© 2024 Auto.ro
Astazi, 18 august 2017, a fost aprobata de Guvern prin ordonanta un set de modificari la Codul Rutier. Cele mai importante fiind aparitia termenului de "inmatriculare suspendata" in cazul in care expira ITP-ul sau cand un cumparator nu trece masina pe numele lui in termen de 90 de zile.
„Prin ordonanţa aprobată astăzi se introduce conceptul de suspendare a înmatriculării, ce vizează strict o operaţiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public şi nu vizează anularea înmatriculării. În context, vehiculul va figura în continuare înmatriculat pe numele proprietarului/deţinătorului în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate (care va cuprinde, totuşi, o menţiune de suspendare a înmatriculării)”, anunţă Executivului.
Suspendarea inmatricularii nu inseamna ca masina este radiata, ci doar ca, daca soferul este prins incalcand legea in aceste conditii, va fi tras la raspundere ca si cum ar fi condus o masina neinmatriculata, ceea ce inseamna infractiune.
Suspendarea apare in doua situatii: cand masina are ITP expirat si cand noul proprietar a depasit termenul legal de 90 de zile in care ar fi trebuit sa inscrie automobilul pe numele sau.
Noua lege mai prevede introducerea unui nou mecanism prin care noii proprietari de masini nu mai au cum sa fenteze plata impozitului. Si asta pentru ca, odata ce o persoana scoate din evidenta organului fiscal un autoturism in vederea instrainarii, organul fiscal anunta DRPCIV-ul, adica serviciul de inmatriculari, iar acesta face in termen de 30 de zile modificarile, astfel incat sa nu mai figureze in sistem vechiul proprietar. Asta e un lucru bun, deoarece astfel vor fi evitate amenzile de rovinieta luate pe nedrept.
Pe scurt, cine cumpara o masina, ar face bine sa o treaca pe numele sau. Iar cei carora le expira ITP-ul, ar face bine sa-l refaca inainte ca cel actual sa isi incheie perioada de valabilitate.