rss

General Motors, Ford si Chrysler au nevoie de mai multi bani

  1. 19/11/2008
  2. Tags: Chrysler, Ford, General Motors

Sefii celor trei mari producatori auto din Statele Unite urmau sa isi pledeze cauza in fata comisiei bancare a Congresului, ca sa incerce sa obtina o noua extindere a alocarilor de 25 miliarde dolari din bani publici de care depinde supravietuirea lor, comenteaza AFP.

Directorii executivi ai celor trei mari companii cu sediul in Detroit, Alan Mullaly (Ford), Richard Wagoner (General Motors) si Robert Nardelli (Chrysler), incearc sa ii convinga pe congresmeni sa dubleze nivelul fondurilor alocate, dupa ce un prim ajutor de 25 miliarde dolari a fost aprobat in septembrie, care nu a fost inca distribuit.

Sarcina pare a fi una foarte dificila, scrie AFP. "Nu cunosc nici macar un singur republican gata sa sustina o salvare a producatorilor de automobile, afectati de criza creditelor si de scaderea vanzarilor", declara saptamana trecuta democratul Chris Dodd, presedintele comisiei bancare.

General Motors trezeste cele mai multe motive de ingrijorare. Cu ocazia prezentarii rezultatelor semestriale, la inceputul lui noiembrie, conducerea companiei a admis ca fondurile sale, care scad vertiginos, nu vor permite companiei sa supravietuiasca fara ajutor in 2009.

Directorul executiv al companiei, Dick Wagoner, "nu isi poate permite sa plece de la Washington saptamana aceasta fara un ajutor federal de cel putin 10 miliarde dolari, ca sa mentina General Motors pe linia de plutire", relata marti publicatia New York Times. "In caz contrar", mai scria cotidianul, "ne putem intreba daca la intoarcerea la Detroit va avea acelasi loc de munca".

Dintre cele trei companii, GM are cele mai mari probleme, dar Chrysler si Ford se tem de un efect de domino.

Directorul executiv al Ford, Alan Mullaly, a estimat la postul de televiziune CNBC, ca plasamentul unui producator sub protectia legii falimentului duce mai degraba la o lichidare decat la o restructurare a companiei. Potrivit lui Mullaly, industria auto este "atat de strans legata", incat falimentul unui producator ar crea probleme pentru ceilalti.

Acesta este motivul pentru care "in calitate de sector industrial, vom sustine crearea unui mecanism de imprumuturi", chiar daca, momentan, "Ford nu are nevoie de asa ceva", a mai spus Mullaly.

Sursa: Bloombiz 

 

Vizualizari: 806