rss

Dacia cere pastrarea taxei auto

  1. 24/12/2008

Daca se anuleaza taxa, anul 2009 va fi ca in ultimele doua luni din 2008 – din 50 de zile 40 de zile angajatii au stat acasa, numai ca in acest caz vor fi disponibilizati. Vom avea saracie, somaj, inclusiv investitii straine care vor fi anulate. Niciodata Romania nu a avut o asemenea oportunitate pentru noi investitii", a spus Constantin Stroe, vicepresedinte Automobile Dacia, in cadrul Seminarului "Evolutia Pietei Auto in Romania".

Seminarul s-a tinut la Pitesti si a fost realizat cu sprijinul autoritatilor locale si cu participarea a Automobile Dacia, precum si a peste 20 de companii producatoare de component si a senatorului Mircea Cinteza si a deputatului Mircea Draghici.

In conditiile in care vanzarile Dacia nu-si vor reveni in 2009, conducerea companiei va lua decizia de a renunta la reducerea productiei cu un schimb, care ar duce la disponbilizarea a 3.000 de persoane numai in cadrul uzinei si pana la 12.000 in industria pe orizontala.
Producatorii de componente auto au declarat ca industria auto in momentul de fata nu mai are timp de simularile propuse de noul ministru al mediului, care a adus recent in discutie suspendarea taxei de poluare.

"Nu mai avem timp de simulari. Noi am dat deja 400 de preavize de concedieri. In ianuarie-februarie vom da inca 300-400 dupa care vom ingheta activitatea si intra in faliment daca productia de la Automobile Dacia nu va reveni la normal. Dupa sase luni de dezastru (de la intrarea in vigoare a noii taxe de poluare din iulie 2008) inseamna sa tragem un glonte in capul industriei auto. Toate pietele de export au disparut. Toti componentistii si-au restrans activitatile pe pietele locale", a declarat Gheorghe Badea, directorul general al Grupul Industrial Componente Auto Pitesti. Acelasi lucru a fost sustinut si de catre compania producatoare de chedere pentru modelele Logan."De doua luni angajatii nu lucreaza. Fabricam chedere pentru modelele Logan comercializate atat in Romania cat si la export. Productia a scazut foarte mult de la modificarea taxei de mediu. Nu mai avem timp de simulari. Situatia este foarte grava si nu trebuie sa dam vina pe criza financiara. Nu e de vina criza ci legislatia autohtona care incurajeaza vanzarile de masini vechi. Este o dorinta a politicienilor de a distruge un bun national", a spus Luminita Sambotin, director in cadrul companiei “romanesti” Sealynx Automotive Romania.

Trebuie subliniat in acest context ca noi romanii nu mai avem industie auto romaneasca. Nici Dacia, si cu atat mai putin Ford nu sunt companii roamanesti cu toate ca in ele lucreaza romani. Profitul realizat de acesta nu merge in totalitate in buzunarele romanesti. Intelegem demersurile Dacia, pentru pastrarea locurilor de munca, dar nu putem fi de acord cu argumentele lor (n.r.).   

Cu astfel de amenintari se incearca convingerea noului Ministru al Mediului pentru pastrarea actualei taxe auto, instituite de Guvernul Tariceanu.
Parerea noastra a fost si va ramane in continuare ca masura triplarii taxei pentru masinile second hand nu este cheia rezolvarii crizei.
“Vom avea saracie, somaj, inclusiv investitii straine care vor fi anulate” spune Constantin  Stroe.
“Este o dorinta a politicienilor de a distruge un bun national", spune Luminita Sambotin.
Si unul si celalalt uita sa sublinieze faptul ca industia de componente auto va primi un ajutor financiar de 120 milioane de euro de la statul roman:

Astfel, Automobile Dacia va primi un ajutor de stat (din banii nostri) in cuantum de 15,4 milioane de euro, furnizorii Delphi Diesel Systems Romania - 24,7 milioane, KS Atag Romania - 27,9 milioane, Calsonic Kansei Romania - 17,9 milioane si Honsel - 37,4 milioane.

Automobile Dacia a solicitat ajutorul de stat pentru diversificarea gamei de produse actuale prin introducerea in fabricatie a unui automobill complet nou, proiect de investitii evaluat la 91,1 milioane de euro pentru perioada 2009-2010.


Delphi Diesel a cerut sprijinul statului pentru extinderea capacitatilor de productie privind fabricarea pompelor de injectie la motoare Diesel (investitie de 49,5 milioane de euro pentru perioada 2009-2011), iar KS Atag solicita ajutor pentru o fabrica de blocuri motor din aluminiu si piese turnate (proiect de 68,4 milioane de euro prevazut pentru intervalul 2008-2010).
In plus atat Renault cat si Ford au cerut o scrisoare de garantie din partea Guvernului Romaniei pentru un imprumut de 100 milioane respectiv 400 milioane de euro de la Banca Europeana pentru Investitii.

De ce noi trebuie sa garantam pentru continuarea investitiilor straine din Romania? Nu stim. Poate cel mai bun lucru ar fi ca noii guvernanti sa foloseasca programul "Rabla" numai pentru autoturisme produse in Romania. Nu de alta dar pana acum, de cei aproape 1000 de euro/rabla stransi din buzunarele romanilor, au beneficiat si producatorii straini.


 

Vizualizari: 1089