© 2024 Auto.ro
Soferii romani care circula pe drumuri cu zapada, gheata sau polei cu masini fara anvelope de iarna vor plati in aceasta iarna amenzi mai mari cu 4,5% comparativ cu anul precedent. Majorarea este determinata de cresterea salariului minim de economie.
Amenzile pentru lipsa cauciucurilor de iarna vor creste cu 4,5%, pe fondul majorarii salariului minim pe economie de la 670 la 700 lei, in functie de care este calculata valoarea punctului de amenda. Valoarea unui punct de amenda este in prezent de 10% din valoarea salariului minim pe economie
Legea care reglementeaza obligativitatea anvelopelor de iarna a intrat in vigoare la 1 noiembrie 2011 si prevede sanctiuni de 9-20 de puncte amenda, sanctiunea fiind insotita si de retinerea certificatului de inmatriculare.
Potrivit OG 5/2011, este sanctionata "conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna".
Asadar, obligativitatea echiparii cu anvelope de iarna se instaleaza numai in cazul in care drumurile prezinta zapada, gheata sau polei. Cum conditiile climaterice nu pot fi intotdeauna estimate corect, este recomandat ca soferii sa isi echipeze autoturismele pentru a nu fi luati prin surprindere.
Cauciucurile de iarna sunt reglementate prin Directiva Europeana 92/23/CE din 31.03.1992, conform careia anvelopele trebuie sa prezinte simbolurile M si S (noroi plus zapada - n.r.), in una din combinatiile: M+S, M/S, M-S, M.S. sau M&S.
Unele tipuri de anvelope prezinta suplimentar si alte marcaje, precum un fulg de zapada si/sau o creasta alpina, insa acestea nu sunt obligatorii. Asadar, inscriptia M+S este suficienta pentru clasifica o anvelopa ca fiind de iarna.
Indiferent daca exista unul sau ambele semne suplimentare (fulg de zapada si creasta alpine), daca marcajul M+S lipseste, soferii sunt pasibili de amenda.