rss

Opinie: Ne mai ajuta si geografia!

  1. 08/04/2008

Mereu ne-am plans ca dimensiunea tarii ne da batai de cap. Distantele sunt mari, infrastructura nu este ok, iar pentru a o genera este nevoie de mult mai multi bani decat s-ar cheltui in alte parti. Asa ca in aceasta zona lucrurile se misca incet, foarte incet, iar perspectivele sa circulam bine, in Romania, se masoara nu in luni sau ani, ci mai degraba in decade.

Iata insa ca pe de alta parte aceleasi dimensiuni ale tarii ne permit sa devenim, cat de curand, o adevarata platforma pentru industria auto mondiala. O astfel de zona exista acum in Europa Centrala, acolo unde, in Ungaria, Cehia, Slovacia si Slovenia, pe o raza de doar 200 de kilometri, sunt 11 uzine care concentreaza peste 80% din productia intregii Europe Centrale.

Aici se inregistreaza insa deja o saturatie, astfel ca perspective de crestere nu prea sunt. In plus, faptul ca natiunile respective au o vechime mai mare in UE si salariile au crescut, natural, conduc la costuri mult mai ridicate atat atunci cand vine vorba de investitiile punctuale in facilitatile de productie, cat si in costurile de productie ulterioare.

La noi lucrurile nu stau la fel, iar pozitia geografica, precum si dimensiunea tarii, care permite o extensie pe orizontala – atat de necesara pentru a asigura si spatiul necesar furnizorilor- sunt atuuri importante pentru specialistii constructorilor insarcinati sa gaseasca noile locatii. Puneti la socoteala si mana de lucru mai ieftina decat in alte tari din UE, oamenii cu experienta de lucru in facilitati care au dotari de ultima ora, si aveti motivele pentru care marii constructori si-au aratat interesul pentru a investi la noi.

Ramane acum doar ca Romania sa profite de aceste atuuri si sa atraga noii investitori. Important este insa si cum. Experienta cu Ford poate sa fie o buna lectie pentru guvernanti, in timp ce premisele care au dus la declansarea grevei de la Dacia ar putea sa fie un model pentru cei care ar urma sa lucreze in noile uzine.

Vizualizari: 535