© 2025 Auto.ro
Dupa ce a traversat o criza fara precedent in urma scandalului “Dieselgate”, grupul VAG parea sa-si revina dupa ce inregistrase o crestere a vanzarilor de peste 10% in primul trimestru fiscal si un profit operational de peste 40%. Asta în conditiile in care grupul VAG a fost nevoit sa puna deoparte peste 22 de miliarde de euro pentru a gestiona consecintele acestui scandal urias.
Insa nici macar rezultatele pozitive nu au linistit apele in cadrul Volkswagen. Un grup de manageri din cadrul grupului german este preocupat de faptul ca marca de volum Skoda a devenit, prin succesul sau incredibil, o amenintare pentru vanzarile marcii Volkswagen. Pesemne marca din Cehia fura un procent tot mai mare dintre clientii tradiționali de modele Volkswagen. Problema ar fi atat de grava incat distrage atentia conducerii Volkswagen de la obiectivul sau strategic principal: acela de a deveni un concurent credibil pentru Tesla in segmentul masinilor electrice.
Angajatii Volkswagen vor sa produca Skoda!
Mai mult, puternicele sindicate ale lucratorilor Volkswagen din Germania au solicitat ca fabricilor din Germania sa le fie alocata o parte din productia unor modele Skoda. Asta deoarece unele fabrici VW din Germania produc sub capacitatea maxima si lucratorii germani se tem ca-si vor pierde locurile de munca atat de bine platite. Deja fabricile VW din Germania au inceput sa piarda productia unor modele importante. Noua generatie a lui VW Polo va fi produsa in Spania langa Pamplona, Audi Q3 este produs la fabrica SEAT din Martorell, tot in Spania, Audi A3 Sedan este produs la Gyor in Ungaria. Asadar, sindicatele VW din Germania au motive intemeiate sa se teama. La urma urmei, costurile mari cu forta de munca au reprezentat intotdeauna obstacolul principal in calea imbunatatirii profitabilitatii marcii Volkswagen.
Desi Volkswagen este o marca ale carei modele au un pret de pornire sensibil mai mare decat cele ale surorii din Cehia, marja de profit a Skoda (de peste 9%) este mai mare decat cea a Volkswagen (de doar 4.6%). Si asta dupa ce producatorul german a lansat un plan agresiv de reducere a costurilor, care prevede si eliminarea prin pensionari anticipate sau concedieri cu plati compensatorii a peste 14,000 de locuri de munca din Germania pana la sfarsitul acestui deceniu. In acest timp, Skoda face angajari pentru a face fata cererii tot mai mari pentru modelele sale.
Calitate: VW vs. Skoda
Exista voci care se intreaba cum a reusit Skoda sa devina mai populara decat Volkswagen cand trebuia sa reprezinte doar alternativa accesibila pentru cumparatorii atenti la buget. Simplu. Oferind mai multa masina la bani mai putini, dar si acelasi nivel tehnologic ca Volkswagen. Desigur, exista diferente de calitate a materialelor si asamblarii, antifonare, tinuta de drum sau design in favoarea Volkswagen. Insa, pentru cumparatorul de rand care isi alege masina strict prin prisma factorului rational si nu a celui emotional, Skoda a devenit prima optiune.
Totusi, VW culege acum roadele strategiei sale din ultimii ani. Desi au eficientizat costurile de productie, prin utilizarea platformelor tehnice comune (cum ar fi MQB) si a componentelor tehnologice pentru toate modelele din grup, inginerii germani au estompat diferentele dintre modelele diferitelor marci din grup. Designul s-a uniformizat si el mai mult ca oricand. Clientul dispune astazi de aceleasi motorizari, sistem de infotainment sau bloc de comenzi pentru climatizare la Seat Leon, Skoda Octavia sau VW Golf. Si atunci, in mintea clientului rasare intrebarea: de ce as plati mai mult doar pentru imaginea de marca si un material mai placut la atingere? Este oarecum o situatie similara cu modelele de smartphone Android, care ruleaza versiuni usor diferite ale aceluiasi sistem de operare determinand utilizatorii sa migreze progresiv catre terminalul cu pret mai competitiv.
Pozitionarea inteligenta a marcilor - solutia pentru iesirea din impas?
Chiar si CEO-ul VW Thomas Mueller a realizat ca este nevoie urgenta de o pozitionare mai inteligenta a marcilor din cadrul grupului pentru a evita fenomenul de canibalizare (prin care marcile aceluiasi grup se lupta pentru aceleasi categorii de clienti). Acesta a declarat ca provocarea sa principala va fi de a obtine o acoperire perfecta a necesitatilor din piata, insa cu o delimitare clara a teritoriului pentru fiecare marca. Poate VW ar trebui sa studieze putin lectia Renault. Producatorul francez a stiut sa pozitioneze foarte bine Dacia ca alternativa accesibila de intrare in gama, avand grija sa pastreze anumite finisari, motorizari sau dotari tehnologice doar pentru modelele Renault si generand astfel un ecart vizibil intre modele celor doua marci.
Informatii oferite de WeltKlasse Automobile, importator si distribuitor autovehicule second-hand.