rss

Top 5 tehnologii de viitor in industria auto

  1. 19/02/2010
  2. Tags: electric, Hibrid, Masini, tehnologii, viitor

In acest articol, vom explora cinci dintre cele mai eficiente tehnologii de viitor demne de urmarit pe scena auto.

In unele cazuri, tehnologia este deja dezvoltata si gata de utilizare insa nu disponibila la scara larga,. in ceea ce priveste alte sisteme inovative, va trebui sa mai asteptam, pana cand cercetarea va fi gata si costurile vor fi la indemana publicului larg.

1.Masini care se conduc “singure”

In societatea de astazi, sofatul a devenit o actiune stresanta si epuizanta, in special cand vorbim de marile urbe.

Dar daca masinile noastre s-ar putea conduce singure? Facand un scurt exercitiu de imaginatie, putem realiza cat de usor ar fi sa numim o destinatie iar sistemul de transport inteligent ne va conduce acolo in conditii de siguranta, in mod eficient si rapid.

Solutia nu este insa atat de indepartata.

DARPA, filiala experimentala de proiecte din cadrul Departamentului Apararii al SUA, a dat milioane de dolari in premii pentru echipele de ingineri care dezvoltau un vehicul "autonom la sol." Cu alte cuvinte, un vehicul care s-ar putea conduce de la sine.

Competitia din 2007, numita DARPA Urban Challenge, a dovedit ca un vehicul ar putea utiliza senzorii din dotare, GPS, si comenzile computerului pentru a naviga cu succes drumurile cu trafic si alte obstacole, minus un conducator auto uman.

Acele vehicule nu erau nici pe departe spectaculoase sau rapide, insa au avut un potential extraordinar in a prevesti schimbarile din transportul viitor, pe care in acest moment ni le-am putea doar imagina.

2. Tehnologii inteligente

Cu totii suntem obisnuiti cu GPS-ul , sistemul de navigatie care ne ajuta sa ne orientam din punct de vedere geografic.

Ce spuneti insa de o masina care ar fi capabila sa simta cand soferul este prea obosit ca sa mai poata conduce? Sisteme care iti observa ochii sau semnalele de vigilenta slabe au fost studiate de IBM, Nissan si nu numai.
 
Aceste sisteme sunt bineinteles, prea scumpe si complicate pentru a fi implementate pe masini, insa fundamentul lor a fost deja utilizat. Volvo, de exemplu, foloseste o tehnologie cu senzori care detecteaza o plecare de pe loc sacadata si care este capabila sa faca corectii de directie. Sistemul prin semnale auditive sugereaza soferului sa traga pe dreapta pentru odihna.

Masinile electrice inteligente vor fi capabile sa comunice cu reteaua electrica si sa isi dea seama cand este cel mai bun moment pentru a reincarca-de obicei, noaptea, cand e mai putin aglomerat.
De exemplu, ti-ai putea programa masina sa se reincarce, cand energia este produsa din resurse regenerabile.

Masina ar putea apoi comunica cu reteaua pentru a accepta reincarcarea bateriilor sale, numai in conditiile stabilite de tine.(sursa: Ford)

3. Materiale usoare

In scopul, obtinerii unei reduceri considerabile a consumului de combustibil si al emisiilor de CO2, constructorii auto vor autoturisme mai usoare. Un lucru cu care se confrunta tot mai des producatorii sunt clientii exigenti, care cer tot mai mult confort. Aici intervine concesia elemntelor care sporesc confortul interior dar adauga kiligrome in plus vehiculului.

O solutie viabila este construirea componentelor de caroserie din materiale mai usoare, ca fibra de carbon sau aluminiul. Aceste doua materiale au inceput deja sa fie folosite la scara larga.

4. Sisteme de prevenire a coliziunilor

Volvo, compania auto suedeza, care este des denumita marca de siguranta, a fost printre primele care a migrat catre sisteme inteligente, care sa functioneze in prevenirea coliziunilor.

Un astfel de sistem a fost implementat pe modelul XC60. Denumit "City Safety," sistemul de detectare foloseste "LIDAR" - o incrucisare intre laser si radar - pentru a preveni coliziunile. Aceasta poate reduce in mod semnificativ posibilitatea unui acident la o viteza de pana la 30 km/h.

Adaptive Cruise Control foloseste senzori pentru a pastra o distanta sigura fata de vehiculul din fata. Disponibila astazi pe modelele ale marcilor BMW, Lexus sau Mercedes-Benz, tehnologia va fi cel mai probabil implementata in viitor si pe masini cu buget redus.

Sistemul de franare inteligent, cu ajutorul radarului tempomatului inteligent, detecteaza apropierea prea rapida a masinii din fata si il avertizeaza pe sofer, prin semnale acustice si trepidatii in volan si scaun. Daca soferul are o viteza de reactie intarziata, atunci masina va frana in locul sau, pentru a evita sau diminua efectele unei posibile coliziuni.

5. Combustibili alternativi

In prezent, mai multe tehnologii au intrat in competitie pentru a inlocui dependenta noastra curenta de combustibili fosili, care sunt neprietenosi, din punct de vedere ecologic.

Combustibilii regenerabili, inclusiv biodieselul si etanolul, au realizat o invazie semnificativa, mizand pe premisa unei utilizari in masa.

Dar acesti combustibili au, de asemenea, o latura controversata. O dezbatere puternica se duce, in prezent, cu privire la stiinta si etica de utilizare a culturilor pentru a produce combustibil, mai degraba decat alimente. Soia furnizeaza materia prima pentru biodiesel, in timp ce porumbul este utilizat pentru a produce etanol.

Hibrizii combina un motor cu ardere interna traditionala si un motor electric pentru a furniza eficienta consumului de combustibil crescut.

In prezent insa masinile electrice sunt considerate a fi solutia ideala pentru un transport curat. Ceea ce e cu adevarat ispititor, cand vine vorba despre masinile electrice, este potentialul de a le face complet non-poluante prin reincarcarea cu energia solara sau eoliana.

Vizualizari: 2790