© 2024 Auto.ro
Iarna este anotimpul care pune la grea incercare masina noastra. Deoarece vine frigul, conditiile de deplasare sunt altele, carosabilul se schimba si stilul de condus trebuie sa se adapteze la conditiile meteo. Si daca vrem sa trecem cu bine peste iarna, fara probleme si fara incidente, e bine sa ne ocupam putin si de propriul mijloc de deplasare.
1. Anvelope de sezon
La munte deja ninge iar pe timp de noapte temperatura scade sub 7 grade in cam toata tara. E clar, iarna este aproape. Si primele care necesita inlocuire sunt pneurile. E musai sa ne montam pe jante anvelope de iarna bune, cu profil ramas de peste 5 mm, de preferat de la un producator cunoscut. Toate cele 4 roti trebuie sa aiba acelasi tip de anvelope de iarna, nu diferite, daca vrem sa avem aderenta optima. Daca nu suntem dotati cu aceste anvelope, riscam si amenzi de pana la 1450 de lei.
2. Antigel bun
Nu multi soferi cunosc faptul ca antigelul expira. Adica isi pierde din calitati si punctul de fierbere scade iar cel de inghet creste. Adica un antigel care acum 5 ani rezista fara sa inghete la -30 de grade, s-ar putea ca acum sa inghete la -10 grade. Deoarece aditivii in timp s-au evaporat si noi trebuie sa ne asiguram ca inca este bun. Antigelul poate fi testat cu un instrument special si, dupa nevoie, se poate adauga concentrat sau inlocui total ca sa avem din nou punctul de inghet la temperaturi mici.
3. Instalatia de AC
Sa nu cumva sa crezi ca aerul conditionat este doar pentru vara, ca sa bage racoare in zilele caniculare. Iarna este si mai folositor aerul conditionat deoarece, odata pornit, motorul se incalzeste mai repede. Iar atunci cand ne trezim cu tot parbrizul inghetat, acesta se va dezaburi si dezgheta mult mai repede daca avem aer conditionat pornit. Iarna avem nevoie de vizibilitate optima, asa ca trebuie sa avem aerul conditionat functional perfecta ca sa dezaburim repede geamul. Deci asigura-te ca instalatia merge si ca e incarcata cu freon.
4. Faruri auto
Daca masina ta are farurile matuite, daca nu mai merg cum trebuie, daca sunt dereglate si daca bat aiurea, trebuie sa rezolvi problema inainte de venirea iernii. Iarna, din cauza zapezii, ninsorii, umezelii de pe carosabil si cetei, vizibilitatea scade foarte mult. Asa ca farurile tale trebuie sa fie la mare inaltime. Daca nu merg cum trebuie sau au sticla matuita, s-ar putea sa risti mai mult decat crezi si alte masini sa nu te vada asa de bine, mai ales noaptea. Deci inainte de venirea urgiei albe, fii sigur ca ai vederea buna la masina.
5. Solutie de parbriz
Daca iarna te prostesti si cumperi bidoane de 5 litri cu lichid de parbriz de la supermarket cu 3 lei, macar iarna investeste in lichid de calitate. Pentru ca e important sa ai un lichid care nu ingheata dar care si sterge suprafata vitrata. Iarna parbrizul se murdareste foarte repede de la masinile care merg in fata ta si arunca cu tot felul de chestii, noroi, solutii de deszapezire, sare si alte cele, iar tu trebuie sa cureti parbrizul des. In plus, daca cumva ai lichid de vara in instalatie, iti va ingheta si nu vei mai putea stropi nicicum. Degeaba cumperi lichid ieftin pe care scrie -20 de grade, deoarece acesta va ingheta la -10 grade si iti va cauza probleme.
Alte piese si elemente auto gasesti pe www.PieseAuto.ro