© 2024 Auto.ro
Nu l-am vazut este o scuza comuna dupa un accident. A fost celalalt invizibil Majoritatea coliziunilor au loc din cauza lipsei de atentie din partea unuia sau ambilor conducatori.
Neatentia se manifesta diferit de la visarea cu ochii deschisi, distragerea atentiei, somnolenta determinata de oboseala, pana la "drumul hipnoza" si discutiile cu ceilalti pasageri sau la telefon.
Ca sofer, poate nu iti dai seama cata energie dezvolta o masina. Atentia sporita te ajuta sa vezi, sa recunosti si sa eviti riscurile din timp; acestea sunt cele trei elemente de baza in conducerea preventiva.
Conform statisticilor, cele mai multe accidente se petrec la mica distanta de casa deoarece, probabil, ne simtim mai confortabil si “lasam garda jos”. Familiaritatea aduce cu ea lipsa de concentrare.
Cu prima ocazie incearca sa te concentrezi exclusiv pe condus. Nu te gandi la nimic altceva. Cat de departe vei ajunge pana sa-ti zboare gandurile? Cei mai multi nu apuca sa iasa nici macar din parcare!
Soferii profesionisti nu trebuie sa se gandeasca foarte mult la manevrele pe care le au de facut, pentru ei a devenit un automatism. Si noi am vrea sa conducem astfel, dar este indicat?
Ti s-a intamplat vreodata sa conduci si sa fii atat de pierdut in ganduri incat sa nu iti amintesti nimic din calatoria in sine? Crezi ca asta ar putea fi o problema?
Daca da, poate fi rezolvata! Atentia poate deveni un obicei, dar va trebui sa se lucrezi la el. Trebuie sa devii conştient, consecvent in a-ti pastra concentrarea, fie ca respingi un apel urgent, fie ca astepti sa-ti bei cafeaua la birou, si nu in masina. Fii numai ochi si urechi si analizeaza tot ceea ce vezi in timp ce conduci.
Sofatul este una dintre cele mai periculoase activitati de zi cu zi si merita atentia noastra completa.