© 2024 Auto.ro
Text: Florin Oprea; Foto si video: Opel
Foto click aici
Video click aici
Opel a introdus in premiera pentru modelele sale o camera video care asista soferul in doua feluri: in modul Traffic Sign Recognition, Opel Eye citeste semnele cu limitari de viteza si afiseaza in bord limita respectiva. In modul Lane Departure Warning, Opel Eye alerteaza soferii cand acestia neintentionat sunt in afara benzii de rulare. Impreuna aceste sisteme imbunatatesc siguranta in conducere, reduc stress-ul si previn amenzile pentru depasirea vitezei legale.
Cunoscuta drept Opel Eye, camera cu rezolutie inalta si cu unghi larg de monitorizare, a fost dezvoltata de inginerii GM/Opel din Russelsheim impreuna cu specialistii furnizorului Hella. Camera Opel Eye este pozitionata intre parbriz si oglinda retrovizoare, detecteaza semnele de circulatie de pe drum si banda de demarcatie a sensurilor de mers respectiv culoarele de pe autostrada. Un pic mai mare decat un telefon mobil Opel Eye poate lua 30 de cadre pe secunda. Doua procesoare de semnal, ajutate de software GM, filtreaza si citesc fotografiile.
Atentie: limita de viteza!
Opel Eye in modul Traffic Sign Detection poate citi limitarile de viteza si semnele de trecere interzisa si poate notifica soferii cand restrictiile de viteza au fost ridicate. Depinzand de conditiile de iluminare, sistemul incepe sa recunoasca si sa citeasca repetat semnele la fiecare 100 m. Opel Eye incepe sa focuseze pe semnele circulare apoi identifica numerele din interiorul acestora via unei comparatii de contur din memoria interna. Daca o fotografie se potriveste cu imaginea unui semn de circulatie memorat de sistem, semnul este afisat in bord.
Opel Eye afiseaza intotdeauna cele mai relevante informatii pentru un condus in siguranta, filtrand multe din informatiile care pot nauci un sofer. Mesajele sunt afisate pentru cateva secunde ca un simbol in centrul zonei dintre cele doua ceasuri. Mai mult soferii pot rechema imaginea prin apasarea unui buton de pe volan. Traffic Sign Detection poate fi activat via unui submeniu de pe calculatorul din bord.
Opel Eye furnizeaza informatii mai precise decat sistemele de navigatie cu limitarile de viteza memorate pentru ca videocamera lucreaza in timp real. Daca limitarea de viteza, de exemplu, se schimba intre timp din cauza constructiilor pe drum, Opel Eye o detecteaza.
Procesoarele de semnal sunt capabile sa recunoasca semne de trafic pentru ca majoritatea acestora sunt desenate dupa un standard ce respecta Conventia de la Viena vizavi de semnele de circulatie si semnalizarea drumurilor. Conventia a fost semnata in 1968 si intelegerea uniformizeaza semnele de pe drumurile a 80 de tari semnatare a acesteia.
Alarma: Ati depasit banda de circulatie
Opel Eye in modul Lane Departure Warning alarmeaza soferul la depasirea benzii de circulatie.
Camera Opel Eye verifica, de asemenea, daca soferii ruleaza corect pe banda aleasa, in cazul unei autostrazi. Aceasta functie previne situatiile periculoase cum ar fi atipirea soferului la volan. Lane Departure Warning poate fi activate/oprita via unui buton. Cand este activa, aceasta avertizeaza soferul cu un gong electronic si un semnal intermitent afisat pe instrumentarul de bord. Lane Departure Warning foloseste un procesor de semnal secundar si un software care filtreaza liniile si marcajele longitudinale, la viteze de peste 50 km/h. Fapt care permite sistemului sa recunoasca benzile de trafic. Prin folosirea algoritmelor specifice care definesc conditiile cand se alerteaza soferul, sistemul intra in functiune notificand operatorul prin impulsuri in volan – nealertandu-l pe acesta cand da semnal si schimba banda intentionat.
“Un automobil care vede si alerteaza soferul in avans fata de iminenta unui accident este un pas important in strategia noastra, pe termen lung, de prevenire a evenimentelor nedorite”, spune Hans Demant, managing director la Opel, adaugand: “GM Europe lucreaza la comunicarea vehicle-to-vehicle (V2V) unde automobilele pot schimba intre ele informatii despre pozitia acestora, traffic sau viteza de deplasare”.
Soferii pot fi avertizati in avans daca un alt automobile se deplaseaza in unghi mort, este oprit intr-o zona cu zero vizibilitate, sau intra in aceeasi intersectie. Un proiect pilot este in desfasurare acum in statul Hessen din Germania, in colaborare cu guvernul german.
Opel Eye care dispune de Traffic Sign Detection si Lane Departure Warning vor fi disponibil ca optiune pe noul Opel Insignia. Alte modele vor oferi acelasi sistem intr-un viitor apropiat, respectand filozofia Opel de democratizare a tehnologiei.
In 2003, Opel a fost primul constructor de automobile care a introdus in clasa medie, sistemul Adaptive Forward Lighting, sistem care permitea farurilor sa se miste in viraj dupa unghiul de bracare al volanului si viteza de deplasarea a automobilului. In acelasi an, Opel a construit Continuous Damping Control (controlul electronic al amortizarii – in suspensii) disponibil pentru soferii modelului Astra. Inainte de acest lucru, sistemul era folosit doar in clasa de lux si pe automobilele sport exclusiviste.