© 2024 Auto.ro
Un ecran tactil cu feedback haptic dezvoltat de Bosch a primit „Premiul pentru inovatie CES 2016” la categoria „Sisteme Audio/Video Integrate in Autovehicul” pe data de 10 noiembrie 2015. Caracteristica speciala a ecranului tactil: datorita feedback-ului haptic, utilizatorii pot actiona interactiv aplicatiile sistemului de infotainment precum sistemul de navigatie, radioul sau functiile smartphone-ului. Tastele afisate pe ecranul tactil ofera senzatia unor butoane reale, asadar utilizatorii pot deseori sa se orienteze pe tastatura fara sa se uite la aceasta in timp ce folosesc aplicatiile. Acestia isi pot mentine privirea asupra drumului pentru perioade mai lungi de timp, sporindu-se astfel semnificativ siguranta in timpul conducerii.
„Noul ecran tactil combina actionarea simpla a butoanelor mecanice cu avantajele unui ecran tactil, facilitand semnificativ utilizarea” a afirmat Manfred Baden, presedintele diviziei Bosch Car Multimedia. „Tehnologia inovatoare ofera tot ceea ce este necesar pentru a-si asigura succesul pe piata.” Premiile pentru inovatie CES sunt sponsorizate de Consumer Technology Association (CTA)TM si identifica cele mai bune produse din cadrul CES inaintea editiei din fiecare an. Bosch a fost anterior castigatorul premiului „Best of CES“ pentru sistemul Chevrolet MyLink la categoria „Car Tech” (tehnologie auto) in 2013.
Sensibilitate pana in varful degetelor, pentru siguranta sporita in timpul conducerii
Noul ecran tactil ofera o forma unica de interactiune. Atunci cand este atins, afisajul raspunde prin elemente haptice, pe langa semnale vizuale si acustice.
Soferii pot simti tastele ecranului tactil fara sa le priveasca datorita diferitelor structuri ale suprafetelor – si fara declansarea imediata a unei actiuni. Suprafetele dure, fine sau chiar cu modele reprezinta butoane si functii diferite. Butonul virtual nu este activat pana cand operatorul nu il apasa mai puternic. Utilizatorii au senzatia ca apasa un buton mecanic normal. Cu toate acestea, in aparenta ecranul tactil cu elemente haptice nu difera de un ecran conventional.
De asemenea, ecranul tactil recunoaste gradul de presiune aplicata de degete si, in consecinta, activeaza functii diferite. De exemplu, o presiune usoara initiaza functia Ajutor; prin aplicarea de diferite presiuni, utilizatorii pot controla cat de repede sau incet pot naviga printr-o lista. Deoarece soferii pot simti tastele, privirea tastaturii in timpul apasarii unui buton pentru a schimba un post de radio (de exemplu) este, deseori, inutila - privirea ramane concentrata asupra drumului mai mult timp. Ecranul tactil este prevazut cu doi senzori: un senzor tactil conventional si un senzor secundar care masoara nivelul presiunii aplicate de degete. Pentru a crea diferite structuri ale suprafetei sunt utilizate un software special si mecanica suspensiei.