rss

Dublu campion la incarcare: conceptcar-ul Audi A6 Avant e-tron

  1. 01/04/2022

Audi lanseaza al doilea conceptcar al familiei Audi A6 e-tron. Astfel, in cadrul Conferintei Media Anuale 2022, Audi isi prezinta urmatorul model electric din clasa A6 de lux: varianta Avant. Compania a introdus initial modelul Audi A6 Sportback cu sistem de propulsie electric in urma cu aproape 1 an, la Salonul Auto din Shanghai, din aprilie 2021. Fiind, la fel ca versiunea Sportback, deja in forma apropiata de varianta ce va intra in productia de serie, conceptcar-ul A6 Avant e-tron reprezinta un reper important in gama marcii, deoarece intruchipeaza sinteza dintre tehnologia avangardista de propulsie Audi si un exponent al designului traditional Audi, si anume caroseria Avant.
Asemeni conceptcar-ului Audi A6 e-tron, ce a fost prezentat in 2021, si varianta A6 Avant este construita pe baza platformei avangardiste PPE, dezvoltate sub coordonarea marcii Audi. Noul conceptcar are aceleasi dimensiuni ca A6 Sportback e-tron, desi tipul de caroserie este diferit. Lungimea sa de 4,96 metri, latimea de 1,96 metri si inaltimea de 1,44 metri pozitioneaza noul model in clasa de lux. Liniile sale oglindesc evolutia coerenta a limbajului de design contemporan al marcii Audi. Elemente frapante, precum grila Singleframe inchisa si bandoul luminos continuu trasat in partea din spate accentueaza apartenenta modelului la flota de modele electrice Audi e-tron.
Exteriorul conceptcar-ului Audi A6 Avant e-tron lansat in martie 2022 nu este doar un simplu exercitiu de design, asa cum nu a fost nici conceptcar-ul Sportback. Dimpotriva, liniile si proportiile elegante ale acestor prototipuri au valoare anticipativa pentru modelele Audi viitoare din productia de serie, oferind deja indicii clare cu privire la dinamismul si eleganta designului clasei de lux cu propulsie electrica a marcii Audi.
"Conceptcar-ul Audi A6 Avant e-tron ofera perspective tangibile asupra modelelor viitoare din productia de serie bazata pe platforma noastra noua PPE," a explicat Oliver Hoffmann, membru al Consiliului de Administratie Audi, responsabil pentru Dezvoltare Tehnica. "Astfel acum nu doar electrificam povestea de succes de 45 de ani a modelului Avant, ci, inainte de toate, ne folosim knowhow-ul tehnic si experienta pentru a introduce un nou reper tehnic semnificativ, mai exact tehnologia puternica de 800 de volti, cu o capacitate de incarcare de 270 kW si autonomie de pana la 700 de kilometri, conform WLTP."
Purtand emblema Audi A6, conceptcar-ul isi subliniaza pozitia in gama business a marcii. Acest model reprezinta marca inca din 1968 intr-unul dintre segmentele cu cel mai mare volum de vanzari din lume. Initial, pana in 1994, modelul a purtat denumirea Audi 100. Modelele Avant au intrat in productia de serie inca din anul 1977, sub forma unei reinterpretari revolutionare, cu design emotional, a clasei modelor break.
Creand Avant, cu liniile sale dinamice, combinate cu o variabilitate extraordinara, Audi a creat literalmente un nou segment, un automobil adeseori copiat de concurenti. Avant, denumire derivata din avant garde si sloganul de promovare introdus de Audi in 1995 au pus totul in miscare: "break-urile frumoase se numesc Avant".
Iar tehnologia PPE garanteaza performante dinamice excelente si un caracter potrivit utilizarii cotidiene, inclusiv la drum lung. Aceasta inseamna ca pe viitor, Audi A6 e-tron va oferi o autonomie de pana la 700 de kilometri (conform normelor WLTP), in functie de sistemul de propulsie si de varianta modelului. Mai mult, cei mai puternici reprezentanti ai gamei vor sprinta de la 0 la 100 km/h in mai putin de 4 secunde, specificatiile diferind in acest sens doar putin intre Sportback si Avant.
Partea din spate a versiunii Audi A6 Avant este pe cat de frumoasa pe atat de spatioasa, dar nu este singurul aspect ce califica modelul drept campion la capitolul incarcare. Sistemul de propulsie si tehnologia folosita pentru baterie confirma, la randul lor, acest titlu. Sistemul de 800 de volti si capacitatea de incarcare de pana la 270 kW permit alimentarea in doar 10 minute cu suficienta energie pentru a parcurge aproximativ 300 de kilometri.
Fara doar si poate e-tron: designul
Conform dimensiunilor sale, Audi A6 Avant e-tron se incadreaza in mod evident in segmentele auto superioare, lungimea sa fiind de 4,96 metri, latimea de 1,96 metri si inaltimea de 1,44 metri. Aceste dimensiuni sunt similare cu cele ale modelelor actuale din gamele Audi A6/A7. Avand in vedere proportiile sale dinamice si liniile elegante si designul posterior de Avant specific marcii, se observa de la prima privire ca acest automobil a fost creat in tunelul aerodinamic.
Caracteristicile aerodinamice au jucat dintotdeauna un rol esential in istoria indelungata si de succes a clasei de lux Audi. Coeficientul Cw al modelului Audi 100/C3 ramane legendar, modelul fiind la vremea aceea campion mondial la aerodinamica in toate casele. Iar cu un coeficient Cw de 0,30, Audi isi depasea inca din 1982 de departe concurentii, continuand acest trend si multi ani dupa aceea.
Acum, familia electrica Audi A6 e-tron scrie inca un nou capitol al acestei povesti de succes, demonstrand din nou ca marca reuseste mereu sa combine forma cu functia, intr-o simbioza perfecta. Coeficientul Cw al versiunii Sportback de doar 0,22 este fara precedent in segmentul C cu propulsie electrificata. Iar coeficientul Cw al versiunii Avant este cu doar 0,02 mai mare, in ciuda liniei mult mai ample a plafonului. Pe scurt, aceasta insemna ca automobilul are rezistenta minima la inaintare, ceea ce se traduce in consum de energie electrica mai redus si deci in autonomie crescuta. Totodata, finisajele de detaliu realizate in tunelul aerodinamic au avut din nou ca rezultat un design organic, de o eleganta exceptionala, armonios pana la cele mai mici detalii.
Jantele mari de 22 de inchi si consolele scurte, cabina aplatizata a pasagerilor si plafonul cu arcul dinamic confera versiunii Avant proportii ce sugereaza fara doar si poate un automobil sport.
Absenta muchiilor dure inseamna treceri fluide intre suprafetele convexe si cele concave pe intreaga caroserie, ceea ce insemna, de asemenea, ca sunt create doar umbre usoare si pale. Audi A6 e-tron concept da impresia unui corp monolitic, de parca ar fi creat dintr-un singur element, cu precadere cand este privit din profil.
Panta plafonului ce coboara usor in spate si montantul D inclinat deseneaza designul specific geamurilor Audi Avant. Astfel, montantul D se ridica deosebit de aerodinamic din baza stabila a partii posterioare a automobilului. Pasajele spectaculoase ale rotilor etaleaza designul quattro caracteristic, accentuand latimea caroseriei si fiind totodata integrate organic in suprafetele laterale.
Pasajele sunt legate intre ele pe profil de pragurile ce au forma sculpturala, sugerand ca aici este integrata bateria, cu insertia neagra, ce reprezinta acum un element de design specific modelelor electrice de la Audi. De asemenea, specifice modelelor Audi e-tron, sunt si oglinzile exterioare virtuale pe baza de camera video. Acestea au designul suplu si sunt montate pe montantul A.
Dar si privit din fata, Audi A6 e-tron concept ne lasa imediat sa observam ca este un reprezentant electric al marcii cu patru inele, datorita grilei Singleframe mari si inchise, ce este marginita in partea de sus de prize de aer mari pentru racirea sistemului de propulsie, a bateriei si franelor. Masca aplatizata a farurilor se extinde mult in profil, subliniind arhitectura orizontala a caroseriei automobilului.
Influentele din tunelul aerodinamic sunt clar vizibile si in spate. Partea superioara din spate este astfel modelata incat sa creeze o muchie aerodinamica functionala, optima pentru fluxul de aer. Eleronul cu decor de nuanta diferita accentueaza vizual silueta alungita, cu orientare orizontala a conceptcar-ului A6 Avant e-tron si contribuie semnificativ, de asemenea, la optimizarea fluxului de aer ce asigura caracteristicile aerodinamice extraordinare ale automobilului.
Iar in partea de jos, in zona spoilerului sunt integrate doua difuzoare de dimensiuni generoase. Aceste element au, de asemenea, decor de nuanta diferita si canalizeaza aerul ce curge pe sub automobil, in asa fel incat sa fie reduse turbulentele. Este combinatia perfecta pentru reducerea rezistentei la inaintare, dar si pentru reducerea portantei.
Silueta sportiva a conceptcar-ului este accentuata de nuanta clada a vopselei gri Neptune Valley in care este finisata caroseria. Cand automobilul sta in umbra, aceasta vopsea creeaza un look retinut, dar cand lumina bate pe caroserie, se dezvolta intregul efect al vopselei ce imbraca prototipul in nuante aurii, gratie pigmentilor speciali.
Stralucitoare, din toate perspectivele: tehnologia de iluminare
Farurile si blocurile optice spate sunt suple si integrate armonios in compozitia de ansamblu a liniilor designului automobilului. Tehnologiile digitale Matrix LED si OLED permit luminozitate maxima si o gama ampla de functii, desi farurile au o suprafata de dimensiuni reduse, oferind totodata semnaturi luminoase personalizabile. Echipa de design ce a fost responsabila pentru sistemele de iluminare a reusit si de aceasta data rezultate spectaculoase, echipand acest conceptcar cu numeroase noi functii si optiuni de personalizare pentru unitatile sale de iluminare.
Astfel, pe fiecare partea caroseriei sunt instalate cate trei proiectoare LED mici, dar de inalta rezolutie, ce transforma solul din vecinatate intr-o adevarata scena, atunci cand sunt deschise portierele, deoarece mici efecte luminoase dinamice vor fi intampina ocupantii cu mesaje scrise in propria lor limba.
Combinatia dintre dotarile de siguranta si designul estetic au jucat dintotdeauna un rol deosebit de important la Audi. De aceea, micile proiectoare de inalta rezolutie afiseaza, de asemenea, simboluri de avertizare pe sol, pentru a preveni biciclistii ca se va deschide portiera, de pilda.
Alte patru proiectoare LED de inalta rezolutie sunt integrate discret in colturile automobilului si genereaza proiectii pentru luminile de semnalizare. Designul acestor proiectoare poate fi modificat pentru a fi adaptat la diferite piete si in functie de legislatia specifica diferitelor regiuni.
Farurile Matrix LED digitale ating o calitate demna aproape de cinematografie. De exemplul, daca Audi A6 e-tron concept este parcat in fata unui perete in timpul unei pauze pentru reincarcarea bateriei, soferul si pasagerii se pot delecta in acest timp jucand un joc video proiectat pe perete. Astfel, ei pot privi pe perete peisajele jocului proiectate in format XXL cu ajutorul farurilor Matrix LED digitale, in loc sa priveasca ecranul relativ mic de la bord.
In spatele conceptcar-ului este instalata o noua generatie de elemente OLED digitale, ce iau forma unui bandou luminos continuu si functioneaza asemeni unui display. Luminile acestea pot fi, de asemenea, folosite pentru a crea variatii personalizabile aproape nelimitate pentru semnaturile luminoase digitale si pentru luminile afisate, putand fi adaptate dupa gusturile personale ale clientului.
Un aspect nou al blocurilor optice din spate este arhitectura tridimensionala a elementelor OLED digitale, ce, adaptate la forma caroseriei, permit integrarea perfecta a designului nocturn in designul de ansamblu. Astfel show-ul dinamic de lumini nu poate fi experimentat doar bidimensional, ca pana acum, ci si cu efect 3D spatial, cu adevarat impresionant.
Si, desigur ca, atat farurile, cat si blocurile optice din spate indeplinesc cu brio si functiile lor clasice, ajutand soferul sa vada mai bine si avand grija ca automobilul sa fie bine vazut. Astfel, farurile ilumineaza soseaua din fata automobilului cu o lumina clara si puternica, adaptandu-se totodata in maniera inteligenta la situatia din trafic, la conditiile meteo si la mediul inconjurator, dar si comunicand cu ceilalti participanti la trafic. in spate, blocurile optice OLED digitale sunt extrem de puternice, omogene si dispun de un contrast foarte ridicat, ceea ce sporeste enorm siguranta pe drumurile viitorului.
Iar proiectoarele din jurul automobilului permit pentru prima data extinderea ariei de comunicare in afara automobilului. Cu ajutorul functiilor sale inteligente de conectivitate, A6 e-tron concept transmite informatii celorlalti participanti la trafic, folosind in acest sens semnale vizuale.
PPE: automobile cu garda la sol crescuta, precum si masini sportive si joase
Platforma PPE este conceputa exclusiv pentru automobilele electrice pe baterie, astfel ca poate exploata la maximum punctele forte ale acestei tehnologii. Elementul-cheie al viitoarei flote PPE este un modul pentru baterie situat intre punti, care la conceptcar-ul A6 Avant e-tron stocheaza circa 100 kWh de energie. Folosind intreaga baza a automobilului, Audi a putut obtine o arhitectura foarte subtire a bateriei. Astfel a fost posibila construirea pe aceeasi baza atat a automobilelor cu garda la sol inalta, cat si a automobilelor deosebit de sportive, cu structura de ansamblu aplatizata, precum Audi A6 Avant, fara sa fie necesare modificari la arhitectura de baza.
Marimea bateriei si ampatamentul automobilelor PPE sunt adaptabile, astfel ca platforma poate fi folosita cu usurinta pentru numeroase segmente auto diferite. Raportul dintre ampatamentul relativ lung si consolele scurte este insa un element pe care toate aceste modele il vor avea in comun si care, impreuna cu rotile mari, creeaza proportii de baza pur si simplu perfecte, nu doar din punctul de vedere al designului. Ocupantii viitoarelor modele construite pe baza platformei PPE vor beneficia de ampatamentul lung, ce se traduce prin interiorul mai lung si spatiul mai amplu la picioare pentru ambele randuri de scaune, la modelele de automobile PPE din toate segmentele. in general autovehiculele electrice sunt mai spatioase decat cele cu sistem clasic de propulsie, deoarece nu mai au tunelul central pentru transmisie, acesta nemaifiind necesar la acest tip de tehnologie.
Dar chiar si fara tunelul transmisiei, clientii nu vor trebui sa renunte la beneficiile legendarei tractiuni integrale quattro a marcii. Viitoarea gama de modele PPE va include variante de motorizare cu cate un motor electric montat pe puntea fata si puntea spate, sistem ce va face uz de coordonare electronica pentru a asigura tractiune integrala atunci cand e nevoie si pentru a asigura un echilibru perfect intre caracteristici dinamice avansate si eficienta energetica excelenta. De asemenea, familia e-tron va include si versiuni de baza optimizate in privinta consumului si a autonomiei maxime, caz in care propulsia va fi asigurata de un singur motor, ce va fi instalat pe puntea spate.
Cele doua motoare electrice cu care este echipat prototipul Audi A6 Avant e-tron pot genera in total 350 kW si 800 Nm.
Rotile din fata ale conceptcar-ului sunt conectate intre ele de o punte cu cinci brate, special optimizata pentru autovehiculele electrice. Pe puntea spate este instalat un sistem multi-brat. Conceptcar-ul dispune si de suspensie pneumatica Audi cu amortizoarele adaptive.
A6 Avant e-tron: dublu campion la incarcare
Elementul central al tehnologiei de propulsie a conceptcar-ului Audi A6 Avant e-tron este, la fel ca la toate viitoarele modele Audi PPE, tehnologia de incarcare de 800 de volti. La fel cum a fost implementat deja si la Audi e-tron GT quattro, bateria poate fi incarcata si in acest caz in timp foarte scurt la pana la 270 kW, la statiile de incarcare rapida. Aceasta tehnologie revolutionara va intra in premiera in productie pentru segmentele medii si de lux de volum mare, odata cu platforma PPE.
Astfel, A6 Avant va fi campion in dublu sens la incarcare, datorita spatiului amplu de incarcare si a tehnologiilor PEE ce permit timpi de incarcare ce se apropie de cei necesari pentru oprirea la benzinarie si alimentarea unui automobil cu motor clasic cu ardere interna. Astfel, 10 minute sunt suficiente pentru a incarca bateria la un nivel suficient pentru ca automobilul sa poata sa parcurga apoi peste 300 de kilometri. De asemenea, in mai putin de 25 de minute, bateria de 100 kWh cu care este echipat Audi A6 Avant e-tron concept poate fi incarcata de la 5% la 80%.
Avand in vedere si autonomia de peste 700 de kilometri, in functie de motorizarea aleasa si de putere, membrii familiei Audi A6 e-tron sunt, fara doar si poate, potriviti si pentru a calatori la drum lung. Autonomia si viteza sa de incarcare tin pasul cu cele ale automobilelor cu motoare cu ardere interna, astfel ca Audi A6 e-tron este automobilul universal perfect pentru utilizarea cotidiana, de la drumurile scurte la magazin, la excursiile mai lungi de weekend sau la vacante.
Iar in ceea ce priveste caracteristicile dinamice, cu calitatile sale specifice de automobil electric, Audi A6 e-tron concept isi depaseste in mod evident concurentii cu motoare cu ardere interna. si deoarece cuplul ridicat este disponibil inca de la demaraj, chiar si modelele ultra-eficiente de intrare in gama vor accelera de la 0 la 100 km/h in mai putin de 7 secunde. Iar modelele de inalte performante din varful gamei permit reducerea acestui sprint chiar la sub 4 secunde.
Platforma PPE: flexibila, variabila, electrica
Audi si-a lansat in 2018 primul automobil electric din productia de serie: Audi e-tron. De atunci, marca a avansat sistematic si rapid cu introducerea modelor sale electrice in intreaga sa gama. Dupa modelele SUV e-tron si e-tron Sportback, in februarie 2021 a fost lansat ultra-dinamicul e-tron GT quattro, construit pe o noua platforma tehnica dezvoltata in colaborare cu Porsche AG. si la doar 2 luni mai tarziu, au avut premiera Audi Q4 e-tron si Q4 Sportback e-tron. Acestea sunt doua SUV-uri cu adevarat unice in segmentul compact, folosind ambele platforma tehnica MEB a Grupului Volkswagen.
Conceptcar-urile Audi A6 e-tron Sportback si Avant sunt acum primii membri ai familiei (initial segmentul C si apoi, de asemnea, segmentele B si D) ce au la baza o noua platforma tehnica inovatoare: platforma electrica premium PEE (Premium Platform Electric). Acest sistem modular este dezvoltat sub coordonarea Audi, in colaborare cu Porsche AG. Primele modele Audi PEE din productia de serie vor fi prezentate succesiv, incepand cu anul 2023.
PPE este prima platforma conceputa ca baza pentru o gama mai ampla ca niciodata de automobile de volum, inclusiv modele SUV si CUV cu garda la sol inalta, cat si modele cu garda la sol redusa, ce fac parte din gama centrala a marcii Audi, ca de pilda din familia Audi A6. Dar exista, de asemenea, planuri pentru extinderea gamei PPE si in segmentul B, care, deja de decenii, este segmentul de piata cu cel mai mare volum de vanzari pentru Audi. Totodata, platforma PPE este excelenta chiar si pentru modele din segmentul D de top.
Cu PPE, modelele electrice vor fi atractive si pentru clientii care prefera concepte de automobile ce merg mai departe de segmentul SUV-urilor, ca, de exemplu, modelele Avant, ce sunt caracteristice marcii.
Astfel, Audi isi poate extinde in maniera eficienta oferta de automobile electrice din gama sa, in baza segmentelor sale de mare volum B si C. Aditional, economiile de scara vor permite oferirea tehnologiilor din clasa de lux precum si a diferitelor versiuni intr-o gama ampla de modele, ceea ce constituie un avantaj fara egal pe piata premium.

Vizualizari: 896