rss

Agresivitatea la volan

  1. 06/02/2009
  2. Tags: agresivitatea la volan, claxoane, violenta

De la formele mai usoare, ca flashurile, claxoanele, injuraturile sau gesturile obscene la cele mai severe, ca certurile, scandalurile sau bataile, agresivitatea trece prin terorizarea femeilor la volan sau a soferilor mai in varsta, ura fata de motociclisti, solidaritatea violenta a taximetristilor implicati in incidente rutiere, poluarea fonica facuta de motociclistii care aduc modificari la toba de esapament sau taxarea cu maxima severitate a celei mai mici greseli comise de colegii de trafic.

In orase mari, ca de exemplu in Bucuresti, claxonul este atat de suprafolosit incat devine aproape mai important decat frana sau volanul la o masina.

Claxonatul poate fi folosit in mai multe situatii si cu mai multe sensuri. Utilizarea clasica este pentru a semnala pericolul, pentru a avertiza un pieton, animal sau alt participant la trafic de un pericol iminent. Insa se poate folosi si in urmatoarele situatii: pentru a atrage atentia cuiva cunoscut,  in cadrul unei ceremonii festive (nunta, victorie sportiva),  pentru a exprima faptul ca emitatorul se simte atras de o persoana de sex diferit sau pentru a determina o persoana sa deschida o usa sau poarta. Aceste uzuri au o finalitate pozitiva.

barbat-agresiv.jpgAcelasi instrument, claxonul, este insa folosit si pentru a oferi un feedback negativ in trafic; de obicei acesta are trei forme in functie de finalitatea scontata: pentru a exprima frustrarea legata de trafic in general (de exemplu ambuteiaj), pentru a exprima supararea in legatura cu comportamentul unui anumit partener de trafic (in mers, la semafor, in cazul in care este blocat drumul de un partener de trafic) sau pentru a indica unui partener de trafic ca se asteapta o reactie de la el.

Insa in perindarile mele prin trafic am remarcat ca “preferatele” soferilor romani sunt injuraturile.  De departe, acestea sunt la mare pret, indiferent de gen, indiferent de varsta.

Alte manifestari lipsite total de eleganta mai pot fi: “flegmele”, actele de sfidare - de genul, iti vine in fata si apoi pune frana sau se “joaca” cu tine nelasandu-te sa schimbi banda sub nici o forma.

Dragi colegi de trafic, ar trebui totusi sa stim ca injuraturile, gesturile obscene, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare celorlalti participanti la trafic se pedepsesc, conform noului Cod Rutier, cu plata unei amenzi de la 315 la 700 de lei si 9 pana la 20 de puncte-amenda.

Numai in 2008, Brigada Politiei Rutiere Bucuresti a incheiat 291 de procese-verbale de contraventie pentru astfel de fapte, fata de 460 pe toata durata anului 2007. Dar numarul soferilor care se injura zi de zi in trafic este mult mai mare.

Aurora Liiceanu spunea la un moment dat in ziarul Adevarul ca "Agresivitatea este data si de conditiile de trafic, dar si de contextul general al societatii. Avem o societate agresiva. Pe de alta parte, nu exista o educatie rutiera din punctul de vedere al civilitatii. La scoala de soferi te invata lucruri tehnice, nu si cum sa te comporti elegant. In general suntem prost crescuti, din multe puncte de vedere. Lipsa de eleganta din comportamentul social si interpersonal se vede pe sosea".

Pe de alta parte, psihologul Bogdana Bursuc spune ca "agresivitatea este o consecinta a faptului ca sofatul este un context in care oamenii isi pot pierde integritatea fizica. Prin urmare, emotia primara este frica, iar furia este o emotie secundara, mai putin functionala. Contextul de trafic pune viata in pericol si oamenii gestioneaza frica prin furie."

Psihologul Geoffrey Beattie, de la Universitatea din Manchester, explica intr-un raport catrefemeie-agresiva.jpg Comitetul de transport in comun, de ce barbatii sunt mai agresivi decat femeile in trafic: creierul modern mai contine caracteristici ale “creierului epocii de piatra”, care, in cazul barbatilor, sunt activate cand canduc un vehicul. Cu toate acestea cele mai multe accidente sunt comise de femei pentru ca acestea fie iau decizii gresite, fie fac greseli de apreciere a distantei.

Psihologii le recomanda totusi soferilor sa fie mult mai atenti la pericole astfel incat conduita lor sa devina preventiva in loc de agresiva. De asemenea, ei trebuie sa accepte ca alti soferi au o conduita neadecvata, ca exista si soferi nepriceputi si ca situatiile periculoase sunt peste tot.

Ca sa te protejezi, trebuie sa iti tii emotiile in frau. Cel mai rau lucru care ti se poate intampla este sa intalnesti pe cineva la fel sau chiar mai furios decat tine. Atunci cel mai probabil se va produce o confruntare pe sosea, care ar putea culmina cu violenta fizica. Daca esti victima inocenta a agresivitatii la volan din partea unui sofer furios, trebuie sa te protejezi.

Autorii site-ului RoadRagers.com recomanda in primul rand evitarea contactului vizual cu soferul furios, deoarece o privire intepata este tot ce-i trebuie pentru a creste nivelul de agresivitate. Cel mai bun sfat este sa te indepartezi in siguranta de soferul suparat, cat mai repede cu putinta.

Si tot daca doriti sa conduceti masina linistiti si in siguranta, ar trebui sa evitati sa ascultati melodii energice la volan, precum cele ale Guns'N Roses, Prodigy sau Motorhead. Cele trei trupe figureaza intr-un top 10 al formatiilor si cantaretilor care fac sangele sa pompeze intens in vene, determinandu-i pe soferi sa conduca agresiv.

Pe aceeasi lista se afla hit-uri rock clasice, precum “Bat Out Of Hell” (Meat Loaf), “Born to Run” (Bruce Springsteen), “Ace of Spades” (Motorhead) ?i “Paradise City” (Guns'N Roses), dar si melodii mai noi, de genul “When we were Young” (The Killers), “Buck Rogers” (Feeder) si “You Will Be Under My Wheels” (Prodigy).

Asa ca pentru a preveni neplacerile cauzate de nervi puteti aborda rute ocolitoare, scurtaturi sau poate chiar parcati masina ( daca veti gasi unde) si luati metroul pentru a ajunge la destinatie. Drum drept si lumina !

 

Vizualizari: 4494