© 2024 Auto.ro
Romanii pot scapa de amenda trimisa la domiciliu pentru lipsa rovinietei in mod legal, procesul verbal putand fi contestat in instanta din cauza unei mici scapari legislative.
Soferii care au circulat pe drumurile publice fara sa isi achizitioneze rovinieta si au primit acasa procesele verbale de sanctionare emise de Compania Nationala de Autostrazi, le pot contesta cu usurinta.
Acestea prezinta o simpla semnatura electronica, si nu una olografa, a agentului constatator. Semnatura electronica este valida numai pentru documentele trimise in format electronic, si nu pentru cele trimise prin Posta Romana.
Astfel, avocatul poate invoca lipsa unei semnaturi oficiale pe procesul verbal. Potrivit art.17 din Ordonanta 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor in lipsa semnaturii, procesul verbal este declarat nul.
Pentru a remedia situatia, CNADNR-ul ar putea delega personal care sa semneze olograf toate procesele verbale de contraventie sau ar putea interveni la nivelul Guvernului, pentru a emita o ordonanta de urgenta prin intermediul careia procesele verbale cu semnatura electronica sa fie valabile.
Amenda pentru lipsa rovinietei pe drumurile nationala este calculata in functie de categoria autovehiculului, la care se adauga despagubiri echivalente cu valoarea unei rovignete valabila un an de zile. Concret, pentru un autoturism, amenda poate varia de la 250 la 500 lei, plus o taxa de 28 euro.