nivel cerebral, unde se da “acceptul”. Daca exista insa o discrepanta, atunci apare senzatia de rau, cand de fapt se produce declansarea unei substante halucinogene.
Raul de masina nu se aplica numai calatoriilor cu masina intrucat este vorba de raul de miscare, care apare si in cazul balansului in leagan, al invartitului, al calatoriei cu vaporul sau cu trenul.
Pentru a evita sau pentru a trata efectele kinetozei puteti apela la urmatoarele trucuri:
1. Stati pe locul din fata. Aceasta pozitie va ofera suficient spatiu atat pentru a observa si a asimila miscarea, cat si pentru a anticipa in functie de conditiile de drum urmatoarele miscari ale soferului. Rugati-l sa pastreze o viteza constanta si sa evite, pe cat posibil, franarile bruste.
2. Aerisiti habitaclul. Porniti aerul conditionat sau deschideti geamurile pentru a intra aer curat si racoros, care sa va improspateze. Daca simtiti nevoia de mai mult aer si de a sta cu picioarele pe pamant, faceti o pauza de cateva minute.
3. Priviti pe geam si evitati sa cititi reviste si ziare sau sa discutati cu ceilalti pasageri. Astfel, nu pierdeti contactul cu scenariul in miscare.
4. Dormiti, daca reusiti. Daca ochii sunt inchisi, nu vedeti nimic si asta indeparteaza cauza afectiunilor datorate miscarii. In plus, dormitul va poate lua gandul de la raul de masina.
5. Evitati mirosurile grele si foarte aromate. Nu fumati si cereti-le si celorlalti sa nu fumeze. Totodata evitati mirosul de mancare sau deodorantele puternice de masina. Pentru a improspata aerul greu din habitaclu deschideti geamul sau aplicati cateva jeturi de spray cu lavanda sau menta.
6. Evitati festinurile copioase inainte de drum. Inainte de a pleca in calatorie nu consumati mancare grea sau in exces si renuntati la bauturile alcoolice.
7. Ghimbir, menta si muraturi. Atat inainte, cat si pe parcursul voiajului cu masina consumati bomboane mentolate, ceai de menta si alimente ce contin ghimbir (biscuiti, ceai bomboane). Este de notorietate faptul ca aceste substante indeparteaza sau reduc senzatia de greata. Totodata puteti incerca muraturi cu aroma de marar.
8. Aprovizionati-va cu servetele umede cu alcool. Treceti-le prin fata cailor nazale.
9. Asigurati-va ca aveti pungi in masina. Daca nu va puteti reveni din starea de voma, iar imprevizibilul s-a produs, este indicat sa utilizati o punga rezistenta pentru a evita patarea hainelor si a tapiteriei masinii.
10. Medicamente impotriva raului de masina. Acestea pot fi luate din farmacii, insa este indicat sa consulatati un medic pentru ca pot avea reactii secundare. Acestea se gasesc si sub forma de plasturi.