© 2024 Auto.ro
Minunea eliminarii controversatului timbru de mediu nu a durat decat cateva luni. Autoritatile din Romania lucreaza in acest moment la o noua taxa auto. Anuntul a fost facut chiar de catre seful Departamentului de impozite si taxe indirecte.
Anul 2017 a inceput cum nu se putea mai bine pentru soferii romani. Guvernul a renuntat la data de 1 februarie la controversatul timbru de mediu, astfel ca inmatricularile auto au explodat in perioada de timp ulterioara acestei decizii.
Persoanele care nu au apucat insa nici pana la acest moment sa isi schimbe masina sau sa o treaca in proprietate personala ar face bine sa se grabeasca. Autoritatile din Romania lucreaza in acest moment la o noua taxa auto.
Anuntul a fost facut chiar de catre Daniel Anghel, seful Departamentului de impozite si taxe indirecte. Oficialul, care a participat recent la conferinta "Intinerirea parcului auto din Romania. Care sunt solutiile?", a declarat:
"Am inceput discutii privind un nou mod de taxare. Trebuie sa vedem insa daca taxam o singura data pe durata de viata a vehiculului sau apelam la o taxa anuala, Sper sa ajungem la o masura fiscala care sa fie benefica pentru toata lumea. Impactul poluarii provenite de la autovehicule nu trebuie neglijat. Pana la finalul anului speram sa avem o varianta agreata de toti cei implicati pentru o noua taxa de poluare."
Tot de la Daniel Anghel am mai aflat si ca modul de impozitare a masinii ar putea fi modificat, masura sustinuta inclusiv de Gheorghe Marinescu, sef serviciu impozite si taxe locale in Ministerul Finantelor Publice:
"Impozitul are la noi aceeasi forma ca si acum 10 ani, or progresul tehnologic, discutiile in ceea ce priveste schimbarile climatice erau cu totul altele acum 10 ani. In ton cu recomandarile europene, necesitatea sistemului de impozitare anuala ar trebui, asa cum recomanda si Comisia Europeana, construita pe principii de mediu care sa aiba in formula de calcul si componenta de dioxid de carbon si norme Euro, intrucat vorbim si de alte emisii toxice care sunt nocive sanatatii umane.", a declarat Daniel Anghel in cadrul conferintei "Intinerirea parcului auto din Romania. Care sunt solutiile?".
"Este limpede ca trebuie schimbat modul de calcul al impozitarii vehiculelor. Astfel vom aduce si bani in plus la bugetele locale. Noi avem in vedere sa tinem cont inclusiv de gradul de poluare si sper sa ajungem la un sistem usor de aplicat de primarii. Noi incurajam achizitia de masini nepoluante. Un nou mod de impozitare este aplicabil cel mai devereme la 1 ianuarie 2019", a continuat Gheorghe Marinescu, prezent si el la evenimentul anterior mentionat.