rss

Cinci sfaturi utile pentru un condus ECO

  1. 05/07/2017

Cu toate ca sofatul impovareaza mediul inconjurator, autovehiculele sunt o necesitate pentru marea majoritate a oamenilor. Insa un conducator auto care constientizeaza impactul autovehiculului sau asupra mediului, il poate reduce cu usurinta urmand cateva reguli simple.

Din punct de vedere ecologic, anvelopele din clasa A de eficienta privind consumul de combustibil sunt alegerea optima pentru conducatorii auto. Anvelopele din aceasta categorie de top conform sistemului european de etichetare a anvelopelor prezinta cea mai mica rezistenta la rulare si, prin urmare, necesita cea mai mica cantitate de energie – si implicit combustibil – pentru a rula. „Rezistenta la rulare se refera la energia consumata in procesul de deformare care are loc in momentul in care anvelopa stabileste aderenta cu suprafata drumului. Anvelopele cu o rezistenta la rulare mai scazuta economisesc energie, combustibil si protejeaza mediul inconjurator. Rezistenta la rulare are o pondere de 20% in consumul de combustibil al autovehiculului.

Eficienta consumului de combustibil este indicata pe eticheta EU a anvelopei printr-o litera de la A la G:  anvelopele din clasa A au cea mai scazuta rezistenta la rulare, iar cele din clasa G, cea mai ridicata. Inainte de achizitionarea unui set de anvelope este recomandata compararea acestor etichete, deoarece pot exista diferente majore intre valorile rezistentei la rulare a anvelopelor din clase diferite. O diferenta de 40 de procente in ceea ce priveste rezistenta la rulare poate afecta consumul de combustibil, in medie, cu 5-6 procente. Spre exemplu, anvelopele de vara Nokian Tyres din clasa A asigura reducerea consumului de combustibil cu pana la 0,6 litri la 100 kilometri, in comparatie cu anvelopele din clasa G. Daca se economisesc 0,6 litri la 100 kilometri, iar combustibilul costa aproximativ 4,5 RON per litru, aceasta insumeaza o economie de 240 de litri si 1080 RON la 40.000 kilometri.

Din punct de vedere ecologic, monitorizarea presiunii anvelopelor este probabil cel mai important aspect al intretinerii acestora. Presiunea corecta in anvelope influenteaza direct rezistenta la rulare a anvelopelor, reducand astfel emisiile polunate. Deoarece presiunea nu ramane stabila in interiorul anvelopei, conducatorilor auto li se recomanda sa verifice regulat presiunea acestora – aproximativ o data la trei saptamani si, intotdeauna, inainte de a pleca la drum lung. Presiunea corecta in anvelopa ii va reduce acesteia rezistenta la rulare cu pana la zece procente.

Daca presiunea este prea scazuta, rularea anvelopei va deveni mai dificila, iar automobilul va consuma mai mult combustibil. In sensul reducerii consumului de combustibil, se recomanda o presiune a anvelopelor cu 0,2 bari mai mare decat cea indicata de producatorul auto. De asemenea, se recomanda cresterea presiunii in anvelope si atunci cand autovehicului este foarte incarcat, deoarce aceasta imbunatateste si capacitatea portanta, de sarcina, cat si stabilitatea anvelopei si reduce generarea de caldura prin frecarea interna a straturilor anvelopei. Acesti factori influenteaza direct rezistenta in timp si durata de viata a anvelopei.

Anvelopele premium sunt fabricate sustenabil si reciclate corespunzator
Marea majoritate a consumatorilor observa faptul ca anvelopele care protejeaza mediul inconjurator sunt adesea mai costisitoare, insa costul acestora se amortizeaza in scurt timp prin economiile realizate din costul combustibilului. Producatorii premium investesc, de asemenea, in materii prime prietenoase cu mediul inconjurator si in imbunatatirea procesului de fabricatie pentru a obtine anvelope cat mai ecologice posibil. Impactul cel mai important asupra mediului inconjurator cauzat de anvelope, se datoreaza consumului de combustibil realizat de un vehicul echipat cu anvelope uzate. Insa producatorii de anvelope de inalta calitate isi propun sa reduca acest impact de-a lungul intregului ciclu de viata al anvelopei. 

Cercetarea in prealabil a modului in care producatorii de anvelope trateaza responsabilitatea ecologica este intotdeauna indicata si se poate realiza prin consultarea rapoartelor de responsabilitate corporativa publicate pe website-urile acestora. Producatorii de anvelope responsabili cauta sa reduca impactul produselor lor asupra mediului, pornind de la procesul de productie si terminand cu reciclarea.
 

Vizualizari: 3582