© 2024 Auto.ro
Masina Google a parcurs 1.600 de kilometri fara niciun fel de interventie umana, iar planurile gigantului IT nu se opresc aici: autoturismul autonom va atinge recordul de 1,6 milioane de kilometri pe pilot automat in intreaga lume.
Anuntul atingerii celor 1.600 de kilometri a fost facut in cadrul unei conferinte de presa, de catre Sergey Brin, co-fondator Google. Acesta a subliniat importanta acestei realizari, tinand cont de faptul ca masina "a judecat" si a anticipat diverse situatii in trafic.
Pana in momentul de fata, autoturismele de test Google au reusit sa acumuleze un total de 257.000 de kilometri parcursi, cu sau fara interventia inginerilor. In timpul testelor, in masina s-au aflat un pilot experimentat si un programator care sa repare problemele survenite in mers.
Creierul masinii este un dispozitiv radar cu laser, amplasat pe plafon, care genereaza o harta 3D a zonei in care se afla. Pe langa acest dispozitiv, sistemul mai cuprinde patru radare, montate in barele fata si spate, o camera video care detecteaza culoarea semaforului si un GPS.
Masinile Google pot deosebi pietonii de obiectele fixe si pot anticipa diverse situatii in trafic. De exemplu, daca semaforul se face verde, dar mai sunt pietoni care traverseaza, acest lucru este detectat, iar masina nu porneste pana nu trece ultima persoana.
Sergey Brin a profitat de ocazie pentru a reaminti ca accidentul in care a fost implicata o masina de test a avut loc din cauza unei erori umane, si nu pe fondul unei defectiuni de soft.
Ideea inlocuirii soferului uman cu unul robotizat a fost dezvoltata in scopul reducerii numarului de accidente. Totusi, pana la introducerea in productie de serie mai este cale lunga, in prezent ipoteza unui astfel de autovehicul fiind suficient de controversata, mai ales din punct de vedere legal.