rss

Top cinci motive pentru a renunta la masina in Bucuresti

  1. 22/03/2010
  2. Tags: bicicleta, Masina, metrou, ratb, Trafic

Inainte a incepe orice pledoarie pentru a-ti lasa masina personala in parcare, trebuie sa-mi justific restrangerea cadrului la Bucuresti: nu am facut-o  dintr-un soi de convingere gen “nu stai in Capitala, nu existi” si nici “ in provincie e naspa”; ci din simplul motiv ca nu exista o sufocare mai mare pe tot teritoriul Romaniei ca in aceste locuri.

Pe langa asta, absolut toate rationamentele pentru care ar trebui sa renunti la masina le intruneste Bucurestiul.  

Sa le luam pe rand:

1. Bara la bara. Pun pariu ca te-ai saturat sa inaintezi in trafic cu viteza melcului, sa parcurgi bulevarde si artere principale care gem de claxoane, nenumarate autoturisme si cateva tramvaie nerabdatoare sa inainteze. Iar cireasa de pe tort se pune exact in momentul in care un sofer istet forteaza nota si trece in momentul in care s-a facut rosu, blocand astfel interesectia. Iarasi claxoane, iarasi nervi, iarasi timp pierdut.

Totusi nu ma hazardez sa recomand bicicleta, mai ales daca drumul pe care il faci zilnic este destul de lung: soferii auto abia se mai suporta intre ei, daramite sa accepte pe “soseaua lor” un biet biciclist. Ai putea alege tramvaiul: are linia lui (desi uneori o mai incaleca si masinile) sau metroul, mai ales acum, ca Metrorex a propus ca bucurestenii sa isi poata parca bicicleta la metrou si sa o poata urca in trenuri, pentru a le usura deplasarea prin hatisurile Capitalei.

2. Parcheaza masina ... daca ai unde. In primul rand, dupa ce ai reusit sa strangii banii la ciorap sau ai facut imprumut la banca pentru a-ti lua o masina, te confrunti cu pretul piperat al unui loc de parcare. De exemplu, un loc de parcare intr-un mall din Bucuresti, costa aproximativ 100 lei pe luna, numai cu supraveghere video.

Iar neajunsurile nu se opresc aici. Conform Antena3.ro, in 2009, in Capitala, existau 1.706.135 de soferi care erau nevoiti (nu stiu prin ce minune) sa isi parcheze masinile pe 188.090 locuri de parcare de resedinta si publice, existente in Capitala, cu o medie de noua masini pe un loc de parcare.

Mai mult decat atat, cum in Bucuresti sunt inmatriculate 1.206.135 de autoturisme, la care se adauga alte 500.000 de masini care tranziteaza zilnic Bucurestiul, noaptea raportul este de aproape sase masini pe un singur loc de parcare.

Iar ca sa fie tacamul complet, autoritatile s-au pus pe stors banii de la bietii soferi, ridicandu-le masinile parcate “neregulamentar” si taxandu-i cu sume ce depasesc 700 lei. Pai unde sa o parchez? In aer? Adica,pe langa faptul ca nu pun la dispozitia cetatenilor locuri de parcare, cum se intampla in alte metropole europene, te mai si taxeaza cu o suma pe care unii nu o primesc nici macar la sfarsit de luna, drept salariu.

Ca sa va faceti o idee, numai fotografierea masinii va usureaza de 100 lei. Iar pe langa asta se mai adauga tariful pentru ridicarea masinii, tariful de transport , tariful de depozitare, plus amenda contraventionala primita de la politie.

Nu-i asa ca nu-ti mai arde sa te urci in masina si sa te invarti jumatate de ora pentru a-ti parca autoturismul? Unde mai pui ca te-ai putea intoarce senin  in locul pe care l-ai gasit cu greu, iar masina sa-ti fi disparut?

3. Cratere in asflat. Nu cred sa existe sofer in Bucuresti care sa nu-si fi rupt masina in doua incercand sa evite o groapa si cazand gratios in alta. Cu atat mai mult cu cat, dupa necrutatoarea iarna ce tocmai si-a facut bagajele, soselele au devenit mai impracticabile ca niciodata. Supensii sport? Glumesti! Las-o acasa daca vrei sa eviti un drum la service.

4. Se scumpeste benzina. Din nou??? Cand ai facut ultima data un calcul al banilor pe care i-ai aruncat pe benzina? Suficient de mult, nu-i asa? Iar daca la asta, adaugi consumul de carburant ridicat in conditiile de trafic insuportabile din Bucuresti, sigur iesi mai ieftin cu un abonamant Metrorex sau RATB. Pe langa acest aspect, te ajuti pe tine si pe noi, ceilalti coabitanti, sa respiram un aer mai putin poluat.

5. In miscare, fara masina. Daca rutina ta zilnica include drumul cu masina pana la birou, cu siguranta trebuie sa schimbi ceva in viata ta. Sedentarismul pe care il presupune automobilul personal in combinatie cu scaunul mai putin comod de la locul de munca, iti va afecta sanatatea fizica pe termen lung.

Alege sa mergi pe jos 2-3 statii pana la un mjiloc de transport in comun, iar in week-end lasa iesirea la o terasa si alege sa joci fotbal, tenis sau orice alte sport ce iti face placere. Foloseste masina la deplasarile lungi catre munte, mare sau orice alta destinatie ce prespupune cativa zeci de km distanta.

Vizualizari: 5413