© 2024 Auto.ro
Pentru a reduce numarul de accidente rutiere Guvernul Romaniei a elaborat un nou proiect de lege. Printre principalele modificari se numara trecerea in ilegalitate a detectoarelor de radar, introducerea permisului provizoriu de conducere, interzicerea circulatiei ATV-urilor pe drumurile publice, dar si un examen pentru permis mai dur.
Proiectul denumit "Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera" (SNSR) isi propune sa reduca numarul de accidente rutiere care au loc pe teritoriul Romaniei prin reformarea sistemului rutier pana anul 2020.
Potrivit SNSR, evenimentele rutiere provoaca pierderi economice echivalente cu 1.5% din Produsul Intern Brut, o treime din acestea avand loc din cauza soferilor tineri (18-25), pe fondul vitezei excesive.
Pentru a elimina agresivitatea rutiera, Executivul propune interzicerea detectoarelor de radar. In plus, pentru vitezele mari, se vor stabili amenzi mai mari si suspendarea permisului pentru perioade mai lungi, direct proportionale cu gravitatea faptului.
Proiectul gandit de Guvern mai prevede elaborarea unui examen pentru permisul auto mai amplu, care sa insiste asupra competentelor psihologice si medicale ale viitorului sofer. In plus, candidatii vor fi nevoiti sa faca dovada celor 10 ani de invatamant obligatoriu.
O alta masura introdusa de SNSR presupune eliberarea unui "permis provizoriu", premergator celui clasic, care va permite detinatorilor sa circule doar pe teritoriul Romaniei, cu anumite restrictii.
Tot la capitolul permis auto, cei care conduc un moped pe drumurile publice nu o vor mai putea face fara permis. Acesta va fi obtinut un urma unei evaluari. Mai mult decat atat, ATV-urile nu vor mai putea circula pe drumurile publice, exceptandu-le pe cele comunale.
Pentru a facilita colectarea amenzilor, va fi introdus tichetul de contraventie, anexat permisului de conducere. Acesta va face dovada platii tuturor amenzilor primite de conducatorul auto.
In cazul autoturismelor reparate in urma unui accident,acestea vor fi supuse unei Inspectii Tehnice de Siguranta in urma careia vor primi sau nu dreptul de a reintra in circulatie.
Potrivit Strategiei Nationale pentru Siguranta Rutiera, judecatoriile si tribunalele vor avea instante specializate în rezolvarea cazurilor rutiere, pentru a grabi procesul de rezolvare a cazurilor.
Proiectul SNSR mai prevede promovarea transportului public si a celui nemotorizat (biciclete), in scopul fluidizarii traficului.