© 2025 Auto.ro
Bosch este o forta motrice in transformarea mobilitatii. Cu solutii pentru traficul rutier in viitor, Bosch inregistreaza o crestere de doua ori mai rapida decat piata. In 2017, este preconizata o crestere cu 7 procente a volumului de vanzari al diviziei Solutii de mobilitate, la aproximativ 47 miliarde de euro. In aceeasi perioada, productia globala de autovehicule va creste cu doar 2,8 procente.
In special activitatea din domeniul sistemelor de asistenta pentru sofer este in plina dezvoltare in prezent. Aceste sisteme sunt precursorii conducerii automatizate. Piata inregistreaza o crestere de 25 de procente in acest sector, iar pentru Bosch cresterea este chiar mai mare. In 2019, furnizorul de tehnologie si servicii va genera vanzari de doua miliarde de euro in domeniul sistemelor de asistenta pentru sofer. Pana la sfarsitul anului, numarul angajatilor din departamentul cercetare si dezvoltare al diviziei Solutii de mobilitate Bosch va fi mai mare cu aproape 10 procente, ajungand la 48.000 de persoane. Tehnic vorbind, calea spre o mobilitate fara accidente, fara stres si fara emisii este asigurata de automatizare, electrificare si conectivitate.
Solutiile Bosch pentru un trafic fara accidente, fara stres si fara emisii
Fie ca este vorba despre blocaje in trafic, accidente, poluarea aerului sau schimbarile climatice, Bosch are deja solutii si servicii pentru a face fata provocarilor curente si viitoare privind traficul rutier. O sarcina importanta cu care ne confruntam in prezent este imbunatatirea calitatii aerului in orase. Bosch doreste sa contribuie la atingerea acestui obiectiv, atat prin imbunatatirea motoarelor cu ardere interna, cat si prin intensificarea eforturilor in domeniul electromobilitatii.. Legat de emisiile motoarelor cu ardere interna, un progres semnificativ poate fi obtinut prin utilizarea carburantilor sintetici. Acestia sunt produsi cu ajutorul energiei regenerabile si, prin utilizarea lor, motoarele cu ardere interna pot fi neutre din punct de vedere al emisiilor de CO2. In plus, pot fi produsi carburanti sintetici care sa arda practic fara a produce calamina. Astfel, costul pentru tratarea gazelor de esapament poate fi redus. „Carburantii sintetici pot fi utilizati la benzinariile existente si, lucrul cel mai important, cu motoarele existente in momentul de fata.
Electromobilitatea continua sa patrunda din ce in ce mai rapid pe piata.
Noua tehnologie e-axle Bosch face sistemul de propulsie electric mai eficient si mai putin costisitor pentru producatorii auto, si astfel pentru oricine doreste sa conduca un autovehicul electric. Pentru aplicatii de electromobilitate usoare, Bosch a dezvoltat un sistem de propulsie de 48 V flexibil si usor scalabil, pe baza de componente cu eficienta dovedita in productie. Bosch detine deja pozitia de lider in China, cea mai mare piata din lume in domeniul electromobilitatii. In Europa, Bosch furnizeaza sisteme de propulsie pentru cea mai mare flota de autovehicule electrice de pe continent, modelele Streetscooter ale Postei Germane.
Cu parcarea fara sofer, Bosch pregateste calea spre conducerea automatizata
La Bosch, conducerea automatizata capata din ce in ce mai mult contur. Impreuna cu Daimler, cel mai mare furnizor de componente auto pe plan mondial va lansa flotele de autovehicule partajate cu grad inalt de automatizare pe strazile oraselor la inceputul deceniului urmator. Acest lucru va imbunatati cursivitatea traficului si va contribui la sporirea sigurantei. Conform unui sondaj global, jumatate din numarul total de clienti sunt de acord sa conduca astfel de autovehicule cu conducere automatizata, care reduc sarcinile soferilor si se deplaseaza in trafic. Bosch a facut deja primii pasi catre conducerea automatizata: incepand din 2018, autovehiculele din parcarea muzeului Mercedes-Benz din Stuttgart vor cauta un loc de parcare si vor parca singure, fara sofer. Acest lucru reduce stresul si asigura o utilizare mai eficienta a spatiului de parcare: pe aceeasi suprafata pot fi parcate cu pana la 20% mai multe autovehicule. Functionarea acestui sistem de parcare automata este posibila datorita infrastructurii parcarii inteligente furnizate de Bosch.
La fel de simplu ca folosirea unui smartphone: actualizarea software-ului prin Bosch cloud
Aceeasi abordare se aplica si pentru conectivitate. In urmatorii cinci ani, piata pentru mobilitate conectata va inregistra o crestere cu aproape 25% in fiecare an. Aceasta inseamna ca volumul vanzarilor globale va creste de la 47 la 140 miliarde de euro (sursa: PwC). Bosch este singura companie din sectorul auto care detine senzorii, software-urile si expertiza in servicii necesare. In momentul de fata, 1,5 milioane de autovehicule sunt conectate utilizand software-ul IoT Bosch. Conectivitatea autovehiculelor face posibila oferirea multor servicii de mobilitate. Autovehiculele vor deveni asistenti personali. „Simpla conducere este de domeniul trecutului. Conectand autovehiculele cu casele si birourile inteligente, le transformam in al treilea mediu de viata”, spune Denner. In curand, conectivitatea va permite autovehiculelor sa gestioneze in mod digital vizitele la service-ul auto, utilizand noul serviciu Bosch „software over the air”. Acesta va permite actualizarea sigura si fiabila a datelor autovehiculelor, dupa modelul smartphone-urilor din prezent. Si va fi posibila descarcarea unor functii suplimentare, cum ar fi motorul de cautare pentru locuri de parcare. Iar prin utilizarea serviciului „software over the air”, soferii isi vor putea reconfigura autovehiculul in viitor. Bosch extinde foarte mult conectivitatea. Cu servicii cum ar fi Coup, serviciul de partajare a scuterelor electrice care revolutioneaza traficul urban in Berlin si Paris, Bosch devine un furnizor de servicii de mobilitate. Studiile estimeaza ca piata serviciilor de mobilitate va inregistra o crestere anuala de 28 de procente la nivel mondial (sursa: McKinsey).
Inginerii din Centrul de Inginerie din Cluj lucreaza la tehnologiile mobilitatii viitorului
Cei peste 170 de ingineri de la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj dezvolta tehnologii ale viitorului, in cooperare cu parteneri locali si internationali. Centrul isi desfasoara activitatea in doua locatii, in cadrul fabricii Bosch din Jucu, din 2013 si in biroul din Cluj-Napoca, din 2015. Aici, tineri talentati lucreaza la teme strategice precum asistenta la condus si conducerea automatizata, electrificare, solutii pentru Internetul lucrurilor si dispozitive conectate. Un exemplu in acest sens sunt solutiile de software si algoritmi pentru procesare de imagini pentru detectarea obiectelor in timp real, in diferite situatii de trafic. Centrul de Inginerie din Cluj intentioneaza sa isi extinda operatiunile in Romania in urmatorii doi ani.